Lägga ny asfalt på garageuppfart?

38k läst  8 svar

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Hej.

  Asfalten på garageuppfarten börjar bli dålig och lösa upp sig efter dryga 40 år. Det är precis som om bindemedlet i asfalten löser upp sig och om kanske 10 år så har jag en grusuppfart om jag inte gör något. Själva grundarbetet är riktigt bra och uppfarten är jämn med en enda liten bula.
  Hur gör man för att lägga ny asfalt? Är det bara att lägga på nytt lager eller måste man skrapa eller fräsa bort den gamla först? Vid omläggning på vägar så är det ju inte alltid de "rispar" hela den gamla vägen, utan bara i skarvarna mellan gammal och ny asfalt. Det kanske skulle räcka med att göra så ut mot trotoaren.
  Ungefär hur mycket kostar en asfaltläggning för en garageuppfart på ca 90 kvm (5,5x18 m)?
   
 2. lastkaj
  Medlem Nivå 8
  Du kan lägga sfalt direkt på den gamla. Enda nackdelen är att du höjer ytan ett par centimeter. Ytan måste vara jämn också - annars blir den nya ytan ojämn
   
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det går nog inte heller att jämföra vad dom gör vid vägbyggen, och vad du "måste" göra för din garageuppfart, det är lite olika på belastning och slitage ;)
   
 4. Consensus
  Medlem Nivå 9
  Det är dock sjukt dyrt att lägga asfalt, ungefär som ett parkettgolv. Det får en att börja fundera över konkurrensläget i byggbranschen.
   
 5. N
  Medlem Nivå 6
  Om du inte har några låga kanter runt om eller till garaget så kan du lika gärna lägga ett lager till ovanpå, det blir minst lika bra förutsatt att underarbetet är bra.

  Fräsning är svindyrt och knappast lönsamt på en sådan lite ytan. Mycket mer ekonomiskt att i så fall ta bort den gamla asfalten.

  90 kvm asfalt 3-4 cm kostar cirka 200 kr / m2 inkl. moms -> 18 000 kr.

  Akta dig för små okända firmor och betala aldrig i förskott eller handpenning, det finns fortfarande oseriösa entreprenörer på marknaden även om det är mer sällsynt nu för tiden.

  /Mr Asfalt
   
 6. E
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar!

  En kompis far har bra kontakter. Jag ska få hem en gubbe och kolla på garageuppfarten för att förhoppningsvis få ett bra pris, men det kommer nog med största sannolikhet gå bra med att lägga på ett nytt lager asfalt.

  Det borde i alla fall bli billigare med ny asfalt än att ta bort den gamla och sedan göra lite åt grundarbetet för att till sist lägga marksten.

  För två år sedan anlitade grannen mittemot de beryktade engelsmännen som reser runt för asfaltläggning. Det var riktigt kul att se när de jobbade. Ingen padda hade de utan gick omkring med en vält som drogs för hand (en sån som man rullar när man anlägger gräsmatta) på gruset. Sedan hällde de ut asfalt och fördelade det så det såg bra ut och körde en sista gång med välten. Idag växer maskrosor och ogräs och det ser ut som en puckelpist. Särskilt billigt var det inte heller. Tror han betalade runt 13000 totalt med det så kallade underarbetet för 50 kvm och det tog ca tre timmar. Då var det en slipsgubbe som rökte och tittade på och två som inte såg engelska ut, mer som polacker.
   
 7. lastkaj
  Medlem Nivå 8
  Det kostade oss 2000 kr ex moms för 60 kvadrat. Förvisso gjordes detta i samband med att de la asfalt i närheten så vi slapp etableringskostnader m.m. Som information kan jag säga att det tog ungefär 20 minuter för proffsen att lägga asfalten på de 60 kvadraten. Rätt kompetens o rätt maskiner gör underverk
   
 8. N
  Medlem Nivå 6
  Då kan du skatta dig lycklig lastkaj, den summan räcker inte ens till kostnaden för asfalten, såvida de inte la ett tunt lager. Riktigt bra affär ! :)
   
 9. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  De pengarna gick antagligen rätt ner i deras fikakassa! :)
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: