Laga knäveckshängställning - möjligt?

475 läst  7 svar

 1. K
  Medlem Nivå 12
  För några år sedan blev samfällighetens knäveckshängställning sned. Jag bodde inte i området då, men jag tror att ett träd välte över ställningen. Är det möjligt att få den att bli rak och fin igen, eller är det kört?
   
 2. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 12
  Det är ett tekniskt problem, det går alltså att lösa.
  Frågan är hur mycket pengar man måste kasta på problemet...

  Går säkert att rikta med ny hydraulisk riktsats för bilar, men blir det snyggt?
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Noterar att den sanden inte är godkänd under en sådan lekställning.
  Om något barn faller och skadar sig blir det kostsamt eftersom er försäkring då inte kommer att täcka fullt ut. Sanden behöver i samband med att ställningen åtgärdas bytas mot så kallad leksand eller EU-sand, som är lösare än sandlådesanden ni har nu och därmed säkrare att falla.

  Vet inte om övergångsreglerna slutat gälla nu (isåfall är lekplatsen redan olaglig), när vi kollade så gällde att man kunde ha kvar den gamla sanden om man inte gjorde något åt lekplatsen, men vår klätterställning i trä var rutten nertill så vi hade inget val.
  Så vi bytte klätterställning och gungor mot en plast-eka, ett fotbollsmål och ett utflyktsbord istället (som inte kräver elksand), då det skulle kosta över 100 000 att byta sanden.
   
  Redigerat 16 maj 15:47
 4. Immobil
  Medlem · Nivå 16
  Det borde gå och rikta upp den så den lägsta sektionen blir vågrät. Gräv upp runt plinten, lägg en sten eller cementplatta under så löser det sig. Tycker faktiskt att den extra böjen är snygg!
  Det där med sanden anser jag vara en skrivbordsprodukt, producerad av en byråkrat. Hade den gamla sanden varit så farlig som hen tror, hade tidigare generationer varit döda innan de var vuxna.
   
 5. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Det är rätt farligt på lekplatser. Att du inte hört talas om det beror nog mest på att det är så vanligt att det inte är någon nyhet. Varje år dör 1-2 barn till följd av olyckor på lekplatser, vanligaste orsakerna är att barnet fastnat med kläder eller kroppsdelar eller ramlat ned på hårda ytor eller uppstickande delar. 12 000 - 19 000 skadas såpass allvarligt att de måste uppsöka akuten. Ytterligare 50 000 uppsöker tandläkare eller vårdcentral.

  Sådan här sand som på bilden är definitivt mycket hård.

  Artikel från 2018:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/On718w/brister-i-kontroll-av-lekplatser

  Artikel från 2014:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/l1Qel3/varje-dag-skadas-42-barn-pa-lekplatser

  Siffror från 2008:
  https://www.konsumentverket.se/glob...atser-och-skolgardar-2008-konsumentverket.pdf
   
 6. M
  Medlem Nivå 1
  Det är inte länge till som barnen får klättra i träd då det är farligt och de kan rammla ner. För att det är mindre farligt att sitta med dataspel.

  Tillbaka till frågan. Lägg en skiva på sanden ställ en domkraft på skivan sen en regel eller liknande på domkraften om den inte är höglyftande. Sen lyfter du "bara". Om röret börjar röra sig upp från sanden så stanna...
   
 7. Isakare
  Medlem · Nivå 12
  Och om den rör sig upp från sanden.
  Gräv ner till plintarna, även mellan dom, ställ 2 reglar/plankor på högkant på varsin sida om stolparna, kläm tex fast med tvingar.
  Då har vi fixat ett mothåll, och kan fortsätta med domkraften.
  Jag skulle även ha en stor slägga klappa till med när man spänt ut med domkraften, för att få det att hålla sig kvar.
  Spänn/ banka inte på för allt vad ni orkar direkt, ta lite i taget och prova er fram.
   
 8. K
  Medlem Nivå 12
  Tack snälla för svar!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: