Byggahus.se

Lampor går sönder ofta

 1. P
  Medlem Nivå 7
  Jag tycker att "glödlamporna" ofta går sönder i vissa armaturer här hemma. I andra armaturer håller lamporna väldigt länge, så det verkar konstigt nog skilja ganska mycket. Vad är orsaken till detta ? Påverkar armaturen lampornas livslängd ?
  Jag kör en gammal Peugot och får byta lampor väldigt ofta. Tröttnade och köpte lampor med en garanterad livslängd på två år och dessa funkar fortfarande, nu efter drygt ett år. Kan det vara lampornas kvalitet som skiljer. Har köpt olika fabrikat till armaturerna hemma, men kan inte märka någon skillnad. Någon som vet ???
   
 2. A
  Medlem · Nivå 19
  Värme minskar livslängden på lamporna. Så en armatur där lampan är instängd kan innebära kortare livslängd. Jag inbillar mig att det är mycket varierande livslängd på lampor generellt. På bilen kan det ha med generatorn att göra. Ligger spänningen lite högt så begränsar det livslängden.
   
 3. bax
  Medlem Nivå 10
  Sitter lamporna nära dörrar som öppnas och stängs ofta kan dom gå sönder oftare, detta pga att stommen skakar lite så glödtråden vibrerar aningens.
   
 4. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Antalet Tänd/Släck och drifttid påverkar ju naturligtvis också. Jämför t.ex. en hallampa med en garderobslampa.
   
 5. P
  Medlem Nivå 7
  Ok,tack för svar. Ett flitigt tänd o släck kan nog vara orsaken här. Misstänker oxå att det är variation i kvaliteten mellan olika lampor. Sen vet jag inte om olika typ av lampa har olika livslängd, tål värme bättre, tål tänd/släck, att det alltså skiljer mellan vanlig glödtråd, halogen, led o vad det nu finns för varianter.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Pratar vi vanliga glödlampor så påverkas de framförallt av tillverkningskvalitet, men även av temperatur, om armaturen är lite tight, så blir det mycket varmare.

  Läget kan förbättras avsevärt av en dimmer, om man dämpar lampan bara lite, behöver inte ens synas. Så ökar livslängden avsevärt.
   
 7. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 19
  Kan bara instämma! Vet inte om det framförallt beror på att lampan inte drivs helt på max eller att den mjukstartas.

  Vibrationer/stötar är inte bra. En taklampa håller nog generellt avsevärt bättre än en "arbetslampa"
   
 8. A
  Medlem · Nivå 19
  För glödlampor blir det en kompromiss vid tillverkningen mellan livslängd och effektivitet. Varmare glödtråd ger en effektivare lampa med kortare livslängd. Så när man dimmar ner den så får den bättre livslängd, men sämre ljusutbyte. Det är väl främst för halogen som det är aktuellt idag. Jag tror inte att vare sig livslängd eller ljusutbyte påverkas när man dimmar led.
   
 9. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 19
  Ljusutbytet lär väl påverkas. Det är väl normalt huvudsyftet med att dimma.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 19
  Jag kunde ha uttryckt mig tydligare. Ljusutbytet per watt var vad jag avsåg. Alltså lampans effektivitet.
   
 11. P
  Medlem Nivå 9
 12. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 19
  Oki, då är jag med.
   
 13. F
  Medlem Nivå 10
  Livslängden för själva lysdioden påverkas kraftigt av att man dimmar ner. Men oftast är det inte livslängden på lysdioden som avgör livslängden för lampan utan andra komponenter.
   
 14. E
  Medlem Nivå 5
  Bor du långt ut på elsystemet kan solvädret påverka glödlampor vi hade 5 st som gick vid en solstorm. Det var en solstorm 4 April 2017. Det går att skydda sig med filter