Byggahus.se

Läckande tak vid antenngenomföring.

 1. E
  Medlem Nivå 7
  Plötsligt var det blött på mattan i ett av sovrummen på övervåningen. Snabb blick upp mot taket visade att det var lite missfärgat och att några spikar var på väg ur playwooden.
  Fram med steg och uppgenom den lilla luckan till vinden och kravel fram till den gamla antenngenomföringen. Antennenfästet (40 mm stålrör) sitter fäst mot takstolarna. Jodå här syntes ett hål genom isoleringen efter droppar- har nog droppat i många år alltså - men så lite att det torkat mellan regnen. Bara några cm missfärgning på trä runt genomföringen ingen svamp eller mögel verkar det som.
  NU till frågan - talutningen är 45 grader och färstet sitter någon meter ner från nocken ganska långt ut. Sköra takpannor - så förutom en viss höjdskräck är det inte läge att hasa ut längs nocken.
  Kan det finnas något sätt att täta från insidan?
  Jag hade tänkt mig att lossa bultarna till fästet på vinden och skjuta ut alltihop och hala ner det längs taket. Då blir det ett några cm stort hål kvar där det verkligen kan regna in! Är detta möjligt att täta? Har planerat att renovera taket inom en femårsperiod så då blir det ju fixat permanent.
  TIPS?! (har redan en balja under vilket ju fungerar rätt bra - inte blött i sovrummet i alla fall)
   
 2. M
  Medlem · Nivå 7
  Någon lagning värd namnet måste ske utifrån. För att gå på ett tak med tegel skjuts pannorna in under varann så man kan gå på läkten. Är taket högt eller om du är det minsta osäker rekommenderas säkerhetslina.

  En lagning bör helst göras så att du skär upp befintlig papp ovan skadan och sticker in ny papp under den befintliga som täcker skadan med god marginal. Limma med asfaltsklister och spika med pappspik.