Byggahus.se

Lamprelaterade frågor. Vilken lampa passar och tips för hur man byter ut.

 1. Kalle91
  Medlem Nivå 5
  Hej! Tänkte fräscha upp lamporna lite i huset och behöver lite vägledning då jag inte gjort detta tidigare och inte vill förstöra något.

  1) vilken typ av lampa passar till denna sockel? Har testat två stycken men båda funkar inte och i butiken hittade jag inget med samma form. Har ingen gammal att ta med mig utan den var tom när.jag flyttade in.

  2) om.jag skulle vilja byta ut den lamphållaren/sockeln till något lite modernare/nyare. Några tips på hur man gör? Hade tänkt mig ta bort hela sockeln med lampdesignen och lägga in något lite fräschare , kanske LED lampa.

  3) Tänkte ta bort hela lysrörsarmaturen och sätta dit en modernare LED i samma stuk (bild 3 o 4) Hur går jag in tillväga.


  Har stängt av elen och mätt så det inte finns spänning i uttagen. Vägledning uppskattas!
   
 2. B
  Medlem · Nivå 20
  1. Saknas bländskyddet eller har du bara tagit bort det inför fotograferingen?
  Men det ser ut som en gammal lysrörslampa för de Watt-tal som står där. Föreslår utbyte till något nytt.

  2. Du kan antingen sätta ett takuttag över utloppet för trådarna eller köpa en lampa som är avsedd att sättas direkt på taket utan uttag.

  3. För det första låter bli att tvinna trådar och sätta eltejp ovanpå eftersom det gör att det kan börja brinna. Ska man göra sånt som elektriker egentligen bara får göra så ska man göra det minst lika bra som en elektriker. Toppklämmor från Wago är bra och enkla att använda för att koppla ihop trådar. Trådar får inte vara synliga utan ska vara dolda bakom doslock eller inuti kablar. Fast installation ska vara klamrad så att ingen kan dra i kabeln och då frigöra trådar som är strömförande. Lampor som kommer med sladd och stickpropp ska anslutas till vägguttag. Är det fråga om källare, garage och liknande ska skyddsjord vara framdragen och användas till lampor som inte är dubbelisolerade.

  Fler frågor?
   
  • Laddar…
 3. Kalle91
  Medlem Nivå 5
  Hej Birgit. Tack för svaret.

  1) Bländskyddet finns och togs bort för att ta bild.

  2) menar du något sånt här?
  Vad för typ av lampa kan användas utan uttag? Kan du länka till nåt likt det du menar?

  Tack!
   
 4. B
  Medlem · Nivå 20
  Just det takuttag du länkade till är för när det finns en dosa i taket och du behöver ett utanpåliggande uttag av bra kvalitet t.ex.: https://www.clasohlson.com/se/Lamputtag-DCL-för-tak,-utanpåliggande-Elko/p/36-7840
  DCL är den nya standarden för takuttag.

  Framförallt många plafonder är gjorda för att skruvas upp i taket i stället för att hängas på en krok och det går då att fästa trådarna från taket direkt i armaturen. Jag har inte kollat monteringsanvisningen men det står att den kan skruvas fast: https://www.ikea.com/se/sv/p/nymane-led-plafond-vit-60336274/

  En sån här behöver väl en krok men troligen går det bra att ansluta lösa trådar: https://www.ikea.com/se/sv/p/hoeljes-pendellampa-vit-20325772/
   
 5. Kalle91
  Medlem Nivå 5
  Tack för det utförliga svaret! Återkommer med bild när jag bytt ut (y)