Läckage i tvättstugan - Dolt fel? Även besiktningman har missat detta.

19k läst  110 svar

 1. WhatIF
  Medlem Nivå 4
  Hej Allesammans,

  Har köpt ett betong/stenhus som är byggt på 50-talet.

  Vi fick tillträdde 29 september 2017 och har renoverat det sedan dess. Har bott i huset sedan 2 veckor och igår började vi tvätta kläder för första gången (ja källaren skall renoveras snart). Men så fort vi började tvätta så upptäckte vi läckage...Förstår inte hur besiktningsmannen missat att flytta på duschkabinen (som stannat kvar från säljaren) och kollat golvbrunnen...den är inte enligt bransch standard 20 cm ifrån väggen....Kolla bilderna...Vem går jag åt? Säljaren först, ringer henne och ber att skicka VVS som ordnar detta så får hon stå för fakturan? Eller besiktningsmannen?

  Hur går jag tillvägga...

  Tacksam för er hjälp.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare 1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare 2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare 3.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare 4.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare 5.jpg
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Vet inte om jag förstår. Du har tydligen dels en läcka? Eller rinner det inte ned i brunnen?

  Och dels ligger golvbrunnen inte 20 cm från väggen.

  Avståndet är ett relativt nytt krav, det där ser väldigt gammalt ut.

  OM detta är i en källare med äldre betonggolv, så skall det inte vara tätskikt ens enligt moderna regler, och i så fall kan man sätta brunnen var man vill. Kravet om 20cm har med att göra att det skall finna tillräckligt stor yta för tätskiktet att fästa på runt brunnen.

  Men att det är en massa vatten på golvet måste bero på något annat än brunnsplaceringen.

  Oavsett vilket så har säljaren inget ansvar för en synlig brunnsplacering.
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 19
  Vad är det som läcker? När är rummet renoverat? Även om det inte följer dagens branschstandard så kan det mycket väl ha varit en godkänd konstruktion när det byggdes.
   
  • Laddar…
 4. WhatIF
  Medlem Nivå 4
  Tack för ditt svar.

  Säljaren har placerat duschkabinen på sådant sätt att man inte kan flytta på det alls och se vad som är fel på golvbrunnen eller om avloppsröret från tvättmaskinen går ner "rätt" i golvbrunnen...Det är riktigt skumt...Kan man be säljaren att montera ned duschkabinen så att man kan se vart läckan kommer ifrån? Det konstiga är att läckan även kommer ut på andra sidan väggen och löper ner i golvbrunnen där? Precis som om säljaren placerat en golvbrunn där medvetet? Kanske temporär lösning de har gjort?
   
 5. WhatIF
  Medlem Nivå 4
  Vi håller på att prata med en entreprenör om vad som skall göras i källaren och hur vi skall utforma tvättstugan...Vill verkligen inte bli debiterad för säljarens "fel".
   
 6. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Nej, inget dolt fel.

  Det är en källare, med avlopp i. En duschkabin som är flyttbar, och man vet att det är ett avlopp nånstans under kabinen, eller hur? Likaså avloppet på andra sidan väggen. Båda dessa går att kontrollera funktionen på utan att man gör åverkan.

  förstår inte riktigt vad du menar med läckage, är det golvbrunnen som inte sväljer vattnet, är det avloppet från tvättmaskinen som inte går ner i brunnen ordentligt, eller är det något annat?

  Funkar brunnarna?
   
  • Laddar…
 7. WhatIF
  Medlem Nivå 4
  Hej Anna,

  Tack så mycket för ditt utomordentliga svar!

  Säljaren har byggt in duschkabinen i ett hörn, taket är lågt, så det sitter typ fast...Man kan inte flytta på kabinen för att undersöka om det är golvbrunnen som inte sväljer vattnet (om så är fallet vad kan man göra åt det?) eller så är det avloppet från tvättmaskinen som inte går ner i brunnen ordentligt...

  Brunnarna ska väl funka tror jag :)
   
 8. FredrikR
  Verktygstokig · Nivå 20
  Fel..?
  Är det stopp i brunnen du avser som fel?
  Att det står en duschkabin över är nog inget du kan lasta säljaren för/längre.

  Montera ner duschkabinen, kanske går att justera fötterna så den går att skjuta undan, den står väl inte dikt an mot taket nu heller?
   
 9. M
  Medlem Nivå 4
  Med tanke på hur dörrkarmen ser ut så borde det vara lätt att se och dra slutsatsen att det läcker någonstans. Känns inte som ett dolt fel tycker jag utan något som man kunde ha sett eller klurat ut vid en besiktning.
   
 10. T
  Medlem Nivå 6
  Svårt att se hur det kan vara dolt då brunnen ligger öppen/synlig i golvet? Även om kabinen står där så kan man lossa på främre panelen och lysa in för att se. På något sätt så är ju kabinen flyttbar för att man ska kunna rensa avloppet så.... eller?
   
 11. F
  Hobbyelektriker Nivå 9
  Vissa brunnar med sil är känsliga för hur eventuellt rör är anslutet. Kanske det bara sitter i fel läge?
   
 12. F
  Hobbyelektriker Nivå 9
  I övrigt nämner du att källaren snart skall renoveras. Kanske läge att låta det bero oavsett orsak och se till att det blir riktigt gjort när det blir nytt? Känns som ett icke-problem om man ändå tänkt sig göra om.
   
  • Laddar…
 13. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 6
  Dolt fel är det inte. Besiktningsmannen borde väl ha noterat att det är en gammal och avskriven risklösning som bör bytas ut. Men det spelar väl egentligen ingen roll, det är nog så gammalt att det är helt avskrivet. Besiktningsmän brukar också vara skickliga på att reservera sig mot misstag. Det kan vara så att säljaren levt med översvämning, eller så kan något ha rubbats vid flyttstäd. Vilket som är det enkelt att kontrollera och kan då inte bli dolt fel.
   
 14. K
  Medlem Nivå 5
  Kan du förklara vad det är som läcker, ingen i tråden förstår vad du menar?
   
 15. WhatIF
  Medlem Nivå 4
  Okej, åligger den skyldigheten hos besiktningsmannen då?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: