Byggahus.se

Lägga massivt trägolv i rum med murspis

 1. A
  Medlem Nivå 1
  hej, söker råd hur man bäst går tillväga avseende golvläggning i ett rum där vi håller på att mura upp murspis. Gammalt klickgolv är borttaget så idag ligger undergolv som vi sedan tänkt lägga massivt furugolv på. Samtidigt har vi en murare på plats som förbereder för installation av murspis keddy k21- fundament är gjutet för att hantera murspisens vikt. Då vi först tänkte anlita hantverkare har vi varit i kontakt med golvfirma som sa att muraren ska slutföra sitt jobb med murspisen innan det nya golvet läggs. Nu har vi ändrat oss och tänker förmodligen lägga golvet själva men jag undrar hur vi ska lösa golvläggningen kring murspisen, både estetiskt och regelmässigt- vad säger regler kring eldstäder osv?
   
 2. PNO
  Medlem · Nivå 16
  Reglerna hittar du i Boverkets byggregler. Det du söker efter kallas eldstadsplan.

  I gamla plankgolv så hittar man ofta något sådant här på platser i närheten av murstocken:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191114_104927[1].jpg

  Det är alltså frisen runt en gammal eldstadsplan, som sedan lagts igen med nya plankor när eldstaden revs i samband med centralvärmeinstallation. Ganska kul med dessa historiska dokument i gamla hus, tycker jag, jämfört med nybyggt i gammal stil utan det minsta tecken på historia.

  Vad som legat som eldstadsplan skiljer sig nog historiskt. Idag är klinker enkelt och lättillgängligt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191114_104703[1].jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191114_104357[1].jpg

  För att klinkern ska sitta ordentligt så har jag sänkt golvet ca 5cm där eldstadsplanerna ska byggas, grundat med 28mm golvspån och sedan en ca 4 cm tjock kaka av betong med armeringsnät i och slutligen vanlig klinker. Möjligen lite overkill, men det spricker inte i alla fall.

  Tänk också på att golvet måste hålla för eldstadens vikt. Kanske måste du stärka upp bjälklaget. Gamla bjälklag i närheten av murstockar kan ha en del lustiga lösningar för att växla av bjälkarna.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Nivå 17
  Man kan även lägga trägolvet ända in mot den murade spisen och sedan lägga en glasskiva framför på trägolvet. Det är helt OK brandskydd. Fördel: du slipper ännu ett golvmaterial med underarbete, du ser trägolvet. Nackdel: det bygger 5-6 mm extra. Prata med din glasmästare. Jag hade en snygg skiva i förra huset med en slipad kant så att man slapp skära upp sockorna. Väldigt bra!