Byggahus.se

Lampor köksfläkt blinkar!

 1. A
  Renoverare · Asmundtorp · 120 inlägg

  Anselius

  Renoverare
  Godkväll! Köpte en fläkt från Ikea för en tid sedan, efter ca 1 månad började lamporna blinka/flimra. Jag gav fläktkåpan en vänlig men bestämd dask på sidan så lyste det fint igen. Efter nån vecka började det igen då hjälpte in vänligt våld så jag gick till Ikea och bad om nya lampor, bytte till de nya men samma problem kvarstår. Fick en ny fläkt från Ikea och nu har även lamporna på den börjat blinka... Vad kan det vara för fel? Fläkten fungerar precis som den ska..
   
 2. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Det verkar vara något fel på fläkt eller lampor. Någon dålig serie?

  Vad är det för lampor ?

  Det kan vara idé att mäta spänningen i vägguttaget när fläkten är i drift. En möjlighet är någon form av form glapp kontakt i uttaget som stör drivdonet för lamporna. Fläkt motorn är inte känslig för sådant.( tappar bara effekt)
   
  • Laddar…
 3. A
  Renoverare · Asmundtorp · 120 inlägg

  Anselius

  Renoverare
  http://m.ikea.com/se/sv/catalog/products/art/90304629/ Det är den fläkten vi har. Jag har en skarvsladd från ett uttag till fläkten. Bytte även den när vi fick ny fläkt så det borde väl inte vara problemet, eller? Har mikro och kyl/frys på samma uttag och inga problem där. Kan det ändå vara det och fläkten är känslig?
   
 4. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Är mikro igång när lamporna börjar att krångla?

  Vad har fläkten för lampor ? LED eller halogen , 12 V eller 230 V .
  Är dom dimbara ? Vissa LED klarar inte dimmer.

  Ðet börjar att bli svårt att förstå vad felet är, därav frågorna.
   
  • Laddar…
 5. A
  Renoverare · Asmundtorp · 120 inlägg

  Anselius

  Renoverare
  Nej mikron har ej varit igång. På produktbeskrivningen står det "Spänning: 220-240V." Det är halogenlampor och går ej att dimma. Senaste gången vill jag minnas att den började blinka efter att vi slagit ifrån strömmen en kort stund så den släcktes inte på normalt vis. Men den ska väl klara att strömmen går tycker jag.. Plus att första gången det hände hade den tänt och släckts normalt.
   
 6. A
  Renoverare · Asmundtorp · 120 inlägg

  Anselius

  Renoverare
  12v står det på glaset vid lamporna
   
 7. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Det verkar vara något fel på den elektroniska transformatorn i fläkten.
  Ni har inte ersatt halogenlampor med miljövänliga LED lampor. ( som passar i samma hållare)?
  Om man ersätter t.ex 2 x 20 w halogen med 2 x 3 w LED, då kan vissa "drivare" få problem med för liten belastning.
   
 8. A
  Renoverare · Asmundtorp · 120 inlägg

  Anselius

  Renoverare
  Nej vi köpte halogen, plus att de som började krångla är ju de som satt i vid köpet. Funkade inte att byta lampor, samma problem ändå.
  Om transformatorn är kass, kan man lösa det på plats eller måste skiten monteras ner och åka till Ikea igen?
   
 9. johel572
  Garagebyggare · Gävleborg · 979 inlägg

  johel572

  Garagebyggare
  På mor och fars fläkt som hade samma symptom var det kablar till spot:arna som var instuckna för långt i en snabbkoppling (internkablage, det var alltså felmonterat från fabrik) så klämman klämde på isoleringen. Spot:arna lyste oftast med blinkade av och till. Busenkelt att hitta och fixa om man tog ner fläkten och vicka på kablarna.
   
 10. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 416 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Vi har just renoverat kök och har också en inbyggd fläkt från IKEA med exakt samma symptom. Dvs den var kass från fabrik. En lampa, den vänstra blinkar med en frekvens av 2Hz eller så, och den högra lyser inte alls.

  Nu har jag inte haft isär något eftersom direkt vi ringde IKEA så svarade de direkt, "Då kommer det ut någon och tittar på det i nästa vecka". Så jag återkommer när de varit här. Men det är ju en högintressant tråd om det är flera som haft exakt samma problem.
   
 11. M
  Medlem · Västra Götaland · 9 inlägg

  Maximili

  Medlem
  Märkligt... Har precis fått samma fenomen på min köksfläkt, även den IKEA men annan variant. Den är ca 2 år gammal med 12 V halogen lampor. Belysningen har fungerat klockrent fram tills nu. Har provat att byta lampor men problemet kvarstår...
   
 12. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Har haft det problemet på en IKEA-fläkt. Drivdon byttes på garanti. Problemet har nu börjat komma tillbaka ca 6 månader senare. Tveksam kvalitet.
   
 13. A
  Renoverare · Asmundtorp · 120 inlägg

  Anselius

  Renoverare
  Vad skönt (och tråkigt) att fler har samma problem med Ikeas fläktar. Var lite orolig att det var vår el som spökade.
  Ska ringa dom så får de skicka ut nån som kollar på det. Vill som sagt inte rota i det själv när man har garanti på det.. Tack alla som skrivit och givit feedback! Återkommer när problemet förhoppningsvis är löst (y)
  Trevlig kväll!
   
 14. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 416 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Den trevliga och proffsiga killen från IKEA var just här, och det var mycket riktigt glapp i en av kablarna. Dra ut och sätta i kontakten några gånger fixade det. Ett inte helt ovanligt problem tydligen.

  Även kallrasskyddet fixades, eftersom det sattes ur spel när slangklämman drogs för hårt. Så det är ett annat tips. Om det inte verkar som det funkar så är det antagligen för att det är lite rapplig plats som sitter precis där slangen/röret går på. Så monteringen är lite känslig, eftersom klaffarna till kallrasskyddet annars gärna fastnar i uppfällt läge. Reparatören förordade lätt på handen på slangklämman och silvertejp över som tätning.
   
 15. E
  Medlem · Gävleborg · 253 inlägg

  erik5678

  Medlem
  Det där kallrasskyddet verkar också vara lite klent. Det slår i vårt så fort det blåser lite ute, vilket det aldrig gjorde på den gamla fläkten från 70-talet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.