Byggahus.se

Lågfrekvent buller inomhus | Gummimatta på väggen bakom värmepump?

 1. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Hej!

  Vi har en luftvatten värmepump som orsakar låg frekvent buller i vissa delar av huset. Kan det hjälpa med att sätta en isolerande gummimatta på väggen bakom värmepumpen? Eller är det ett helt onödigt försök?
   
 2. K
  Medlem · Falun · 1 158 inlägg
  Om det är pumpen som skakar borde du försöka avvibrera den, typ gummifötter eller nåt. Det är ganska vanligt att det är rören som fortplantar ljud, antingen är det kompressorn du hör eller cirkulationspumpen, i så fall kan det hjälpa att såga bort en bit av rören och ersätta med flex-slang. Om du kommer åt cirkulationspumpen så kan du ju testa att slå av den några sekunder medan någon lyssnar i problemrummet så du vet om det är det som är problemet.
   
 3. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Är ganska säker på att det inte är pumpen som skakar. Däremot tror jag att det är rören som skapar problemen eftersom när jag drar i rören så minskar oljudet inomhus.
   
 4. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Oljudet inomhus påminner lite om en brummande finlandsfärja:crysmile:..vissa frekvenser på kompressorn är värre än andra.
   
 5. K
  Medlem · Falun · 1 158 inlägg
  Då är det bara att be en rörmokare att byta ut en bit av röret mot flexslang.
   
 6. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Kan vara värt ett försök. Skall ta och fundera på saken! Min installatör föreslog tidigare att jag skulle prova att bygga en "leca-mur" på sidan av värmepumpen. Vad tror du om det?
   
 7. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 390 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Mitt bästa råd:
  Ställ ute-delen av värmepumpen på marken utanför husväggen,
  på ett par betongplattor eller liknande.
  Vi hade samma problem med värmepumpen vid fritidshuset, att det blev ett lågfrekvent "muller" som hördes genom hela huset.
  Så tog vi loss den från vägg-infästningen och ställde den på marken.
  Ljudet försvann :D:D:D
   
 8. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Tack för tipset, men värmepumpen står redan på betongplattor på marken! :D
   
 9. T
  Medlem · 10 inlägg

  t94_sos

  Medlem
  Största bekymret med pumpar är att det blir vibrationer som överförs till stomen om de är fast inspända i en vägg exempelvis. En fristående betongplatta eller dyligt löser detta.
  Problem 2 är att de ger ett visst luftljud som kan ger störningar genom en vägg exempelvis, lösning om möjligt flytta ut värmepumpen, dvs står den för nära kan den ge ett högt ljudtryck vid väggen vilket kan minskas genom att flytta ut värmepumpen från väggen.
  Stomljud kan ju uppstå via cirkulationspumpen men som nämndes kan ju detta provas genom att stänga av den en kort stund och lyssna för att avgöra om problemet är där.
  Ljud via vätska i rör åtgärdas genom att rören avvibreras. Rör som ligger an andra konstruktionsdelar eller är fast inspända kan ge stomljudsöverföring av ljud.
   
 10. H
  Medlem · 522 inlägg
  Plattor. Plattorna kanske är för dåligt förankrade i marken. En stor betongplatta ska det vara som väger 150 kg + med grus under plattan. Fota och lägg upp en bild hur det ser ut
   
 11. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Den står på en fristående betongplatta, så det borde inte vara problemet!

  Skall ta och testa att stänga cirkulationspumpen. Vad gör man om problemet ligger där?

  Hur avvibrerar man rören?

  Det intressanta är att om jag drar i rören bakom pumpen minskar det lågfrekventa bullret inomhus. Flexslangar är installerade.
   
 12. B
  Medlem · 37 inlägg

  Borran87

  Medlem
  Grus finns under plattan.
   
 13. Needas
  Renoverare · Anderslöv · 828 inlägg

  Needas

  Renoverare
  Jag har samma utedel och samma fortplantning av ljud!
  Min står ganska nära ett hörn vilket inte är optimalt. Man vänjer sig efter ett tag :D
   
 14. T
  Medlem · 10 inlägg

  t94_sos

  Medlem
  *Hej!
  Ja cirkulationspumpen kanske går att varva ner/ upp (kan medföra att ogynsamma frekvenser ändrar sig och ger mindre störningar).en större pump som går på lägre varv är en annan möjlighet.
  Att ljudet subjektivt förändras när du drar i dem kan ju indikera att det finns pulsationer/ vibrationer i rören som i och med att de ligger an mot byggnadskonstruktioner ger stomljud. normalt löser man det genom att se till att de inte ligger an mot byggnadskonstruktioner om det är möjligt eller att man spänner fast dem så de inte rör sig med avvibrerade klammer typ.
  Blir dock fundersam om det är flera som har problem med denna modell, antar att ni kontaktat leverantören med detta problem?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.