Byggahus.se

Krav utanför detaljplan?

 1. K
  Medlem · 22 inlägg

  Kaxa

  Medlem
  Undrar om det är någon som vet vad som gäller vid bygglov på mark som inte är detaljplanlagt? Kan byggnadsnämnden ställa krav på allting?
  En tjänsteman på stadsbyggnadskontoret gillar inte att vi vill vrida huset lite för att få bäst utsikt och fånga solen på bästa sätt under dagen. "Huset ska ligga vinkelrätt mot vägen" säger han.
  Vi ska alltså bygga ute på en åker på landet, där det finns tre hus i närheten. Kan de kräva att vi bygger med räta linjer mot befintlig väg?
   
 2. M
  Medlem · 22 inlägg

  marbe

  Medlem

  Re: Krav utanför detaljplan?

  Du, det finns ingen måtta på vad de kan kräva...

  Min svärfar byggde mitt ute i obygden och då fanns det synpunkter på husets placering med motivering att man kunde skönja huset uppe på höjden sett från landsvägen, och att huset skulle placeras så att "profileringen" blev som de ville ha det...

  Vi ska själva bygga i närheten, även vårt hus kommer byggas på en åker och det är inte självklart att vi får placera det var vi tycker är bästa läge.

  Vi bygger utanför detajlplan.

  Lycka till!
   
 3. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: Krav utanför detaljplan?

  Favorit i repris:

  Det här beror helt och hållet på var du bor i Sverige. På många ställen är det inga problem, men du bör för säkerhets skull, alltid komma ihåg dagens övergripande svenska regler vid kontakt med myndigheter:

  I Sverige är allting tillåtet, så länge ingen upptäcker det.

  Väck aldrig en sovande björn. De flesta björnar vill hellre sova än bli väckta av besvärliga frågor.

  Har du otur och "äker dit" ska du bli väldigt ledsen. Säg att du tolkade reglerna som att du likt andra hade rätt att göra som du gjort. Kan du några konstiga liknande fall som gått bra, går du förmodligen helt fri, men bli aldrig arg, oavsett vad du får höra. Använd aldrig ord, som att du kräver rättvisa, för att andra fått göra det du själv vill, för då svarar de med Lagen, och den kampen förlorar du alltid.

  Så länge du inte retar någon myndighetsperson brukar det gå bra, framför allt om de ser en risk att bli indragna i något som kan bli besvärligt för dom själva genom hänvisningar till liknande fall som tillåtits. De vill helst bli sovande björnar igen.

  Med andra ord: Håll en utomordentligt låg men kunnig profil, om det du säger, var oförstående om resten. Gör det enkelt för dem att säga ja. Sedan tänjer du på allt och gör som du själv vill - för du förstår inte bättre. Men du måste som alltid veta var gränserna går, ungefär som när du kör för fort på vägarna. Sådan kunskap är makt du själv besitter och kan utnyttja väldigt långt, medan den som saknar sådan kunskap tvingas följa fördyrande byråkratiska regler till vansinnets gräns.

  Detta är den svenska modellen. De som kan reglerna behöver sällan följa dem.

  Så lär dig reglerna så gott du förmår (t ex via Internet) innan du börjar agera. Kunskap är definitivt makt gentemot myndigheterna, som också är ganska vettiga, så länge du följer ovan regler.
   
 4. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 265 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare

  Re: Krav utanför detaljplan?

  Vi har byggt på tomt utan detaljplan och utan områdesbestämmelser. Statsarkitekten var inblandad för att ge goda råd.
  - Det är ju ett fint hus som jag helst skulle se att det låg DÄR, men det bestämmer ni ju själva...och grannen.

  Om du har områdesbestämmelser kan det var så att huset måste ha en speciell riktning.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.