Byggahus.se

Lägga klinkers över spricka/glipa på lättbetonggolv med krypgrund?

1k läst  5 svar

 1. P
  Medlem Nivå 3
  Har uppvärmd krypgrund med grundmur och golvelement (ca 20cm tjocka) i lättbetong. Det finns grundmur i mitten där kortsidor av golvelement möts. Här finns en glipa, ca 3-4mm genom hela huset där golvet från början har varit "ihoplimmat".

  Vad behöver jag göra för förarbete innan det går att sätta klinkers över glipan utan risk för sprickor?

  Tänkte så här: bila upp sprickan lite för att få ner någon slags bruk som förstärkning. Vidare, förbind golvelement parvis, borra/bila upp så att man kan gjuta ner ett armeringsjärn.

  Är det en ok lösning och vilken typ av bruk/spackel/betong ska jag använda, tänker på krympningen som kanske blir ett problem?
   
 2. M
  Medlem Nivå 10
  En bild på hur det ser ut tror jag underlättar betänkligt.

  Generellt är det i princip omöjlig att spackla igen sprickor för att få material att sluta röra sig även om man får ner lite armering. Kan man däremot bygga lite höjd med en armerad kaka ovanpå brukar förutsättningarna bli långt bättre
   
 3. P
  Medlem Nivå 3

  Bilder

  Ok, bilder kommer här. Första bilden visar ett litet avsnitt av glipan. Nästa bild hur jag tänkte mig bila upp och gjuta ner armeringsjärn (uppochnervänt U). Tänkte att de runda hålen kunde fräsas ut med dosfräs, kanske 7-8cm djupt. Har ingen möjlighet att gjuta på, men tänkte att detta förband tillsammans med klinkers ändå skulle bli ganska styvt. Men jag har ingen erfarenhet så jag gissar bara. Vilken typ av bruk funkar bra att fylla med?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Golvspricka.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  drawing.png
   
 4. T
  Medlem Nivå 1
  Ardex har ett "nät" som du lägge på betongen och sen drar du bara ut fix över den och lägger klinkers plattorna. Jag har haft samma problem som du, och nu några år senare så syns fortfarande inte sprickan. Ardex löser alla problem....
  Glöm att bila och försök armera, det kommer att spricka igen.
   
  Redigerat 17 maj 2015 17:18
  • Laddar…
 5. P
  Medlem Nivå 3
  Tackar, det låter toppen och framförallt enklare :)
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem Nivå 3
  Kan nämna att jag inte följde rekommendationen som jag fick i tråden. Jag ville inte ha ett flytande klinkergolv. Istället så knackade jag först upp gliporna lite så jag kunde fylla ut med golvspackel. Därefter flytspacklade jag med armeringsmatta i glasfiber (PCI Armeringsmatta GFM) som ger en mycket stark spackling. Mattan var dyr i Sverige så jag beställde från Tyskland istället till halva priset. Principen är att man först lägger ut mattan och därefter häller man på flytspacklet. Mha piggroller löses fiberna upp av flytspacklet och flyter in i flytspacklet. Flytspacklet får inte vara för trögflytande för då tränger det inte igenom fibermattan. Gör gärna som jag först ett experiment på tex något skivmaterial.

  Vad gäller glipan hade den bästa lösningen förmodligen varit lättflytande epoxi avsedd för den här typen utfyllnad men det är inget trevligt ämne att arbeta med så jag avstod. Proffsen har utrustning som trycker epoxi in i sprickor och hålrum.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka