Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Lät dottern skriva på väggen med tusch...

 1. Cynismen
  Medlem · 1 inlägg

  Cynismen

  Medlem
  Min svåger gjorde exakt såhär :) Barnen hade med svart tusch gått lös på väggen på ett par ställen, och gjort lite doodles och annat med svart vacker kulör på de vita väggarna. Han löste det genom att rama in ”konstverken” med förgyllda och riktigt pråliga ramar från loppisfynd. Blev kanonbra! Ett härligt minne som följde dem i många år i vardagsrummet, och blev en riktig snackis då det kom besök och så. Två doodle-inspirerarde konstverk i förgylld ram på en ca 90cm höjd från golvet alltså *tumme upp*
   
 2. G
  Medlem · 2 inlägg

  Garrett

  Medlem
  Köp en sprayburk med fläckförsegling på Flügger för en dryg hundralapp. Torkar snabbt. Blir en vit yta som är lätt att måla över. Har använt det för en besvärlig fuktfläck som trängde igenom när jag målade över den. Borde funka på tusch också! Det står på burken att den kan användas mot klotter!
   
  Redigerat 23 nov 2019 11:45
 3. J
  Medlem · 2 inlägg

  JJAOA

  Medlem
  Spärra med ett tunt lager kvistlack eller schellack
   
 4. Mekatronikbruno
  Medlem · 132 inlägg
  Riktig spritpenna ska man verkligen se upp med. Färgen vandrar fysiskt igenom material under rätt förhållanden. Jag hade klätt om en femtiotalssoffa med ny lastbilspresenning, tjock som attan och besvärlig som få att sy, i gult och svart. Jag bytte ut stoppningen i ryggstödet mot skumgummimadrass som jag skar till. På med den gula presenningen... Hur fint som helst och himla hållbart. Men efter 6 månader kröp den röda färgen från spritpennan jag märkt ut skärkonturen på madrassen fram igenom det gula och det sabbade det hela. Det beror förmodligen på mjukmedlet i PVC:n presenningen består av, eventuell även mjukmedlet i madrassen. Synd om minst 40 timmars arbete för ngt så dumt. Sånt kryper alltid fram genom målarfärg, i det fallet löser shellackens sprit upp tuschet och det vandrar vidare, bättre karva bort o spackla..
   
  • Laddar…
 5. L
  Inredare · Skåne · 3 inlägg

  LH måleri

  Inredare
  Köp en isolerspray, spraya området. måla det sen, så är det borta. Hjälper mot tusch,bläck,kaffe och gammal fuktskada. Lycka till.
   
 6. S
  Medlem · 606 inlägg

  skaraborgsfakir

  Medlem
  Shellack fungerar alldeles utmärkt på verktygshandtag men funktionen för kvistar är snarare att hindra genomslag av kådan.
   
 7. Lostmoose
  Husägare · Örebro · 1 046 inlägg

  Lostmoose

  Husägare
  Hallå igen!
  Tack för alla bra svar och tips (och förstås alla ni som fått mig att känna mig mindre dum genom att erkänna era egna fadäser!), vilken respons jag fick!

  Jag har bestämt mig för att genomföra mitt lilla test av de saker jag har hemma, lyckas jag inte lösa problemet så får jag gå vidare och börja handla andra medel.
  Jag har "låtit tillverka" en testbit som jag nu klätt med samma "väv"
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191123_115802.jpg

  (Jag ser nu att det kan verka som att jag gett dottern skulden för det här, så är det absolut inte. Hon tycker att det hela är ganska kul)
  Jag kör på samma tuschpenna som användes och utökade även med en bläckpenna.

  Planen är att jag sedan ska kladda över allt med FXA kattpiss-färg (Jag har inte känt av någon sådan lukt ännu, och jag håller tummarna) för att sedan behandla de olika ytorna med:

  1. Ingenting

  2. Ytterligare ett lager FXA-färg.

  3. Ett lager Alcro kraft grundfärg. (Det är den här färgen som jag i tidigare inlägg kallat för "den svindyra spärrfärgen")

  4. Vanligt casco vitlim utblandat med vatten (70:30 om ingen invänder)

  Efteråt målar jag allt 2 gånger med Beckers väggfärg plus, som jag tänkt att göra med de väggarna som klarat sig.
  Sedan tänker jag vänta ett litet tag och se vad som händer.
  Dock kanske inte så länge om eventuellt behövs för att vara helt säker då jag har som ambition att dessa rum ska vara färdiga till jul

  Den "svindyra spärrfärgen" är vid närmare titt kanske en högst ordinär grundfärg.
  Men på grund av att jag åkte till en riktig färghandel och bad om en färg som skulle kunna hålla tillbaka dålig lukt efter rökning, plus att jag fick betala mer än dubbelt för en 3L mot vad en 9L FXA kostade så tänkte jag att "nu jäklar har jag köpt raketbränsle".
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191123_115907.jpg  Trälimmet jag tänker testa med är som sagt vanligt sånt här
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191123_120130.jpg

  Jag lyckas inte hitta om det är baserat på PVA eller ej, men det är vad jag har hemma.

  Jag har också en burk vattenburen lackfärg hemma, men jag bedömer det som att den är så tjock att strukturen på väven skulle bli helt annorlunda om jag försöker med den lokalt.
  Jag vill ju inte behöva måla en hel vägg med lackfärg om jag inte är absolut tvungen ;).
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  JPEG_20191123_130331_131616673198415329.jpg


  Shellack kommer jag nog att bli tvungen att köpa till andra projekt i framtiden, men eftersom jag är ganska optimistisk till att något av de metoder jag kommer att testa nu ska fungera så avvaktar jag med att köpa det.

  Det tipsades om Universal Allputsmedel också. Det hade troligtvis fungerat om jag insett min tabbe innan tapetklister, väv, och ett lager färg varit på plats.
  För inte sjutton kan det väl fungera nu,va?
  Det låter hur som helst som en produkt man bör ha hemma ändå?

  På återseende!
   
 8. Ymer
  Medlem · Västerbotten · 403 inlägg

  Ymer

  Medlem
  Kul!
  Jag gillar när någon nördar ner sig i något och det här kan flera ha användning av.
  Jag kollade upp trälimmet och det är PVA-baserat. Nu kanske man äntligen få ett svar om jag har kvistlackat 35 kvadratmeter förjäves... :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20191123-141915.png
   
 9. Magnus E K
  Husägare · Östergötland · 2 578 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  När mitt hus byggdes gjordes en markering av något slag innan källargolvet gjöts, med den starkaste och minst miljövänliga sprayfärg som fanns att köpa 1963. Den har sedan vandrat så att man nu kan skönja markeringen genom det nylagda vindsgolvet!
   
 10. B
  Allvetare · Stockholm · 9 430 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Fantastisk skröna! Från under betongplatta ända upp till vinden alltså?
   
 11. J
  Medlem · Stockholms · 1 inlägg

  Jordfly

  Medlem
  Spritpennans färg "blöder" säger man. Det är mycket svårt att måla över. Du kan behöva måla fem lager. Trälim är inte heller bra. Det är ungefär samma ämne som är bindemedel i färgen. Pennans färg blöder igenom den också. Jag skulle klart rekommendera kvistlack eller den spärrfärg du har.
  Jag är konstnär och har bitter erfarenhet av att använda tuschpenna för att skissa upp motivet. Det är totalt förbjudet (nja, inom den "moderna" och "postmoderna" konsten, som ändå ska se ut som klotter, så spelar det ofta inte någon roll.) Därför använder man i stället träkol.
  Spritpenna tvättas bort med T-sprit.
   
 12. Igen
  Medlem · 458 inlägg

  Igen

  Medlem
  Tusch förstör många slags papper. Det är därför det inte får finnas i arkiv och det är därför barnen får stöka loss med det endast i förskolan.
  Jobba på
   
  Redigerat 23 nov 2019 16:52
 13. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 741 inlägg
  Ett bus man kan göra är att dra ut whiteboardmarkerspetsen med en tång och trycka dit en permanentmarkerspets istället.
   
 14. Fotografen
  Verktygstokig · E · 11 526 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Detta känns igen från min korta men intensiva karriär som elmoj i början på 90-talet. Det finns en anledning till att man fortfarande använder antika blyertspennor i byggsvängen.
   
  • Laddar…
 15. connywesth
  Lägenhetsfixare · Sverige · 507 inlägg

  connywesth

  Lägenhetsfixare
  Slipa bort texten med sandpapper eller slipmaskinen, så "klottret" försvinner helt innan du målar igen.... Annars kommer ju texten att finnas kvar där "forever"...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.