Byggahus.se

Krav på 50 000:- i ersättning efter installation av belysning på väg

 1. kashieda
  Medlem · 996 inlägg
  Risk för att svänga mot Off-topic igen, men...

  Servitut för att använda (befintlig) väg tolkar jag som att du har en rätt att få en väg till din fastighet. Det blir då en skyldighet för Någon Annan att hålla den vägen i gott skick. Då kan du få annan sträckning på vägen om den grundläggande funktionen uppfylls. Du kan eventuellt få betala för att få en högre klass på vägen än den var.

  Servitut för att anlägga väg betyder att du får stå för vägen på annans mark. Vägen är din och vill markägaren att den ska flyttas får ni komma överens om det.
   
  • Laddar…
 2. harry73
  Allvetare · 11 653 inlägg
  Jag betvivlar det, men det skulle vara intressant att läsa @Snigla:s.servitutstext.

  Så som jag ser det finns det två möjligheter. Antingen finns det en befintlig väg som ägs av fastigheten med det tjänande servitutet. Då äger härskande fastigheten inte själva väganläggningen, men har rätt att använda den specifika befintliga vägen. Markägaren får då inte plötsligt ändra vägens sträckning utan att båda fastigheter är överens om det (och troligtvis ska egentligen det gamla servitutet då dödas och ett nytt servitut skapas)
  Eller så finns det inte en befintlig väg och då har den härskande fastigheten rätt att anlägga väg. Och i och med att vägen anläggs, blir det också tydligt vilken del av den tjänande fastigheten tas i anspråk av servitutet. Därefter kan den tjänande fastigheten inte längre tvinga fram en ändring av sträckningen utan en ny förrättning hos Lantmäteriet.

  Så jag tror inte att markägaren har rätt att flytta på vägen oavsett vad för servitut man har. Att man sedan i praktiken är lite smidigare och går med på små ändringar, är en annan sak. Det kan dock vara bra att kontrollera vilka konsekvenser det får för servitutet och om man behöver anpassa det officiellt.
   
  • Laddar…
 3. Snigla
  Maskot · 7 370 inlägg
  Det är enkom till vår gård vägen leder, bonden kör på den ibland när de packat höbalar (ena halvan av vägen), men även då försöker hen undvika att köra på den (troligen medveten om att hans traktorer sliter mer än våra personbilar).

  Vägen slutar vid vår tomtgräns, sedan har vi bara åkrar runt om oss.

  Nu köpte vi ju en befintlig gård, med väg som sagt. Men vi kollade också på tomter som styckats av och där stod ju oftast att fastighetsägaren som styckade av.. också skulle anlägga väg, som de avstyckade tomterna kunde använda till att ta sig ut till mer ”allmän väg”. Men det var ju inte liksom utritat exakt hur den vägen skulle ligga.. bara på ett ungefär.. antagligen så man visste var man skulle göra sin egen uppställningsplats/garage/parkeringsplats.

  ..lite lurigt sånt där, Jag hoppas själv på att få köpa loss marken nån dag vid vår väg (gärna mer haha), så jag kan plantera lite drevskydd (träd/buskar/nått)
   
  • Laddar…
 4. E
  Medlem · 1 892 inlägg
  Det spelar ingen roll vart vägen leder idag, det kan ha varit kungens väg till Kina för 200 år sen och då kan det vara det gränserna baseras på. Kartan är det viktiga här, verkligheten blott en illusion.
   
 5. Snigla
  Maskot · 7 370 inlägg
  Hade aldrig tänkt på det om ni inte hade diskuterat så högljutt härinne med så olika tolkningar :)

  Med det skulle påverka mångas svar och tankebanor om man fick flytta vägarna när man hade ett servitut. Behöver ju inte betyda att en vägnät sämre än den andra menar jag, så länge markägaren erbjuder en väg ut.

  Att jag nämnde att vår väg flyttats (innan vi flyttade hit ska tilläggas) var att jag mer visste om att den hade gjort det enligt lantmäteriets papper/kartor. Det har inte påverkat oss, men det skulle ju kunna påverka oss om bonden flyttar tillbaka vägen ”till andra sidan”.

  .. nåja, var inte menat som off topic iaf :)

  Men har ju fått lite respons ändå, så det kan skilja lite tydligen (y)
   
  • Laddar…
 6. R
  Medlem · 178 inlägg
  Kan bli en intressant ny tråd!
   
 7. E
  Medlem · 1 892 inlägg
  Har det löst sig, har du betalt de 50 lopporna än?
  Har bara följt tråden till lite efter din diskussion med markägaren.
   
 8. R
  Medlem · 178 inlägg
  Har nog löst sig. Vi snackade och skall betala 5, men sen dessa har han inte hört av sig så vi får väl se vart det tar vägen.
   
  • Laddar…
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · 6 928 inlägg
  Väldigt mycket beror på hur servitutet är skrivet, vilket kan vara på väldigt många sätt.

  TS servitut är ju exempelvis en rätt att anlägga en väg till samfälld eller allmän väg (minns inte vilket). Efter att vägen då anlagts blir den då väldigt svår att flytta utan att båda parter är ense. Det är ju TS väg samtidigt som det är markägarens mark, så all flytt skulle innebära att den ene genererade kostnader för den andre.

  Ett annat vanligt sätt är att man får servitut på en befintlig väg. Även då är det svårt att ensidigt flytta vägen, då det är tydligt vilken väg det gäller.

  Ett tredje sätt är att man får rätt att anlägga en väg i en viss korridor utritad på en karta, även då blir det svårt att ensidigt flytta vägen...

  Sen kan man ha ännu luddigare skrivningar, som ”rätt till utfart till samfälld väg”. Då skulle man ju kunna tänka sig att tjänande fastighet har rätt att flytta vägen, men att tydligt försämra för härskande fastighet, som att plötsligt anvisa en ny väg som gör att baksidan blir framsida eller att ens garage blir oanvändbart eller liknande tror jag inte skulle hålla. Men har man exempelvis en väg som går tvärs över ens egen gårdsplan och istället anvisar en väg bakom ladugården, det skulle nog gå.