Byggahus.se

Laga sprucket mexitegel

 1. W
  Medlem · 37 inlägg

  wer41

  Medlem
  Mitt hus är byggt 1974 och har en fasad av vit huggen mexitegel
  Teglet har spruckit på 10-12 ställen, några bara i fogarna andra tvärs igenom sten o fog från taket till plattan.
  Hur åtgärdar man det bäst.
  Går det att undvika att det dyker upp igen
  Någon som är bra på detta??
   
 2. fia_mstd
  Husägare · Skövde · 1 993 inlägg

  fia_mstd

  Husägare

  Re: Laga sprucket mexitegel

  Bra och bra... Hur länge har sprickorna varit där de är? Det är ju ganska vanligt att husen "sätter sig" och att det då kommer sprickor. Efter att huset satt sig brukar det inte komma fler. Kommer det nya hela tiden är det ett tecken på att marken under huset inte är stabil, då kan grunden behöva förstärkning genom tex. pålning.

  10-12 sprickor låter i och för sig lite mycket... Vi har två rejäla sprickor i vårt mexihus, ett på varje sida, och blev av besiktningsmannen från Anticimex rekommenderade att fylla igen dessa med silokon för att undvika fukt, men inget annat. Tycker du skall fundera på att ta dig någon som "kan" detta som tittar på sprickorna. Är det nya sprickor skall du definitivt ta dig någon!

  Lycka till! :)
   
 3. yonna
  Medlem · Österlen · 6 952 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Laga sprucket mexitegel

  Såvida det gäller fasadtegel (vilket mexitegel oftast är ... ?) bör teglingen ha skett med järninhållare/skena nedertill dvs precis ovanför sockeln och dikt intill nedersta tegelraden. Vid besiktning av min egen tegelklädda villa kollade besiktningsmannen att teglingen skett korrekt och nämnde då att det alltför ofta fuskats med detta vilket så småningom ger sprickbildningar. Du bör lätt kunna se detta själv - skenan skall vara 'kännbar' om inte helt synlig. Om denna inte finns lär det inte hjälpa med att reparera sprickorna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.