Byggahus.se

Lägga om papptak - hur små ojämnheter måste åtgärdas?

 1. R
  Medlem · Stockholms · 6 inlägg

  Rotebro-Uffe

  Medlem
  Hej!

  Vi håller på att lägga om vårt garagetak från 1966. Ca 52 m2, svagt sluttande (3 grader), delvis ihopbyggt med bostadshuset. Det är tre lager, varav det yttersta lagret är mycket tunt, mest som en 1 mm hinna som täcker ytpappen under. Underst är en tjock och seg massa som är klistrad på råsponten (troligen underlagspapp eller nåt man använde på 60-talet). Totalt är den befintliga takbeläggningen ca 7-8 mm tjockt i nuläget.

  Planen är att fixa till alla ojämnheter, laga alla synliga hål, och sedan lägga på ny täckpapp ovanpå - precis som flera på detta forum har föreslagit. Trebolit Glaciär eller Mataki 5000 har vi hört ska funka.

  Vi har rivit upp pappen på de ställen där det är stora bulor, vilka orsakats av att råsponten har rest sig. Vi har bytt ut råsponten på dessa ställen och tänker fylla igen med en takmassa vi har köpt. Råspont och takisolering är snustorr och fräsch på alla de ställen vi kollat. Nu till våra frågor:

  1. Hur små ojämnheter måste man släta ut? Det är ju mängder av små "kullar", bl.a. vid de gamla skarvarna, men också på andra ställen. Ska alla dessa fixas till så verkar det vara enklare att riva bort hela den befintliga pappen...

  2. På flera ställen har den tunna ythinnan spruckit. Den sitter löst på vissa ställen och går att dra bort, som tejp ungefär. Bör man riva loss hinnan överallt där den sitter löst?

  3. Är det något annat vi bör tänka på så att vi gör rätt? Vi är lite oroliga att taket ska fortsätta läcka efteråt, eftersom vi inte är säkra på var den ursprungliga läckan finns. Vi lägger ner mycket tid och pengar på detta, och vill förstås göra rätt från början.

  Tack på förhand!!

  Bakgrund:
  Taket läcker in, vilket märks vid kraftiga regnväder. Det droppar från innertaket på flera ställen, och gips + trä i innertaket är fuktigt/murket på flera ställen. Vi har inte lyckats lokalisera orsaken till läckaget. En trolig förklaring kan vara att förra ägarna lade plåttak ovanpå papptaket. De spikade läkt direkt på papptaket och har alltså perforerat det på hundratals ställen. Dessutom la de läkten på tvärs, vilket gjorde det svårt för vattnet att rinna undan. Å andra sidan läckte taket redan innan de la om det. Så vi vet inte var själva felet är.

  Rotebro-Uffe
   
 2. J
  Medlem · Uppsala · 154 inlägg

  jocke_mejsel

  Medlem
  Det är väl självklart att det läcker in om du har hundratals hål i taket..... Är ni osäkra på om det blir tätt så ska ni självklart ta dit en riktig takläggare som lägger om det med riktig papp.
   
 3. R
  Medlem · Stockholms · 6 inlägg

  Rotebro-Uffe

  Medlem
  Jo, naturligtvis förstår jag att förre ägarens fuskbygge mycket troligt orsakar läckage. Kruxet är att enligt uppgift från säljaren så var orsaken till deras omläggning att taket läckte in, redan innan de lade på plåttaket. Mig veterligen lokaliserade de aldrig orsaken till den ursprungliga läckan, utan orsakade istället fler läckage....
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.