Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Kraftig elstöt. Hur farligt?

 1. fatsug
  Renoverare · Stockholm · 192 inlägg

  fatsug

  Renoverare
  Det tror jag med, och i egenskap av kardiolog tror jag nog rätt. Det innebär en sjukt liten belastning på vården och man fångar upp de fåtaliga allvarliga fallen.
   
 2. L
  Medlem · Sörmland · 2 268 inlägg

  lat

  Medlem
  Och han sitter standby för att svara på medicinska frågor här på forumet?
   
 3. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 20 746 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Ja det gjorde han tydligen. Du var däremot 11 timmar sen med att dissa hans svar.
   
 4. Buford
  Husägare · Halland · 418 inlägg

  Buford

  Husägare
  Fick en stöt i våras, åkte in för kontroll, allt såg fint ut. 40 år gammal kände jag någon månad senare jur det liksom poppade popcorn i bröstet och helt utmattad. Ringde ambulans som konstaterade flimmer och efter en elkonvertering går nu allt som det ska igen... oklart om det hade med stöten att göra, men kändes bra att göra den initiala kontrollen i alla fall.
   
 5. zarkov
  Husägare · Halland · 490 inlägg

  zarkov

  Husägare
  Jag jobbar på ett av Sveriges större kraftverk och vi har samma regler. Vi har dessutom fått ett litet kort från Elsäkerhetsverket att ha i plånboken som vi kan visa läkaren om vilka undersökningar som bör göras efter strömgenomgång då många läkare (tyvärr) förringar faran med el.

  Jag var på barnakuten med min son för några år sedan i ett helt annat ärende och kom då att prata med en mamma vars dotter råkat ut för strömgenomgång. De hade varit där i flera timmar utan inledande undersökning redan när vi kom dit, först när vi gick därifrån 4-5 h senare skulle de ta ett EKG.
   
 6. M
  Husägare · Jönköpings Län · 4 114 inlägg

  MagHam

  Husägare
  Att tommib var läkare visste jag innan, men det verkar vara fler i tråden som är sjukvårdsutbildade t ex KristinaRT och fatsug.
  Lite av charmen med Bygga Hus. Det finns många som är riktigt kunniga inom olika områden och ger professionella svar.
  Och så får man se upp vem man som varande besserwisser munhugger med. Det kan ju vara nån som vet mer än vad man gör själv ;)
   
 7. J
  Medlem · 3 748 inlägg
  Äh då brukar jag sakta backa ur tråden och istället försöka påstå att jag menade nånting annat :cool:
   
  • Laddar…
 8. W
  Medlem · Kronoberg · 6 inlägg

  Warleod

  Medlem
  Kul kommentar!
  Väldigt många inom sjukvården som inte tycker att "hushållsström" är farligt.
   
  • Laddar…
 9. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 123 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Detta är ett typexempel på att personal i vården inte är särskilt kunnig om el. Det är den avgivna energin som är farlig, inte nödvändigtvis spänningsnivån. Just med el och speciellt då växelström finns också den specifika risken för flimmer (förmak eller kammare) som är extra farlig men detta är som sagt antingen självmarkerande eller hyfsat ofarligt på kort sikt. Sen finns det lite andra effekter som elektroporering men detta är långsiktigt och påverkas inte alls av det initiala omhändertagandet.

  Oväntat. Kör ni fortfarande monofasiskt där nere i södern? Vi kör 150-150-200 J bifasiskt och sen får kardiologen ge sig (på planerade konverteringar av FFli/FFla då, på stillen kör vi längre).

  Typexempel på en potentiell sen komplikation som inte fångas oavsett hur länge man observerar initialt, om det nu ens hade med strömgenomgången att göra.
   
  • Laddar…
 10. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 123 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Den här förtjänar en egen kommentar.

  Det är som sagt väldigt vanligt att man har dålig koll inom sjukvården på vad problemet är med el och hur det skadar. Det finns en bra översikt som Bo länkade tidigare i tråden. Den är överlag väldigt defensiv och jag kan själv inte riktigt motivera många av åtgärderna rent medicinskt men samtidigt är det kanske bra att man inte missar saker.

  Grejen är att man antingen skadas väldigt allvarligt eller så händer det i stort sett inget som inte kan vänta lite. Ljusbågar, kraftig långvarig strömgenomgång samt inducerat kammarflimmer orsakar uppenbara problem som man inte tar miste på. En kortvarig strömgenomgång lokalt i handen, not so much. Jag har lagt ut texten om det här i någon tidigare tråd för något år sedan och min åsikt kvarstår. Har man inte uppenbara skador så är det inte så bråttom medicinskt. Däremot är det lämpligt av andra skäl att kolla upp saker. Inte minst är det lämpligt att ha som policy att åka in om man har en machokultur där man riskerar att inte åka in även efter farliga grejer. Hellre undersöka och fria 100 patienter än att missa en som man kunde räddat.

  Begreppet "hushållsström" är korkat, det håller jag med om. Det går utmärkt att dö av det. Skademekanismerna ser dock lite annorlunda ut jämfört med högspänningsolyckor.
   
 11. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 418 inlägg
  FF konvertering i propofolrus på akuten, slog inte om på 200 så specialisten tyckte vi skulle gå direkt på 360. Fungerade finfint (y)

  Stillen är ngt annat, men de är (än så länge, vem vet vad jag väljer för ST;) ) långt över min kompetensnivå…
   
  Redigerat 28 jul 17:45
 12. T
  Medlem · Blekinge · 8 435 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Kan du förklara detta för mig som har lärt mig på HLR att defibrillator gör allt jobb själv. Finns det olika med olika mycket pang?
   
 13. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 418 inlägg
  Ja, inom sjukvården använder vi manuella (eller ibland halvautomatiska som kan ställas till manuella) defar eftersom vi behöver kunna se ”rytmkurvan” för att avgöra vad det handlar om för problem m hjärtat. Olika problem hanteras olika inom S-HLR (vilket är det vi gör till skillnad fr A-HLR). Vi behöver också kunna välja styrka (antal J), vilket ej går på automatiska defar.
   
  Redigerat 28 jul 19:36
 14. ClasseClas
  Medlem · Stockholm · 3 103 inlägg

  ClasseClas

  Medlem
  Jobbar du som landstingsråd?
   
 15. Panor82
  Husägare · Östergötland · 185 inlägg

  Panor82

  Husägare
  Som sagt bra att uppsöka vård i bland annat försäkringsyfte då det kan uppstå nervskador såsom domningar, tappad känsel mm efteråt och att det är bra om ett läkarbesök med strömgenomgång dokumenterats.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.