personstarthumb-up

Lacka,betsa eller lasera?

28k läst  2 svar

 1. Z
  Medlem Nivå 1
  Vi ska behandla våra furudörrar och golvlister.
  Nu undrar jag vad som blir bäst; att lacka, betsa eller lasera? Vad är skillnaden mellan dessa? Vilket alternativ är enklast att få snyggt för en nybörjare?
  Finns det lasering i olika kulörer? Jag har bara sett vitlasering.
   
 2. M
  Medlem Nivå 1

  Re: Lacka,betsa eller lasera?

  Är dörrarna och listerna obehandlade? Är de lackade så kan du inte betsa/lasera dem eftersom bets/lasyr måste kunna tränga in i träet. I så fall är enda alternativet att lacka dem igen och vill du ha en annan nyans så kan man pigmentera lacken i önskad kulör och på så sätt få samma resultat som med lasyr/bets. Självklart kan man slipa bort all lacken, men vilket jobb!
  Bets/lasyr är egentligen samma sak, dvs en färg som inte blir helt täckande utan framhäver träets ådring. Dock är det ofta så att man inomhus använder bets som är baserad på t-sprit, denna är tunn och dricker snabbt in i träet. Har man stora ytor så kan det vara svårt att hinna med, men då kan man spetsa betsen med lite linolja så är det lättare att undvika dubbelstrykningar. Det finns även vattenbaserad bets som kan nyanseras. Lasyr är vanligare utomhus och innehåller oftast olja, utomhuslasyr går även att använda inomhus och brukar vara mer lättstruken än bets eftersom den är så fet. Att tänka på är att om man ska lasera i vitt eller en ljus nyans så kommer en utomhuslasyr att gulna något pga av att den innehåller olja.
  Har du helt nya furulister och vill behålla den ljusa träfärgen så lackar du dem enbart med en vattenbaserad lack, vilken innehåller UV-skydd och gör därmed så att träet inte gulnar. Vill du att de ska mogna med tiden så lackar du med en oljebaserad lack. Vill du ha en annan nyans så betsar eller laserar du dem, därefter kan du lacka dem så att du får en bättre yta. Du kan även köpa en färdigpigmenterad lack, men är de obehandlade så blir det snyggast om du betsar/laserar först eftersom bets/lasyr tränger djupare in i träet än vad lacken gör, och färgar in ådringen vackrare. :)
   
 3. Z
  Medlem Nivå 1

  Re: Lacka,betsa eller lasera?

  Tack så jättemycket för det utförliga svaret! :)
  Materialet är helt obehandlat, så
  det låter som att lasyr + lack kunde vara ett bra alternativ.?
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: