Byggahus.se

Läckagerisk vid plåttak på pulpettak?

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Det har framgått på det här forumet att det är riskabelt att använda plåt som takbeläggning för mötande pulpettak. Om jag förstått det hela rätt (jag är en riktig novis på det här) så skulle läckagerisken vara vid det lägre av de två pulpettakens högsta punkt, där det möter väggen.

  Mitt problem är att jag inte förstår varför just plåt skulle vara särskilt riskabelt i fallet med mötande pulpettak, till skillnad från t.ex. betongpannor.

  Jag förstår inte heller varför det skulle vara ett problem vid just pulpettak, och inte t.ex. där ett tak möter den lägsta delen av en takkupa eller en skorsten?

  Tacksam för hjälp att reda ut det här.
   
 2. G
  Trädgårdsfixare Nivå 8
  Jag har ett pulpettak som vi plåtklädde för några år sedan (hade papp dessförinnan) Inte en droppe läckage. Så länge plåtisen har gjort ett bra jobb och underarbetet är ok så. Som du säger så är väl risknivån som vid en takkupa eller en skorsten. Varken mer eller mindre. Gör plåtisen ett dåligt jobb så läcker det. Annars inte. Har inga bilder där jag är över julen men lägger in en liten skiss. Kolla i hus-ama (finns på välsorterade bibliotek) för exakta mått mm.

  Hör av dig direkt om du vill ha några bilder efter helgerna.

  -h
   
 3. G
  Trädgårdsfixare Nivå 8
  Skall upp på taket idag och ta lite fler bilder men så här såg det ut innan vi la papp och plåt. Vindskyddspapp spikades mot takstolarna och sedan skruvade jag formplyfa utanpå. Hela bredder upp till ca 30cm ifrån taket. Lapparna som sitter ovanför är bara för att få samma nivå när jag skall skruva fast panelen.

  Nästa steg efter detta var att lägga papp ifrån takfoten och hela vägen upp på vertikalen. Överlapp klistrades och spikades med pappspik. På vertikalen klistrades pappen hela vägen upp på formplyfan (ca 30 cm).

  Därefter kom plåtslagarna och gjorde sin "magic"

  -h
   
 4. G
  Trädgårdsfixare Nivå 8
  Sent omsider så har jag fixat lite takbilder. Håll till godo. "Kladdet" är bättringsfärg som inte har åldrats med samma färgförändring som själva takplåten. Syns dock inte på håll

  -h
   
 5. J
  Medlem Nivå 2
  Sjysst! Fina bilder.

  Hur långt är takutsticket, på ett ungefär? Ser ut att kunna vara någon decimeter max.
   
 6. G
  Trädgårdsfixare Nivå 8
  Hej,

  Det är mer. Snarare kring 25cm.

  Notera även uppviket där dom vertikala falsarna möter den horisontella. Ser till att avrinningen inte går in i själva "falsmötet"

  -h