Byggahus.se

Lägga golv & tak på kallvind

 1. Sofiehagaborg
  Medlem · 4 inlägg

  Sofiehagaborg

  Medlem
  Hej!
  Har ett torp från 1890-talet. Torpet har en oisolerad vind där man ser spåntaket, murstocken och den gamla isoleringen på av kutterspån. Vi vill börja använda vinden mer till förvaring och eventuell övernattning på somrarna. Så min fråga är, kan jag bara lägga på ett plankgolv (massiv furu) samt spika upp plank i tacket/nocken med springor mellan. Jag vill alltså inte tilläggsisolera, endast lägga ett golv och tak. Självdraget i huset har ju funkat sedan 1890 så jag vill inte ändra på detta med fuktspärrar osv.
  /Sofie
   
 2. Jiji
  Medlem · 2 381 inlägg
  På golvet kan du göra det. Vad beträffar taket undrar jag lite vad syftet är? Att det ska se lite prydligare ut?
   
 3. Sofiehagaborg
  Medlem · 4 inlägg

  Sofiehagaborg

  Medlem
  Ja precis syftet är väl att det dels ska ser mer ut som ett rum med ”tak” men dels för att det kan falla ner träbitar och skräp från taket, så plank med springor mellan kan vara en lösning, tänkte jag. Vad tros? Takets insida ser mycket ut som denna bild, sedan ligger takpannorna direkt på.
   
 4. Jiji
  Medlem · 2 381 inlägg
  Det borde ju inte bli någon negativ skillnad för taket om du sätter lite panel på insidan. Så länge du inte isolerar och inte gör det tätt. Men du får sämre möjlighet att kontrollera hur taket mår.
   
 5. Sofiehagaborg
  Medlem · 4 inlägg

  Sofiehagaborg

  Medlem
  Jaa det är tyvärr sant! Tack för svar!
   
 6. Jiji
  Medlem · 2 381 inlägg
  Om det bara är för att ni sänongsvis ska kunna sova där kanske ni skulle kunna sätta upp lakansväv som ni tar ner när hösten kommer?
   
 7. Sofiehagaborg
  Medlem · 4 inlägg

  Sofiehagaborg

  Medlem
  Jaa så kan man också göra, det kanske är lösningen vi får köra på tills den dagen kommer då taket behöver lite kärlek/restaurering
   
 8. Jiji
  Medlem · 2 381 inlägg
  När ni lägger nytt tak kan ni ju anpassa det efter att det ska vara boyta på vinden, men fram till dess hade jag inte byggt bort möjligheten att se taket.
  Har själv haft en skada pga vatten som droppade in längs spikar på taket. Väldigt lite i taget men det gjorde stor skada.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.