Byggahus.se

Läggning av stavparkett/fiskbensparkett

 1. O
  Medlem · SKÅNE · 341 inlägg

  OHE

  Medlem
  Funderar på att i samband med köksrenoveringen slänga ut det gamla tråkiga laminatgovlet och lägga dit fiskbensparkett (vilket jag har i både sovrum och vardagsrum). Under laminatet ligger idag betong. Har aldrig tidigare lagt fiskbensparkett men har läst lite trådar (bl a http://www.byggahus.se/forum/golv/28819-golvporr.html och http://www.byggahus.se/forum/golv/98591-fiskbensparkett-nagon-som-gett-sig-pa-att-laegga.html med länkar).

  Nu till några frågor. 1) Vad menar 1337 i denna tråd http://www.byggahus.se/forum/golv/122061-tips-gaellande-fiskbensparkett-soekes.html med 'fusk-fiskben'? Är inte all stavparkett idag försedd med not och fjäder? 2) Ytterkanterna lär inte vara några problem att kapa med min festool sänksåg. Däremot undrar jag vad ni kan rekommendera för handöverfräs för att nota de kapade sidorna. 3) Skulle det inte vara möjligt att nota de kapade sidorna på så vis att man kan fästa de befintliga fjädrarna i listbandet i den? (Jfr http://www.fasting65.se/index.html?...yggdagbok/dagboken/dagboken_2004_augusti.html som kexar och gör ny not på listbanden). 4) Kanske dum fråga men hade ni anpassat golvläggningen till köksmodulerna (d v s med lisband och fräs runt högskåp, underskåp och kyl/frys eller hade ni lagt hela golvet obeaktat köksinredning?). 5) Någon som kan rekommendera något fabrikat? Någon med erfarenhet från www.woodia.se? 6) Slutligen kanske en fråga om smak men vilken dimension på stavparkett hade ni valt i detta kök?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  köket.jpg


  Med vänliga hälsningar

  OHE
   
 2. S
  Medlem · Västerbotten · 309 inlägg

  Snickar-Urban

  Medlem
  När vi lade stavparkett förr så använde vi en parkettsåg för att göra noten. Det finn ju en uppsjö med små billiga bordssågar idag som skulle kunna passa. Det är mer rationellt att ha en såg inställd på rätt mått och såga upp spåret än att fräsa med handöverfräs.

  Efter att ha tittat lite på de länkar du visade så har jag ett par tips:

  När man lägger fiskbensmönster så sorteras bitarna först i ljusa och mörka bitar. Sedan läggs varannan rad mörk och varannan rad ljus. Det blir ett elegant golv och vilsamt för ögat. Nackdelen kan för din del vara att du får många bitar över.

  Om du lägger frisen först och är noggrann med måtten så har du bästa kontrollen över arbetet. Lämna en sida öppen.
   
  Redigerat 27 jan 2010 19:25
 3. O
  Medlem · SKÅNE · 341 inlägg

  OHE

  Medlem
  Tack så mycket för tipsen! Jag som trodde att upplägget med sänksåg och handöverfräs var det som gällde "idag". Lite klokare och några fler myror i huvudet!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.