Byggahus.se

Läcker in, laga inifrån?

 1. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  Har just haft Anticimex på besök, och fått konstaterat att vattnet i gillestugan kommer in genom väggen... Huset är tillbyggt ett halvplan ner, så sockeln är som ett trappsteg. Vi dränerade längs med husväggen förra sommaren och konstaterade då att det inte ligger vettig dränering under huset, samt att det är omöjligt att komma åt och dränera utifrån idag. Det sipprar in vatten genom ett hål ca 50 cm ovan golvet. Så vad finns det för möjligheter att lösa det inifrån?

  Har sett något om att man kan injicera tätmedel med tryck från insidan. Någon som har erfarenheter från det?
   
 2. J
  Anonym

  John J

  Anonym
  Hur kan det läcka 50 cm ovan golv om ni dränerade om förra året??
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  Det läcker från själva trappsteget i grunden, cirka en meter in från ytterväggen. Den läckande väggen är alltså innervägg i gillestugan och vetter mot det gamla huset, men ett halvplan nedanför gamla grunden. (Svårt att förklara...)
   
 4. Immobil
  Medlem · Blekinge · 9 995 inlägg

  Immobil

  Medlem
  Kan det var inkommande vattenledning som läcker?
   
 5. J
  Anonym

  John J

  Anonym
  :rolleyes:

  Men om du tätar det så stänger du ju in fukt i väggen, hur kul är det?
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  En sak är klar, kul är inte detta... Anticimex var här och tog upp delar av väggen (spånskiva, plast, isolering direkt mot betongen...). Inga rör går i väggarna i närheten, och man ser hur det kommer vatten betongen. Han sa också, att om man nu lyckas täta där det rinner in nu, så kommer det gå en annan väg sen, och det vet man ju inte vart det kan bli! Kan man öppna upp en stödjande betongmur på något sätt?
   
 7. A
  Byggveteran · Trollhättan , Västra Götaland · 1 950 inlägg

  anaitis

  Byggveteran
  Han har helt rätt.
  Du ska täta på utsidan.

  Om det är ngt ivägen på utsida måste du först ta bort detta. Även om det är berg!
  Kolla på tidigare dräneringstrådar, det är många som gjort så.
   
 8. A
  Medlem · 565 inlägg

  abbe_

  Medlem

  Och i det här fallet står ett hus vägen, lite svårt att ta bort. Om inte dräneringen kan läggas djupare runt huset så det kommer under tillbyggnades golv, så är väl enda sättet att bygga en pumpgrop. där vattnet kan samlas och pumpas
  bort.

  /Abbe
   
 9. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  Skall börja ringa runt till lite olika firmor, för att få tips på hur man kan lösa detta. Det står som sagt ett hus i vägen, så det går nte att komma åt utifrån. Skall man täta med injektering, gräva pumpgrop, bila bort golv och leda bort vattnet, etc...

  Några tips på bra företag att kontakta i Göteborgstrakten?

  (Förresten pajade bilen på vägen hem idag... Borde ha stannat i sängen.)
   
 10. J
  Medlem · Västernorrland · 1 453 inlägg

  JanneL

  Medlem
  Se det från den ljusa sidan, du kom ju upp för egen maskin. Du hade ju kunnat legat kvar också. Hälsan är bättre än materiella grejer. De kan man köpa för pengar.
  Men, ...
   
 11. P-plats
  Medlem · Västra Götaland · 2 137 inlägg

  P-plats

  Medlem
  Som sagt så måste problemet lösas på utsidan och det finns lösningar på alla problem.
  Finns en duktig kille i mina hemtrakter som jag tror kan ha lösningen.
  Dom flyttar inte bara hela hus, dom spränger och gräver under hus för tex att bygga källare eller höja husgrunder.
  Nylundh Special Entreprenad - http://www.flyttahus.se
   
 12. A
  Byggveteran · Trollhättan , Västra Götaland · 1 950 inlägg

  anaitis

  Byggveteran
  Såg nu att jag inte läste riktigt innan mitt förra svar.

  En metod är att dränera vid det gamla huset, men tillräckligt djupt för att grundvattnet inte ska kunna stiga mot den tillbyggda källarväggen. Den dräneringen ska alltså ligga under den tillbyggda källarens nivå - kanske ett par dm under.
   
 13. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  Lite statusuppdatering: Det GÅR inte att komma åt utifrån, så släpp det spåret. (Tack för hjälpsamma kommentarer, dock!)

  Dränering längs med befintlig yttervägg är gjord, och den ligger under grunden både vid den gamla och nya delen. Även dränerat på ovansidan huset. Vattnet måste rinna längs med bergen under huset och trycks in mot väggen just där läckan är.

  Hade en betongfirma hemma idag, och de föreslog att 1. täta sprickan infrån där man idag ser att det läcker in vatten. 2. borra strategiskt placerade indikationshål för att ta reda på vilken väg vattnet tar. Ut mot närmaste yttervägg, in mot mitten av huset, upp mot den gamla delens bottenplatta...

  När man ser att vattnet styrs åt det håll vi vill, så går vi på lösningen att installera ett mekaniskt ventilerat platongolv, som även dras upp på den vägg som läckte. (Självklart pluggar vi igen indikationshålen innan).

  Vi funderar även på en hängsle/livrem-lösning med att bila ur lite av källargolvet och lägga dränering invändigt som leder ev nytt inläckande vatten ut under huset.

  Vad tror expertpanelen om det upplägget?
   
 14. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  Ett litet förtydligande: tätningen av sprickan skall ske med injektering av polyuretenbaserat (?) medel som reagerar med kontakt med vatten.
   
 15. S
  Medlem · 81 inlägg

  seclest

  Medlem
  Nu har jag haft en betongfirma hemma och tydligen är det ingen spricka, utan en gjutskarv där det läcker.
  Indikationshål borrades, och allt tyder på att väggen är gjuten direkt mot berg. Inte helt optimalt... Dock verkar väggen vara minst 35 cm tjock, och det är ju bra.
  Hur som helst så borrades 8-10 hål ca 15 cm in i väggen, och en nippel skrivades in i varje hål. Sedan trycktes mirakelmedlet in i hålen tills det pös ut någonstans. Väntade 10 minuter tills det stelnat, och tryckte in en omgång till. Där det läckte som värst behövdes 4 omgångar innan vattnet slutade rinna.
  Nu har det gått nästan en väcka, och läckan är helt torr! Nu försöker vi torka ut plattan med värme och avfuktare, och det verkar torka ut bra. Alldeles vid skarven mellan golv och vägg verkar det dock inte vilja torka ut så bra, så vi får väl se om någon vecka ytterligare.
  Nu skall jag ta kontakt med platon-experterna igen...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.