Byggahus.se

Läckage i vägg och tak, dolt fel?

 1. B
  Medlem · 23 inlägg

  bhshpk

  Medlem
  Hej
  Rubriken låter inget vidare direkt, men nu är det så...

  Köpte huset för 2,5 år sedan. Byggt 1905. Helrenoverat sista 10 åren. Ny söderfasad för 3 år sedan (tilläggsisolering), nya betongpannor med underliggande tjärpappa för ca 10 år sedan.

  Läckage nummer ett:
  Vid kraftigt regn läcker det in vatten uppe i fönsterkarmen, (spricka runt karmen pga tilläggsisoleringen). Alltså tränger vatten genom väggen och rinner rakt ned genom isoleringen. Säljaren upplyste inte om detta fel, besiktningsmannen inte heller. Är detta att betrakta som ett dolt fel?

  Läckage nummer två;
  Vid lite regn har det börjat droppa från golvet i andra våningen ned till hallen i första våningen. Vid kontroll av taket visdade det sig att tjärpappen är för spänd vid det brutna taket. Därför har pappen legat dikt an mot träläktena för tegelpanorna. Minsta smuts har tätat vattenavrinningen, vatten har byggts upp, och till slut har pappen blivit så sunkig att den inte längre är tät.
  Betongpannorna och plåtarbetet är okulärt bra utfört. Säljare och besiktningsman sade ingenting. Är detta ett dolt fel?

  Är extremt tacksam för svar från erfarna människor här på forumet.

  Håkan Persson
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 911 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Läckage i vägg och tak, dolt fel?

  Du får svårt hävda dolt fel på ett hundraårigt hus även om taket lades om för tio år sedan. Dessutom har du bott i huset i 2,5 år och inte åtgärdat felen - läckage som du beskriver bör åtgärdas snarast. Dåligt underarbete - javisst - men det räcker inte för att kalla det dolt fel. Möjligen kände inte heller säljaren till detta ;).  När man köper gamla hus får man tyvärr räkna med att sådana här saker händer. Trist men så är det  :-/.

  Även om jag inte tror att du når några framgångar kan du ändå checka med mäklaren och kolla om säljaren hade någon säljarförsäkring. Jag tecknade själv en sådan vid min egen försäljning men självrisken är så hög så det är sällan en sådan försäkring utnyttjas.
   
 3. P
  Medlem · 206 inlägg

  pandy

  Medlem

  Re: Läckage i vägg och tak, dolt fel?

  Finns det ingen garanti på takarbetet, ibland kan de väl ha upp till 10års garanti.

  //Anders
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.