Lägga parkett under kök med stenskivor

644 läst  14 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Vi funderar på om vi skulle kunna lägga parkettgolv över hela golvet och sen bygga köket ovanpå? Köket är IKEA med silestone skivor som väger en hel del, bl.a en köksö på 120x125. Vi ser ju givetvis till att ha rätt mellanrum mellan golv och vägg (enligt golvtillverkaren). IKEA och Kährs motsäger varandra i monteringsanvisningar och vi känner oss villrådiga. Finns det någon annan som varit i samma situation och hur har ni löst det?
   
 2. N
  Tillbyggare · Nivå 9
  Jag skulle säga att köket ska inte stå på parkettgolvet så att golvet kan röra sig. Enda fallet där parketten ska gå in under köksstommen än där kyl och frys står, för att det ska bli lättare att dra ut dem för städning.

  Jag hade ställt köket på spånskiva eller liknande så att det kommer i samma nivå som parketten. Parketten lägger man sedan så att den avslutas precis innanför golvsockeln.
   
 3. M
  Husägare Nivå 1
  Jag har just bytt kök och givetvis var golvet bara till golvsockeln och nu räckte inte köket över golvet vilket sluta med att plocka upp det gamla och ersätta med nytt! Jag skulle lägga golvet under köket för nästa gång det ska renoveras kanske golvet inte räcker till och det kostar så lite extra med några bräder..

  /M
   
 4. B
  Medlem · Nivå 17
  Det är inte heller kul om golvet går isär eller bildar pucklar för att det inte kan röra sig när det krymper och sväller med årstiderna.
   
 5. A
  Medlem · Nivå 17
  Det är Kährs rekommendation som gäller för köksö. Med bänkskåp som hänger på skena så lägger man golvet in till väggen. Benen är extra stöd i framkant och inga problem om du justerar benen rätt.
   
  • Laddar…
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Vi har ett hus byggt 2010 medKährs parkett, bok.
  På längden är det 12 meter mellan köksyttervägg och bortre vägg.
  Köksskåpen står på parkettgolvet i den ena änden, med skafferi, spis, ugn, diskbänk, kökshalvö osv.
  Har aldrig sett några problem med golvet över huvud taget.
   
 7. A
  Medlem · Nivå 17
  Det blir inte problem för alla utan i merparten fungerar det, men du ökar risken för att ska gå isär eller bukta sig om ett flyttande "klickgolv" blir fastlåst av tung inredning med all vikt på golvet. Jag har drabbats av det i ett förrådsutrymme med tunga bokhyllor (förrådsutrymme) så det gör inte så mycket. Var visserligen ett billigt golv men risken finns. Och det är kortsidan som dragits isär så det är krafter som krävs.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190329_070943.jpg
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 17
  Det är inte så mycket längs brädorna som golvet ändras utan tvärs dem och på det hållet har du ju inte så många meter i köks- och matplatsdelen. Du har väl inte heller en tung stenskiva på kökshalvön om jag minns rätt.
   
 9. A
  Medlem · Nivå 17
  Många av rekommendationerna är skrivna för att täcka även de 10% procenten där det skulle kunna bli problem för övriga 90 % fungerar det. Och här får vi husbyggare själva försöka bedöma om jag kan avvika från rekommendation utifrån min kunskap, men kan då inte reklamera om jag missbedömt och hade fel.
   
 10. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Ja, 12 meter är alltså tvärs parkettens riktning.
  Men det spelar ju inte så stor roll, när parketten ändå är hoplimmad av tre skikt kors och tvärs.

  Du vet inte vad jag har i lådorna och skåpen under ekskivan, eller hur?
   
 11. B
  Medlem · Nivå 17
  Tillverkarna av parkettgolv brukar anse det.
   
 12. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  De måste väl gardera sig mot allt.
  Och det är naturligtvis stor skillnad mellan ett åretruntboende med temperatur mellan 18°C och 24°C och RH% mellan 20 och 60, och ett sommartorp, som kallställs över vintern, och där temperaturen varierar mellan -20°C och +25°C och RH% mellan 20 och 99.
   
 13. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Normala kök utan tunga sten skivor lägger vi alltid golv i hela köket, men om det är väldigt tunga skivor så är det bäst att inte låsa golvet.
   
  • Laddar…
 14. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Läser man Kährs instruktion så känns det nästan som det inte går att möblera ett rum :)
   
 15. A
  Medlem · Nivå 17
  Man behöver inte gå så djuplodande med olika siffervärden utan konstatera att i ditt kök fungerar, se mina tidigare inlägg. Så det är en bedömning som måste göras i varje individuellt fall när man lägger golv och man ställer/bygger tunga saker på golvet och olika avstånd till väggar, kanske flera tyngre enheter och även om det finns vinklar i köket som kanske låser golvet i rörelse.
  Sedan friskriver sig tillverkare lite väl generellt i många fall.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: