Byggahus.se

Lackad ekparkett, förnya

 1. A
  Medlem · 1 inlägg

  AstridoLasse

  Medlem
  Vi funderar på att få den gamla ekparketten i hallen/korridoren slipad och välja bort lack helt. Kan alternativet att olja in en gammal ekparkett (50-tals) fungera? Finns det något speciellt man måste tänka [smiley=smiley.gif] på innan man överväger detta alternativ?
   
 2. il_duce
  Medlem · 613 inlägg

  il_duce

  Medlem

  Re: Lackad ekparkett, förnya

  Ja det fungerar helt klart. Man ska dock tänka på att det är mer underhåll med olja och det är iallafall vissa avseeden känsligare. Å andra sidan kan man laga ett skadat oljat golv lättare. Skadas ett lackat golv måste man lacka om hela ytan. Dagens lacker (bona lack) finns att få i matt utförande så man får ett utseende som påminner om oljat men är tåligare mot fukt och smuts.
   
 3. J
  Medlem · 559 inlägg

  johan77

  Medlem

  Re: Lackad ekparkett, förnya

  En annan aspekt är att om du går över till oljat så måste du slipa golvet trärent. Vilket bäst görs genom att hyra in en parkettslipare. Om du väljer lack så -- om nuvarande lacken inte är i dåligt skick -- räcker det att rengöra, rugga upp med sandpapper och dammtorka den befintliga lacken. Sen räcker det med 1-2 lager lack så får du en ny fräsch yta. Så har jag gjort, och valde då matt lack vilket jag är hyfsat nöjd med, även om det inte blir så mörkt som olja.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.