Byggahus.se

Krypström i nybyggt hus

 1. S
  Medlem Nivå 2
  Vi har bott i vårt nybyggda hus i lite över två år nu och redan under vårt första år i huset, till vintern när julbelysningen åkte upp märkte vi att i uttagen över två fönster så var det krypström, lamporna i julstjärnorna lyste svagt även fast strömbrytaren var avslagen.
  Efter ett tag så uppmärksammade jag att även belysningen i vår köksfläkt lyste svagt, detta kan säkert även finnas på fler platser i huset som vi ännu inte uppmärksammat.
  Har pratat med vår entreprenör som skulle titta på detta, dock har inget hänt ännu och det var ett tag sedan min senaste påminnelse.
  Men min fråga, är det något jag bör vara orolig för? Är det vanligt med krypström vid nybyggnation?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 17
  Undrar om detta är någon krypström eller ett tecken på att nollan inte är riktigt som det ska. Fenomenet ska ine förekomma och sålänge du inte vet vad det är så ska du ligga på entreprenören att hans elektriker ska undersöka detta omedelbart.
   
 3. E
  Medlem · Nivå 22
  Krypströmmar är inte bra, och måste åtgärdas, dock gissar jag på att du ser ett vanligt fenomen med strömsnåla LED-lampor. Mellan elkablar som löper parallellt i dina väggar induceras en liten spänning. Den räcker för att tända lysdioder med ett svagt sken. Skulle du byta LED-lampan mot ex lågenergi eller en vanlig glödlampa försvinner fenomenet.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 17
  Jag har hört det förut men inte förstått. Jag är med att en liten spänning kan induceras i en grannkabel. Men för att en LED (eller annan ljuskälla) ska lysa krävs det en ström. När strömbrytaren är OFF ser jag ingen sluten krets där strömmen kan gå. Hur ska schemat se ut som ger detta fenomen?
   
 5. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Kapacitiva kopplad spänning i tändtråden som räcker för att driva en liten ström genom lampan och till nollan.
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · Nivå 17
  Ja men strömkretsen måste ju vara sluten.
   
 7. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Ja, det är den via "kondensatorn" som uppstår mellan fasledaren och tändtråden. Det är en väldigt usel kondensator men likafullt en sådan och den släpper igenom väldigt lite ström. Det räcker för en LED-lampa.

  Induktiv koppling borde det inte vara, då skulle ledarna få vara lindade runt varandra ett par varv. Då uppstår istället en väldigt kass transformator.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem Nivå 2
  Låter som det är dags att gå på min entreprenör återigen angående detta. Så får han skicka ut en elektriker för att granska vad som kan vara fel lite närmare.
  Tack för era svar!
   
 9. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Innan du slår på trumman kan du väl se efter vilka slags ljuskällor du har. Är det LED eller lågenergi, så byt en lampa till halogen så får vi se om de andra på samma ledning slutar "glöda".
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 2
  Det kan jag absolut göra, måste bara köpa en halogen lampa först.
  Har som sagt krypströms problemet på två platser och det är bara lamporna över fönstret jag kan prova på.
  Om jag då byter ut ena lampan till halogen och har kvar LED:en i den andra, och LED lampan inte lyser svagt efter bytet vad säger det då?
   
 11. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Att etompau har rätt - det är normalt och ingenting att oroa sig över, inget fel i installationen. Det kan dock vara irriterande och då kan man kanske vilja åtgärda det, men det får du nog då bekosta själv.
   
 12. S
  Medlem Nivå 2
  Okej, då blir det att skaffa en halogen under morgondagen att testa med den. Vore i och för sig skönt om det vore det som var "felet"
  Återkommer efter jag provat.
  Tack igen för hjälpen
   
 13. M
  Medlem · Nivå 12
  Man behöver inte linda några varv. Två ledare som följer varandra har en (liten) induktiv koppling
   
 14. Bernieberg
  Medlem · Nivå 19
  Om problemet är som misstänkt, finns det något enkelt sätt att åtgärda? Förrutom att sära på ledarna förstås. Nyfiken bara.
   
 15. Immobil
  Medlem · Nivå 17
  Ibland kan det hjälpa att vända på faserna (= vrida stickontakten ett halvt varv).