Byggahus.se

Länsförsäkringar smyghöjer premier vid fastighetsköp.

 1. K
  Medlem Nivå 2
  För en tid sedan gav jag min fastighet som gåva till min son med förbehåll att få bo kvar där så länge jag önskade (jag är pensionär sen en tid tillbaka), för att undvika ev kommande arvsskatt. Min gårdsförsäkring hos Länsförsäkringar kostade då 5.764 kr (inkl hemförsäkring ca 950kr). Min son tecknade vid fastighetens övertagande en ny gårdsförsäkring (exkl hemförsäkring) för 6.935 kr, således 2121 kr dyrare än vad jag hade betalat för gårdsförsäkringen. Vid förfrågan hos Länsförsäkringar fick vi det beskedet att "så gör vi alltid vid nytecknande av försäkring för äldre hus, eftersom de nya ägarna oftast vill göra större renoveringar eller ombyggnader vid övertagande av äldre hus". Är det någon som känner igen detta förfarande hos andra försäkringsbolag?
   
 2. Excel
  Husägare Nivå 9
  Har arbetat på försäkringsbolag, känner inte igen beteendet, oftast smyghöjer man på i befintlig kundstock för att ge rabatt på nyförsäljning.

  Brukar alltid vara nått lurt när någon säger ”så brukar vi alltid göra”

  Ett försäkringsbolag sätter ju priset på risken, risken torde sjunka med nyare standard, inte öka. Höjningen låter omotiverad.

  Kan det vara så att personen som ska ta över har varit ovanligt skadedrabbad pga oförsiktighet eller rent av har dålig betalningsförmåga? Det kan spela in i prissättningen.
   
 3. D
  Besserwisser · Nivå 21
  Det kan mycket väl vara så att man ser en högre utfallsrisk med nya ägare. Det låter inte alls otroligt.
   
 4. K
  Medlem Nivå 2
  Personen som ska ta över har flera försäkringar i Länsförsäkring sen tidigare och har vad jag vet inte varit skadedrabbad eller oförsiktig. Att detta "betende" från Länsförsäkringar inte var en engångsföretelse visas eftersom en bekant till mig som fick samma upplägg vid överlåtelse av fastigheten till sina barn, som jag, och fick till svar att det var "datorn" som fungerade så, när han klagade på höjningen. Ligger alltid nåt "lurt" bakom ett sådant påstående. Nu har vi kontaktat ett annat försäkringsbolag för tecknande av ny försäkring, ska bli intressant att se vad de kommer fram till för pris.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 13
  Vid ett nytt avtal så antar jag att de gör som de vill............Har lite svårt att tro att man skulle kunna begära samma pris som tidigare. Det kommer som sagt in en massa nya förutsättningar som skiljer sig.
  Det är ju lika med äldre udda teleabonnemang. Det löper kanske på så länge samma person inte säger upp det men så fort man gör det så finns inte avtalstypen längre och liknande.
   
 6. Okarlsson
  Medlem · Nivå 6
  Försäkringar är ett gissel... Det låter inte helt orimligt att de höjer då ny ägare av en fastighet (på pappret) innebär högre risk än den som bott där länge, och därmed känner fastigheten, men också är äldre och kanske inte lika trolig att använda försäkring. Sedan har du ju alltid det att ett bolag tar det högre pris om man inte utsätter de för konkurrens. Att bara föra över ett kontrakt är nog inte sättet för bästa pris.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Då har ju LF troligen redan sett att den nye försäkringstagaren accepterar en högre nivå. Antagligen ligger även de försäkringarna på en upptrissad nivå.
   
 8. S
  Medlem · Nivå 13
  Fast återigen, säljer man huset eller ger bort det till nån annan så bli det ett nytt avtal. Man tar inte över någon annans. Man kan rimligen inte ta hänsyn till familjeband eller liknande. För FB är det bara en ny ägare som tecknar nytt avtal och vad tidigare ägare betalat och inte blir ju helt irrelevant.
   
 9. K
  Medlem Nivå 2
  Har nu tecknat en ny försäkring för Fastighetsdelen hos Dina Försäkringar för 3.857kr dvs 3.000kr lägre pris än vad Länsförsäkringar begärde (6.935kr)
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem · Nivå 13
  Tänk dock på ersättningsvärde.............LF brukar ha fullvärde och andra inte.
   
  • Laddar…
 11. perra i skogen
  Medlem Nivå 5
  Hoppas han verkligen jämförde dom olika bolagen vad det gäller ersättningar, självrisker osv osv.
  Finns ju oftast en bra anledning till att vissa bolag är så mycket billigare än andra.
  Visst, man betalar nog lite för namnet på bolaget med, men oftast är det väl investerade kronor den dagen man verkligen behöver hjälp från dom.
  Bara ett välmenande tips
   
  • Laddar…
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Men det hela låter lite udda. Normalt så smyghöjer försäkringsbolag och många andra firmor mot sina bef. kunder. De spelar på att kunden tycker det är för struligt att byta "leverantör". Du får ofta ett lockpris när du nytecknar en försäkring. Här verkar det vara tvärtom.
   
 13. K
  Medlem Nivå 2
  Efter att ha korrigerat villkoren så de stämmer med den tidigare försäkringen jag hade hos Länsförsäkringar är nu prisskillnaden nere i 2,300 kr till fördel för Dina Försäkringar.
   
  • Laddar…
 14. H
  Medlem · Nivå 8
  Till att börja med har vi varken arvsskatt eller gåvoskatt i Sverige så det spelar ingen roll hur man övertar en fastighet. Sen är det även så att en gåva med förbehåll om att få bo kvar räknas fortfarande som förskott på arv den dagen det är dags för arvsskifte. Har du bara en arvinge är detta inget problem, men har du flera arvingar så kommer din son antagligen få mindre än sina syskon vid arvsskiftet och kanske tom få köpa ut sina syskon för att få behålla gården själv om det är så att gårdens värde är det enda stora värdet som finns i dödsboet. Även om alla nu är överens om upplägget så är det inte ovanligt att när man väl står där så inser någon att denne kan få betydligt mycket mer pengar om denne "bryter" överenskommelsen och strider för sin rätt. Det är mycket tragiskt när en familj splittras pga en överenskommelse har gjorts som inte är juridiskt bindande/korrekt fast alla parter trodde det då. Så har du fler arvingar så är mitt råd att ni genast tar kontakt med en jurist/advokat specialiserad på arv och gåvor.
  https://juridiktillalla.se/fraga/2019-04-23-mojligheter-for-arvinge-att-overta-fastighet

  Sen är det inte ovanligt att FB har olika pris beroende på bla personens ålder och att de justerar till eventuell nytt uträkningssätt när en försäkring nytecknas/aktivt ändras. Vissa av fordonen har vi stående på mig och vissa på mannen då han är äldre än jag och ofta får ett mycket bättre pris, men inte alltid. Sen verkar många ha ett rabattsystem på försäkringen om man har både fastighetsförsäkring och hemförsäkring på samma person, men det enbart bör inte skilja så mycket i kostnad.

  Sist råder jag er att verkligen kolla upp och jämföra villkoren hos de olika bolagen. När jag kollade i somras på villahemsförsäkring med olycksfall för oss båda så hade TH och LF absolut bäst villkor och de var konstigt nog även bland de billigaste bolagen. För att få samma skydd hos IF och Folksam som hos TH eller LF skulle vi få betala nästan dubbla premien. Dina Försäkringar och Moderna försäkringar har jag för mig inte ens gick att få upp till samma skydd men de kostade ändå lite mer än TH och LF.
  Sen tycker man att olika saker i försäkringen är olika viktiga så TH eller LF kanske inte passar just er bäst så det gäller att verkligen jämföra ordentligt och inte bara gå på pris för mellan vissa bolag är det enormt stor skillnad i vad de täcker.
   
 15. G
  Medlem Nivå 1
  Jobbar på Länsförsäkringar och jag vet att dina försäkringar sänker rätt rejält första året för att locka kunden och sedan höjer de nästa år, är många som kommer tillbaka året efter och säger att LF har bättre villkor o bättre service o många lokala kontor kanske därför som vi är bland de största i landet på gårdsförsäkringar
   
  Redigerat 23 jan 20:25