Byggahus.se

Läcka i taket

 1. J
  Medlem · 122 inlägg

  JonasJN

  Medlem
  Hejsan, vi är sedan i våras inflyttade i vårt första hus. För ett par veckor sedan så börjar regnet vräka ner, ett klassiskt skyfall. Kände att en noggrann kontroll av vinden under dessa förutsättningar var på sin plats så upp klättrar jag och ganska omgående ser jag att det rinner (inga mängder dock) ner vatten utanpå/via en ventilationsgenomföring. Vi "tätar" lite lätt med papper och handdukar samt ställer ett spann under.
  Eftersom regnet fortsatte ösa ner så väntar jag till nästkommande dag med att gå upp på taket för att inspektera och leta efter vart vattnet kommer in.

  Här nedan är bilder på hur det ser ut vid genomföringen till ventilationen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170720_171418.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20170720_171515.jpg


  Någon gång har någon försökt täta mellan takpappen och röret, även täckplåten är tätad, om det berodde på att det har läck in innan eller inte är för oss omöjligt att säga.
  Det enda som nämns om taket i besiktningsprotokollet är bl.a annat några nockpannor som inte ligger helt över takpannor, dessa pannor sitter dock på andra sidan så det är ingenting som rör denna sidan av huset.
  Vi har inte sett några tecken på att det finns vattenskador på vinden men vi ska för säkerhets skull ta bort en del av innertaket för inspektion.

  Vi har kontaktat mäklaren som hört vidare med säljaren som givetvis nekar kännedom, om det sen stämmer eller ej går ju aldrig veta.
  Hur går vi nu tillväga? Skulle detta gått att upptäcka vid en vanlig besiktning och något som besiktningsmannen har missat? Det bör tilläggas att för att komma åt att se skarvarna så måste 5 st. takpannor lyftas bort.
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det ha varit vatten på pappen syns det , tegelplåten ser lite kort ut på ena sidan , kan nog inte föra vattnet ut till pannan , som ser ut att vara skuren nästan i en dalgång
  Ser även lite konstigt ut i toppen av röret , plåten är klippt och invikt , ska var hel och invikt , den blir lite skrynklig då men gör inget
  I övrigt med undersökning finns tveksamheter på om det är fel
   
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 349 inlägg

  Stefan N

  Verktygstokig
  • Laddar…
 4. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 2 021 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Det blir att köpa en burk bitumenfärg och kladda på runt genomföringen. Sen inväntar ni nästa skyfall så ni ser om det blev tätt. Det där är ett 300 kronors problem.
   
 5. S
  Medlem · 744 inlägg

  sune73

  Medlem
  Hade samma fenomen själv.
  Köpte en ny modern genomföring med underbeslag.
  Är allergisk mot hokus pokus lösningar.
  Ser inte någon anledning till att göra en tillfällig lösning annat än när den riktiga inte är tillgänglig för stunden.

  Missade besiktingsmannen detta?
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · 122 inlägg

  JonasJN

  Medlem
  Självklart löser man problemet, frågeställningen var dock om det möjligtvis kan vara så att det rör sig om en miss ifrån besiktningsmannen alt. om detta är något som säljaren borde stå för.
   
 7. T
  Medlem · Sö · 2 680 inlägg

  TheGame

  Medlem
  Syntes det utan att man lyfter på pannor osv?
  Om inte tror inte besiktningsmannen gjort nått fel.
  Dessutom har den nog friskrivit sig om gammalt tak mm risk för skador sov som är standard.
  På bilden du visar så verkar inte detta vara ett stort problem
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.