Lägga ströläkt ej på takstol

762 läst  9 svar

 1. T
  Medlem Nivå 11
  Ska börja lägga ny ströläkt snart på ett tak som vi haft nere och satt ny råspont och papp på.

  Takstolarna är lite sneda och vinda samt har ojämnt avstånd emellan sig, huset är gammalt. I alla instruktionsfilmer om hur man lägger ströläkt lägger de varannan på takstolarna (som naturligtvis är helt raka) och varannan mellan.

  Spelar det någon roll om varannan ströläkte inte ligger på takstolar?
  Min tanke är att det är viktigare att ströläkten är lodrät, så att inte skräp kan fastna i den på vägen ner. Men det kanske är en fråga om bärighet att lägga ströläkten exakt ovanpå takstolar?

  Det är 20 mm spontvirke och avståndet takstolar emellan är runt 100-150 cm med några få värstingar på 175 cm
  Är enkupigt tegel som ska på.
   
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 20
  Sååååå sneda kan inte takstolarna vara, lägg ströläkten på takstolen även om den avviker en del från fallinjen.
  Sätt dubbla strö där det är långt mellan takstolarna.

  Protte
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Nivå 6
  Lägg ströläkten på takstolarna, där har de bäst stöd och stadga, sen kan du gå upp i dim lite på bärläkten för att kompensera det längre avståndet, priskillnaden är minimal.
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem Nivå 11
  Jo det är de.. skiljer 0-50 cm från lodlinje botten till toppen. Urgamla takstolar av begagnat virke från andra hus. Sneda och vinda åt alla håll. Alla takstolar hade säckat åt vänster i bild, lika mycket som den första till vänster om gaveln. Riktade efter "best effort"-metoden men raka blir de aldrig då bjälkarna är krumma och sitter dessutom på olika avstånd på olika sidor.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2018-7-1_10-22-18.png
   
 5. T
  Medlem Nivå 11
  I alla instruktionsvideos ser det ut som man har takstolsavstånd 120 cm. Då man lägger ströläkten på 60 cm avstånd så betyder det att hälften ändå hamnar "ute" mellan takstolarna. Därmed tänker jag att råsponten har tillräcklig bärande förmåga för att klara av pannorna. Kanske inte stämmer?

  Vi får nog sikta på att sätta de ströläkt som går att sätta på takstolarna så nära som möjligt. Några cm diff från stolen borde inte spela så stor roll. Där det inte går får det bli det det blir..
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 20
  Har du råspont under så spelar det inte så stor roll. Det måste ju inte heller vara något exakt mått mellan läkten, så sätt en läkt över varje takstol först sen sätter du så många det behövs mellan för att det inte ska bli för stort avstånd.
  Hellre en extra mellan än att försöka få 60cm...
   
  • Laddar…
 7. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Tänk på att en del takpannor skall vara spikade/skruvade i bärläkten, för att taket skall tåla storm.
  Och bärläkten är fäst i ströläkten, som är fäst i ?
  Det är nog bra att ströläkten sitter ordentligt spikad i takstolarna där det är möjligt, så att hela taket hålls på plats när det piper i.
   
  • Laddar…
 8. prototypen
  Medlem · Nivå 20
  Man spikar bärläkten genom ströet och ner i takstol/råspont.
  Ströet spikas inte för sig.

  Protte
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Nivå 21
  För ett snyggt slutresultat, dvs en takyta som upplevs som plan, är det viktigt att bärläkten också är plan. Med stora takstolsvariationer är ströläkten enda möjligheten att kompensera för dessa. Lägg därför ner lite arbete på att väga av dessa genom att utgå från grövre läkt än normalt. Ingenstans bör ströläkten vara tunnare än 25 mm för att undvika att skit samlas under bärläkten. Använd gärna syrafast spik och spika bärläkten genom ströläkten.
   
  • Laddar…
 10. T
  Medlem Nivå 11
  Tackar. Vi gjorde ett omfattande arbete med att rikta upp takstolar och sala på med reglar så att råspontskivan blev helt plan. Helt - nåja. På 26 meter blev det någon centimeters säck i snöret. Syns om man tittar från gavel till gavel, men inte från marken.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: