Byggahus.se

Krav vid tillbyggnad -anpassad toalett

 1. H
  Medlem · 95 inlägg

  Hubbe

  Medlem
  Hej!
  Håller på att projektera en tillbyggnad till vårt hus från 1932. HAr ställts inför uppgiften att det krävs ett anpassat toalettutrymme enligt viss byggnorm även om tillbygganden inte berör befintlig del av huset. Till saken hör att vi enbart har en mindre toalett under trappan i befintlig del. Det skulle alltså krävas en toalett i den nya delen (entréplanet).
  Någon som vet om det verkligen är så?
  (Blir ett dyrt bygglov eftersom vi planerat nytt badrum på plan 2 och inte behöver någon ny toa på entreplanet)
  /HUbbe
   
 2. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Krav vid tillbyggnad -anpassad toalett

  Handikappkraven berörs i en rykande färsk tråd -

  http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=25493

  Så fort fastighetsägaren måste begära bygglov får kommunen chans att tvinga fram ökad tillgänglighet och handikappnorm för HELA bostaden.

  Bakgrunden är att kommunen (och inte fastighetsägaren) annars blir skyldig att bekosta bostadens handikappanpassning, ifall någon i hushållet blir handikappad-
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 523 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Krav vid tillbyggnad -anpassad toalett

  Vi fick samma uppgift av arkitekten vi anlitade för vår ombyggnad (var igentligen det enda hon bidrog med). Men att vi "frivilligt" hade ritat in en handikappstoa (med dusch) gav oss röda mattan vid bygglovshandläggningen. Jag förhandlade ex. bort kostnaden för byggfelsförsäkringen, handläggaren sa att vi säkert skulle hamna under 10 basbelopp i kostnad "och så är det ju så bra med handikappstoan", på samma sätt fick jag svar på flera frågor om smärre avvikelser från de inlämnade handlingarna "det är OK, och så är det ju bra med den där toan".

  Även om vi har inställningen att det här är nog inte ett hus man skall bo i om någon blir rullstolsbunden, så kan man ju faktiskt tänka sig att man blir tillfälligt handikappad. Om man råkar ut för en allvarlig olycka så kan det ju faktiskt bli så att man inte klarar trappan under några månader. Då är det kanske inte så dumt om det finns möjlighet att klara sig på entréplanet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.