Lägga marksten i betong (uteplats)?

433 läst  6 svar

 1. G
  Medlem Nivå 2
 2. ricebridge
  Husägare · Nivå 13
  Du menar gjuta betong och sen lägga sten ovanpå? Eller lägga stenen i den våta betongen, så de blir fastgjutna?

  Jag skulle absolut kunna tänka mig att göra så själv. Men som alltid handlar allt om underarbetet.

  Betong har en mycket stark tryckhållfasthet och en mycket svag draghållfasthet. Dvs när du står rakt ovanpå betong som ligger på plant fast underlag så håller det, men om du står på samma betong som ligger över en grop eller för mjuk mark så går den sönder. Därför uppfanns armeringen, juh, och har man bara rätt dimensioner går gjuten armerad betong att ställa ifrån sig ett helt hus uppå, om man är på det humöret.

  Men även armerad betong får problem om du smetar ut den direkt på backen och sen använder som uppställningsplats för din samling pansarfordon. Är marken för mjuk under så blir både du och betongen rätt sänkta.

  Därför behöver du först skotta dän all matjord, sen rulla ut markduk, sen lägga ett bärlager med makadam, och sen komplettera med ett lager väl paddat grus, innan du breder ut armeringsnäten samt ringer betongbilen. Gör du bara det så kommer det att hålla alldeles utmärkt.

  Ska du bara använda stenen till att gå och sitta på — och du inte råkar bo i kollektiv med Svenska Sumobrottarnas Riksförbund — är det ändå idé att göra en liknande abrovinkel, om än i mindre skala. Matjord har en obehaglig vana att röra sig mycket mer än man tror, även om man paddar den tills jordklotet blir platt. På vår illa anlagda grusväg t ex uppstår det kratrar ständigt och jämt av vanlig bilkörning så man undrar om här regnar meteorer på nätterna.
   
  • Laddar…
 3. G
  Medlem Nivå 2
  Arbetsgången enligt Flisby är att gräva ur matjorden, lägga markduk och makadam och sedan gjuta en 4-8 cm tjock betongplatta (oklart om det är med eller utan armering). När den härdat så lägger man 3 cm finbetong ovanpå plattan och trycker ner stenarna.

  Kanske det är overkill för en uteplats med några stolar och bord. Men det ser rysligt snyggt ut på deras bilder. Och helt underhållsfritt.

  En undran är om det inte blir lite swimmingpool av det hela om det regnar? Jag hade tänkt göra uteplatsen något nedsänkt i marken.
   
 4. P
  Husägare Nivå 6
  Rätt vanligt att vi gör väggupp där vi sätter sten och plattor i jordfuktig betong för att öka hållbarheten och minimera skadorna från främst bussar. Såklart i kombination med riktigt gjord överbyggnad.
   
 5. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 12
  I anvisningen du länkade till är det natursten de pratar om, och de använder ju betong som fix mer eller mindre ..

  Ska man ändå gjuta 4-8 cm betong kan man väl lika gärna göra 8 och armera ordentligt?

  Som sagt, mycket jobb, men snyggt blir det ... Speciellt med skiffer som de hade på bilderna ..
   
 6. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  Då kan man lika gärna köra stämplad betong, borde bli billigare
   
  • Laddar…
 7. G
  Medlem Nivå 2
  Tack! Det hade jag inte en tanke på!

  Helt annan budget än att lägga 25 m2 skiffer. Och skulle jag bli missnöjd finns det alltid möjlighet att gjuta in natursten ovanpå senare.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: