Byggahus.se

Krav på byggställning

 1. O
  Medlem · Nivå 6
  Hej. Jag frågar åt en vän och vet inte var jag ska placera tråden men provar här.

  Saken är den att personen i fråga har fått förfrågan om att utföra ett jobb, men beställaren ställer krav på byggställning för att måla fönsterfoder runt fönstren på andra våningen. Från början sade de att det går bra att måla från en stege men tydligen har de ändrat sig.

  Vad för krav på ställning krävs om man skall följa "lagen" etc. Går det bra med vilken billig ställning som helst från nåt byggvaruhus? Eller måste man ha någon ställning som är "godkänd" och hur ser man vilka som är godkända?

  När ställs krav på att det skall vara byggställning egentligen? Är det krav på ställning vid alla arbeten över en viss höjd?
  Har ni nån bra länk där jag bör läsa, bifoga den gärna.
  Jobbet kommer utföras lagligt med f-skatt.
   
 2. I
  Medlem · Nivå 7
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 2
  Ställningen skall vara godkänd enligt arbetsmiljöverkets regler. Finns fasta ställningar men även rullställningar som är godkända att utföra arbeten ifrån.
  Rullställning finns att hyra på de flesta uthyrningsställen som hyr ut till byggbranschen.

  Använder man stege i yrket ska det vara för utföra ytterst små arbeten.
  Varför vill man ens ta risken med att arbeta från stege för att spara några hundralappar åt sin kund?
   
 4. Dowser4711
  Renoverare · Nivå 8
  Du skriver billig ställning från något byggvaruhus. Strunta i dem, det blir billigare att hyra en riktig ställning från närmaste hyres-firma.
   
 5. Bästa svaret

  R
  Medlem · Nivå 17
  Tänk också på att ställningen måste vara rest av utbildad personal om det skall jobbas yrkesmässigt på den. Gäller alla ställningar över 2m, även rullställning.
   
  • Laddar…
 6. D
  Besserwisser · Nivå 20
  För fönstermålning är nog en lift smidigare.
   
  • Laddar…
 7. L
  Medlem · Nivå 14
  Det bästa är att hyra en ställning hos Cramo eller liknande. Det är inte dyrt om man bara behöver den en kort tid, och så får man en som är godkänd och kontrollerad. Kostnaden debiterar man sedan kunden.
  Det finns vissa krav på utbildning för att bygga och montera ihop ställningar enligt arbetsmiljöverkets AFS 2013:4, bilaga 3.
  Saknar man utbildning så kan man anlita en ställningsbyggarfirma för att montera ställningen.

  Omständigt, ja. Men ska man följa reglerna så är det så det ser ut. Arbete från stege är mer eller mindre förbjudet numera om man ska följa arbetsmiljöverkets regler.
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 5
  Det var en fastighetsägare i Lund som åkte på 60000kr (2x 30000) i böter förra året för två takläggare. Det fanns en komplett ställning runt huset, men den saknade trappa. Att en stege användes istället för trappa var tillräckligt arbetsmiljöbrott för ge såna böter.
   
 9. H
  Medlem Nivå 8
  Inte undra på att "gör det själv" eller anlita polacker är extremt populärt i det här landet.
   
 10. O
  Medlem · Nivå 6
  Tack för svaren.
  Ok, men vad pratar vi om för kostnader här?
  Låt säga man behöver en ställning i en vecka, då är det kostnader på ca 30 000kr eller?
  En billig ställning som nu inte var tillåten går ju bara på några tusenlappar.
  Om certiferiade personer skall sätta upp en certifierad ställning kan det ju bli hur dyrt som helst?
  Någon skriver "spara några hundralappar åt sin kund"? Var bor ni där det är så billigt med ställning?

  Så om man nu hyr en ställning från ett uthyrningsföretag, får man inte ens sätta upp den själv?
   
 11. L
  Medlem · Nivå 14
  Kan ligga något i det. Att betänka är att "gör det själv" faller inte under arbetsmiljöverkets jurisdiktion, däremot så har man själv arbetsmiljöansvaret om man anlitar någon "utan kvitto". Dessutom blir man arbetsgivare med allt det innebär. Anlitar man en polack eller någon annan nationalitet med f-skattsedel så har de att följa samma regler som alla andra
   
 12. Cruzze
  Medlem Nivå 7
  Nej, det är inte några 30k för att hyra en ställning en vecka från Cramo eller Tholmarks. Och beställaren kanske själv har utbildning för att göra bygga ihop den?
   
 13. L
  Medlem · Nivå 14
  Om du inte är privatperson så behöver du utbildning för att sätta upp en ställning. Upp till 2 m är det bara en enkel information som arbetsgivaren ska tillhandahålla. Högre än så så blir det en lite mer ingående utbildning. Kostnaden för en ställning beror helt på hur stor den är. En liten rullställning kostar kanske någon hundralapp om dagen, en stor fasadställning kan kosta hur mycket som helst.
   
 14. H
  Medlem Nivå 8
  Precis. Gör man det själv kan man resa en ställning själv utan böter.

  Men hur är det nu.. om tant agda 80år, eller för den delen, den totalt opraktiska datateknikern beställer ett målerijobb och två östeuropeer tar på sig jobbet.
  Är de då (köpare av tjänsten) skylldig att känna till regler om tex ställningar? Kan de bli straffade om polackerna arbetar på ej godkända ställningar?
   
 15. L
  Medlem · Nivå 14
  Om tant Agda anlitar en byggfirma för att t ex byta hennes tak, så är byggfirman ansvarig för arbetsmiljön för sina anställda. Om Tant Agda däremot vill totalrenovera sitt hus med tak, kök badrum mm, och då anlitar flera entreprenörer så måste hon utse någon som är ansvarig för arbetsmiljön, då hon då blir byggherre (eller byggdam kanske man ska säga)

  https://www.av.se/globalassets/file...oansvaret-vid-villabyggen-broschyr-adi617.pdf