Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

LÄS innan du frågar om skruvdragare, slagskruvdragare, slagborr, borrhammare etc

Status:
Stängd
 1. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 404 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  Det kommer ofta nya trådar om vilken skruvdragare, slagborrmaskin etc som rekommenderas. Detta är bra eftersom utbudet, funktionerna, batterityperna etc förändras, vilket gör att information i gamla trådar ganska snabbt blir inaktuell. Förhållandevis ofta är dock nya trådar fulla av missförstånd angående de olika maskintyperna och deras användningsområde. Jag har därför gjort en kort summering nedan, här borde du hitta vad det är som du söker och kan sen leta trådar eller starta en egen.

  Jag utgår från de maskiner som är aktuella vid husbygge och liknande. Inom industri finns de flesta av dessa maskiner för drivning av tryckluft, vilket sällan är aktuellt för husbyggaren.


  Skruvdragare (Batteri (absolut vanligast) eller nätansluten)
  En skruvdragare är, som namnet antyder, till för att dra skruvar med. Den är inte tänkt att borras med, och har därför inte någon chuck, utan bara en bitshållare. Varvtalet är relativt lågt. I nödfall finns det borr med bitsfäste som kan användas för att borra med en skruvdragare - centreringen av borret är dock inte optimal.

  Slagskruvdragare (batteri)
  En slagskruvdragare är till för att dra skruvar med. Maskinen har ingen chuck utan endast ett bitsfäste. Slagskruvdragaren har ett mycket högre vridmoment än andra typer av skruvdragare/borrmaskiner vilket uppnås genom att maskinen "slår" slag i tangentiell riktning, dvs i samma riktning som skruven snurrar. En slagskruvdragare slår INTE axiellt, dvs den slår inte i skruvens riktning. Det betyder att den INTE är till för att borra i betong med (den är överhuvudtaget inte lämplig för borrning alls). Fördelen med slagskruvdragaren är att maskinen kan göras lätt och liten men ändå med ett mycket högt vridmoment. Dessutom innebär slagfunktionen att du inte behöver hålla emot maskinen när det går tungt (vilket är fallet med övriga maskiner jag listar) vilket är en stor fördel när man står dåligt till, exempelvis på en stege. Den främste nackdelen med en slagskruvdragare är den höga ljudnivån.

  Mutterknackare (batteri, nätansluten, tryckluft)
  En mutterknackare fungerar på samma sätt som en slagskruvdragare och har i princip samma fördelar och nackdelar som en sådan. Istället för ett bitsfäste har maskinen en fyrkantstapp för att sätta hylsor på. Observera att du ska använda krafthylsor, ej vanliga hylsor med denna typ av maskin. Från början var alla mutterknackare luftdrivna, idag finns det även med batteri eller 230V.

  Borrskruvdragare (batteri)
  En borrskruvdragare är en kombination av en skruvdragare (för att dra skruv) och en borrmaskin (för att borra med). Maskinen har chuck och oftast broms, flera växlar och ställbart moment. Detta är en allroundmaskin som både kan borra och skruva. Ska du bara ha en maskin som kan lösa det mesta så är detta maskinen för dig.

  Borrskruvdragare med slag (batteri)
  Förutom att fungera som den vanliga borrskruvdragaren har denna maskin också ett läge för slagborrning, då slår maskinen en mängd axiella slag (dvs "rakt fram) vilket ger en begränsad förmåga att borra i betong och stenmaterial. Maskinen är dock inte i närheten av så effektiv som en borrhammare för dessa uppgifter, hård betong/sten är inget för denna maskin. Det axiella slaget skall inte förväxlas med det tangentiella slag som slagskruvdragare och mutterknackare har.

  Borrmaskin (nätansluten)
  Den klassiska borrmaskinen, används främst för att borra i trä och metall. Är utrustad med en chuck. Den största skillnaden mot den batteridrivna borrskruvdragaren är att borrmaskinen generellt sett saknar broms, vilket gör den olämplig att skruva med.

  Slagborrmaskin (nätansluten)
  Borrmaskin med slagläge. Den största skillnaden mot den batteridrivna borrskruvdragaren är att slagborrmaskinen generellt sett saknar broms, vilket gör den olämplig att skruva med. Trots att maskinen har mer kraft än batterivarianten är den fortfarande väldigt ineffektiv i hård betong eller sten.

  Borrhammare (batteri, nätansluten)
  En borrhammare är till för borrning i betong och sten. Den är utrustad med en SDS-chuck, i vilken endast speciella SDS-borr passar. Maskinen slår axiellt, precis som en slagborrmaskin, men med mycket hårdare kraft. Till skillnad från slagborrmaskinen krävs inte heller att man trycker hårt på maskinen för att få kraft i slagen. Borrhammaren har mycket lägre slagfrekvens och generellt sett lägre varvtal är slagborrmaskinen. Borrhammaren är helt överlägsen slagborrmaskinen i hårda material.

  Mindre borrhammare (det finns borr upp till ca 30mm, men det rekommenderas ej att köra större än ca 20mm) använder en SDS+ chuck. Större maskiner har en SDS-Max chuck. Det krävs att man har borr av rätt typ (+ eller Max) för den aktuella chucken.

  För vanlig borrning kan man antingen fästa en vanlig chuck med SDS-fäste i SDS-chucken, eller (enbart på vissa modeller) byta hela SDS-chucken mot en vanlig chuck. Det senare alternativet är betydligt bättre, eftersom centreringen i en SDS-chuck är dålig jämfört med en vanlig chuck. Oavsett hur man gör så är det viktigt att borra utan slag, eftersom de kraftiga slagen från en borrhammare slår sönder en vanlig chuck. De flesta borrhammare kan koppla bort slaget och fungerar då (med undantag av chucken) som en vanlig borrmaskin.

  Kombihammare (batteri, nätansluten)
  En kombihammare är en borrhammare där rotationen kan slås ifrån. Då slår maskinen endast axiella slag (dvs "rakt framåt"), vilket innebär att man med en bilmejsel monterad kan använda maskinen för att bila med. I övrigt fungerar den som en vanlig borrhammare. Använder precis som borrhammaren en SDS+ eller SDS-Max chuck.

  Bilningsmaskin/slaghammare (nätansluten)
  En bilningsmaskin fungerar som en kombihammare med rotationsstoppet inkopplat - dvs chucken roterar inte utan slår enbart axiellt. Maskinen kan alltså inte användas för att borra med utan endast för att bila/mejsla med. Detta blir ofta en smidigare maskin är en kombihammare med motsvarande kapacitet. Finns från små maskiner för att ta ner kakel till kraftiga maskiner för att bryta upp betonggolv eller knäcka sten. Bilningsmaskinen finns beroende på storlek med flera olika typer av chuckar.


  Anden 2000 har gjort ett rejält test av borrhammare kontra slagborrmaskin: http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/235322-test-slagborrmaskin-mot-borrhammare.html  Jag håller denna tråd stängd. Har jag missat något eller det är oklart så skicka mig ett PM så uppdaterar jag. //Mod
   
  Redigerat 1 jun 2014 01:16
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.