Byggahus.se

Lågfrekvent blinkande LED-spottar, även efter avstängning.

 1. AlfaHannes
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Så jag har en armatur i köket med 3 spottar i, g4-sockel. Tidigare var det halogenlampor men transformatorn gick sönder så jag köpte en ledtrafo med passande ledlampor till.

  Det funkade bra ett tag, men efter några veckor började en av de tre lamporna blinka lågfrekvent för att sedan ge upp. Några veckor senare lös ingen utav lamporna, de bara blinkade när jag försökte sätta på dem precis som man kan se i filmen jag bifogat.

  Först tänkte jag att jag fått dåliga lampor, så jag köpte tre nya men det var samma problem. Sen tänkte jag att det var trafon, så jag köpte en ny sådan. Jag hade med mig lampan till butiken och beskrev exakt mitt problem så fick de välja trafo åt mig. Bifogar även bild på lampa och transformator.

  Samma fel ändå. Jag har laddat upp en film som visar hur blinkandet ser ut. Någon som har en aning om vad det kan vara?
   
 2. Bästa svaret

  Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Det är ett ovanligt problem. På papperet ska det fungera. G4 LED är egentligen en ersättare för halogen som drivs med växelspänning, men lampan anger att den även ska fungera med DC. Effekten ligger inom gränsen för transformatorn.

  Bytte du till samma fabrikat på lampor? Tydligen gillar inte just denna modell från Osram detta drivdon. Det är svårt att tro att det kan vara något annat i installationen, t.ex låg nätspänning eller störningar på nätsidan. Drivdonet bör filtrera bort sådant.

  Det är nog bara att gå tillbaka till affären och be dem plocka fram en kombo som de vet fungerar ihop.
   
  • Laddar…
 3. snaggletooth
  Medlem · Nivå 13
  En annan vanlig felkälla är socklarna, speciellt G4, de är ökända för att glappa, vilket kan stämma in på symptomen.
   
  • Laddar…
 4. AlfaHannes
  Medlem Nivå 1
  Stort tack till båda svaren! Det skulle kunna vara både sockel och lamptyp, jag har provat 3 olika LEDar men alla har varit Osram.

  Socklarna har jag hoppats kunna slippa då det verkar meckigt att byta, men nya socklar är ju ingen kostnad å andra sidan.

  Jag får ge mig iväg och köpa mer komponenter, så får jag återkomma med svar om vad som funkar och inte!
   
  • Laddar…
 5. AlfaHannes
  Medlem Nivå 1
  Idag kom socklar och nya LEDar från Kjell & co, det visade sig vara så enkelt att denna transformatorn från goobay inte lirade med LEDar från Osram.

  Nya lampor från ledsavers lyser fint med konstant ljus. Dock lyser de väldigt svagt, samt att det är ett ”lagg” på någon sekund från att jag trycker på switchen tills att lamporna faktiskt släcks, vilket är lite underligt.
   
  Redigerat 6 maj 17:43
  • Laddar…
 6. AlfaHannes
  Medlem Nivå 1
  Problemet kom faktiskt tillbaka, så jag kontaktade en elektriker som kollade på det i samband med att han ändå var i närheten.

  Det visade sig vara glapp i någon kontakt som gjorde att det flimrade, det hade smält plast och grejer på ett ställe i armaturen som inte var helt lätt att komma åt. Han fixade det så gott han kunde, men han sa att kommer det tillbaka får ni köpa ny.

  Skriver en uppdatering här ifall någon skulle ha samma problem i framtiden.