Byggahus.se

Krävs entreprenadbesiktning på enskilda villor?

 1. H
  Medlem · 30 inlägg

  hus12345

  Medlem
  Hej,

  Vi har tittat på ett nybyggt hus (färdigt aug 2018), som vi är intresserade av. Säljaren är en mindre byggherre, som anlitat en entreprenör att bygga huset.

  I dokumentationen som mäklaren tillhandahåller finns en överlåtelsebesiktning, som är relativt tunn, med få noteringar. Mest en ockulär besiktning av huset och dess komponenter.

  Jag har bett om protokoll från entreprenadbesiktningen (slutbesiktning) men får till svar att den besiktning som gäller är överlåtelsebesiktningen. De säger även att entreprenadbesiktningar inte utförs på enskilda villor, stämmer det?

  Vill inte byggherren kontrollera via besiktningen att entreprenören utfört det krävda arbetet på korrekt sätt?

  Tack på förhand för svar.
   
 2. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 836 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Det är nog så att dom gjort en men inte vill dela den. Oavsett så bör du göra en egen besiktning
   
  • Laddar…
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det ör nog iofs valfritt för en beställare att låta utföra slutbesiktning. Och har man inte för avsikt att flytta in så kanske det känns som en onödig kostnad.

  Ev. så kommer inte din bank att gilla om du köper ett nybyggt hus som inte har slutbesiktigats.

  Att man generellt inte skulle besiktiga enskilda hus är struntprat. Även om man bygger ex. stora flerfamiljshus, så besiktigas varje enskild lägenhet.

  Jag misstänker också att en slutbesiktning har utförts, och att man av någon anledning inte vill visa upp den.

  Det låter skumt.

  EN sak som du absolut bör kontrollera om du seriöst vill köpa, är att det utfärdats ett slutbevis från stadsbyggnadskontoret. Det är ju tom. möjligt att alltihop är ett svartbygge.
   
 4. H
  Medlem · 30 inlägg

  hus12345

  Medlem
  Tack för snabba svar!

  Det finns ett slutbevis att tillgå, ska jag be om att få titta på det? Bör inte den som ställt ut slutbeviset även vilja se en slutbesiktning?
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Du kan begära ut alla handlingar som kommunen har. Det är offentliga handlingar.

  Jag tror att hanteringen runt slutbevis kan gå till så att KA (Kontrollansvarig) skickar in ett dokument där han intygar att alla kontroller som är upptagna i kontrollplanen (som fastställs i samband med bygganmälan före bygget) är godkända. Jag tror inte att de olika protokollen från kontrollerna måste bifogas till kommunen.

  Men OM det är strul med slutbesiktningen, så kan det finnas spår i dokumentationen hos kommunen. Det kan finnas anmälningar om avvikelser från bygglovet. Det kan finnas anmälningar om olika problem under bygget.

  En normal slutbesiktning tittar på lite andra saker än en överlåtelsebesiktning. I vissa fall är en överlåtelsebesiktning mer "oförlåtande" än slutbesiktning och tvärtom. Slutbesiktningen skall ju avgöra om byggaren har levererat det som beställaren har köpt, både kvalitetsmässigt och funktionsmässigt. Om det ex. fattas 5 kvm som byggaren har slarvat bort jämfört med ritningarna, så blir det nedslag på en slutbesiktning, men en överlåtelsebesiktning bryr sig inte om det. Om målningen av vardagsrummstaket är undermålig, så får det vara extremt dåligt innan en överlåtelsebesiktning tar upp det.

  Åt andra hållet så kan ju beställaren och byggaren ha kommit överens om att den där missen med avloppsröret i badrummet som gör att man inte uppfyller säkert vatten bestämmelserna är OK, byggaren har redan gett en rejäl rabatt istället för att åtgärda. Det kommer ev. inte att nämnas då i slutbesiktningen, parterna är ju redan överens, bristen är därmed i linje med vad som köps. Men en överlåtelsebesiktning (om den är noggrann) kommer att klaga på avvikelsen.
   
 6. H
  Medlem · 30 inlägg

  hus12345

  Medlem
  Hej igen,

  Jag har nu fått slutbeviset (kontrollplanen) från kommunen samt intyg på att elinstallationerna och våtrummen är utförda av auktoriserade personer.

  Det finns inga avvikelser i kontrollplanen, men den ni till för, som ni skriver, att säkerställa att bygglovet följts.

  Det finns alltså ingen slutbesiktning, vilket mäklaren säger är fullt normalt för att säljaren/byggherren byggt i egen regi. Men, säljaren/byggherren har ju inte utfört själva arbetet med hammare och spik, utan bara varit på plats och sett till så att arbetet fortskridit. Ingen oberoende har alltså kontrollerat att kvaliteten på det utförda arbetet är enligt konstruktionsritningarna.

  Två frågor som dyker upp hos mig:
  -Varför har inte säljaren/byggherren, som byggt i spekulation, gjort en slutbesiktning? Borde inte han anta att en potentiell köpare vill ha all dokumentation, så att han kan visa på att allt är utfört korrekt och kontrollerat?

  -Om jag köper huset och säljer det om ca två år, är det inte högst troligt att den köparen vill se en slutbesiktning? Med tanke på att det är ett så pass nytt hus.

  Tack på förhand.
   
 7. Hemmakatten
  Medlem · 11 896 inlägg
  När vi byggde vårt hus med delade ( många) entreprenader så gjorde vi aldrig en slutbesiktning. Vi hade följt bygget noga och vår KA besiktigade huset efterhand. Vi tyckte inte att vi behövde betala för en slutbesiktning och kommunen krävde ingen sådan.

  Nu hände detta när gamla/tidigare PBL gällde och det kan mycket väl vara skillnad mot i dag.
   
 8. Lars Melin
  Medlem · 147 inlägg

  Lars Melin

  Medlem
  Finns inga krav på SB enl PBL. Däremot så slutbesiktigas de flesta husen som byggs.
  Besiktningen går ju ut på att beställaren får det som avtalats och att det är fackmässigt utfört.
  Precis som det sägs ovan så kan banken ha synpunkter.
  Viktigt är också att entreprenörens garantier börja gälla vid godkänd slutbesiktning samt att beställaren tar över försäkringsansvaret.

  I det här läget är det extremt viktigt att du låter utföra en egen besiktning och inte litar på en överlåtelsebesiktning som en mäklare beställt.

  Lycka till!
   
 9. H
  Medlem · 30 inlägg

  hus12345

  Medlem
  Återigen tack!

  Ska stämma av med banken ang. deras eventuella krav på slutbesiktning samt utföra en egen besiktning om vi närmar oss ett köp.
   
 10. R
  Medlem · 2 644 inlägg

  RoBo

  Medlem
  Det är med i kontrollplanen i normalfall och KA kollar detta. Kollas inte i en slutbesiktning.
   
 11. Lars Melin
  Medlem · 147 inlägg

  Lars Melin

  Medlem
  Det ska absolut inte vara med i kontrollplanen.
  Kontrollplanen ska endast innehålla att lagkrav uppfylls, inget annat.
  KA har heller inget ansvar att kolla detta då detta är upp till entreprenörernas egenkontroll. Den kollar både besman och KA
   
 12. R
  Medlem · 2 644 inlägg

  RoBo

  Medlem
  Ok KA kollar ju entreprenörens egenkontroll angående k_ritningar som skall följa med kontrollplanen på tekniska samrådet. Hur tusan skall detta kunna kollas på slutbesiktningen då allt är inbyggt. Du är nog inte besiktningsman eller KA.
   
  • Laddar…
 13. Lars Melin
  Medlem · 147 inlägg

  Lars Melin

  Medlem
  Jo, både och faktiskt!
  Systemet är ju uppbyggt så!
  Det bygger på egenkontroll och det man okulärt kan se vid slutbesiktning, tro inget annat!
  KA har egentligen inget ansvar gällande det du säger, men i verkligheten och med sunt förnuft ska han självklart reagera om han ser nåt galet.
  Men kom ihåg att KA,i lagens mening, inte är nån kontrollant.
  Läs gärna kraven för KA i PBL kap 10
   
  Redigerat 26 nov 2018 19:36
 14. R
  Medlem · 2 644 inlägg

  RoBo

  Medlem
  Rättade ju mig att KA kollar egenkontrollen för K-ritningarna. Var lite snabb där. Och helt rätt KA är absolut inte kontrollant om inte det är inskrivet i hans avtal.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.