Byggahus.se

Kraftigt ökad elexport till grannländer

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. Fario
  Husägare/flugfiskare Nivå 11
  De senaste åren har vår export ökat mycket. Nu under perioden sedan jul har vindkraften pendlat mellan 13-24 % av elproduktionen. Under några dagar har den varit lika stor som kärnkraften.

  Man märker att vi måste göra något åt den onödiga vattenkraften. Att vi skall ha vattenkraft tycker jag är självklart men det är viktigt att vara medveten om den negativa påverkan den har på miljön. Minskad biologisk mångfald, näringsbrist längs vattendrag, utslagning av liv längs strandzoner, algblomning i Östersjön med mera.
  Vi har ju också 2100 vattenkraftverk varav de 200 största står för i princip all vattenel (98%) medan de tusen minsta tillsammans står för 0,25% av vattenelen.
   
 3. H
  Medlem Nivå 8
  Mildaste vintern i mannaminne påverkar såklart.
   
 4. Nefrums
  Hobbysnickare · Nivå 9
 5. T
  Medlem · Nivå 11
  det skulle vara löst för något år sedan med den nya anläggningen i hurva, men det har inte gått så bra
  https://www.svk.se/natutveckling/stamnatsprojekt/sydvastlanken/
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem Nivå 8
  Onödig?! Det är ju den bästa kraften vi har. Helt outstanding och alla som saknar den källan ser upp till Sveriges energimix, nästan helt utan co2 alstrande fossilkraftverk. Den ruttna miljön i Östersjön kan vi framför allt tacka baltländerna och rysslands orenade utsläpp för som göder upp vårt innanhav.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-1-9_16-57-4.png
   
  Redigerat 9 jan 16:57
 7. Fario
  Husägare/flugfiskare Nivå 11
  Den onödiga vattenkraften. Inte att vattenkraften är onödig. Jag är för vattenkraft eftersom den är etablerad och har tekniska fördelar men vi har mängder med framförallt små kraftverk som inte tillför någon el att räkna med och som påverkar miljön negativt. Hälften av våra vattenkraftverk ger lika mycket el som 1 % av våra nuvarande vindkraftverk. Det är noga räknat 1030 av våra 2100 kraftverk.
  De stora kraftverksdammarna har en påverkan på algblomningen eftersom de stoppar tillförseln av kisel till havet. Övergödning-vattenkraft-utfiskning av rovfisk är de stora orsakerna till algblomning.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem Nivå 8
  Jag har ingen detaljkännedom om vattenkraftverken, men vattenkraft generellt skall vi vara rädda om då den räddar oss från den tyska kolkraften. (typ..)
   
 9. Fario
  Husägare/flugfiskare Nivå 11
  Vi skall absolut ha vattenkraft. Men vi använder den på ett sätt som hör hemma på 1900-talets början. Vi har som exempel 567 kraftverk som helt saknar tillstånd (har inte ens tillstånd enligt 1918 års vattenlag).
   
 10. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Efter åtta år kan man dra några varv på kvarnen igen dvs när ändutrustningarna kommer långt om länge i provdrift börjar omskarvningen av kabelförbanden. Man kan börja undra lite om något öht är möjligt att göra ordnat, rent, riktigt och med tanke på ett totalt lyckat slutresultat. Problemen välkända och med många år på sig att åtgärda men så klart bäst att börja i trettonde timmen, fantastisk hantering men inget förvånar längre varken i stort eller smått.

  Snart är skarvhusen ute i terrängen igen förhoppningsvis blir det ett bra ÄTA-arbete. Och inte går det att skylla det på fransoserna heller i det fallet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  SL1.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  SL2.jpg
   
  • Laddar…
 11. A
  Anonym
  [/QUOTE]
  Kika på Svenska kraftnäts hemsida
  Där står all relevant fakta om landets energislag, produktion, export, import mm,mm.från 60-talet till sista dec.19
  Kunskap är viktigare än tyckande
  God forts. Aino
   
 12. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
  Vad spelar det för roll om vi har effektbrist när det är riktigt kallt?
   
 13. K
  Tillbyggare Nivå 10
  Då importerar vi tillbaka en del lagrad vindel.
   
  • Laddar…
 14. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
  Om det blåser..
   
 15. K
  Tillbyggare Nivå 10
  Om det blåser exporterar vi istället. ...