personstarthumb-up

kostnad pålning

15k läst  8 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hur mycket kan pålning för grund av 100 m2 kosta?
   
 2. J
  Medlem Nivå 1

  Re: kostnad pålning

  Jag fick svar igår från ett företag i Karlstad, för en grund på ca 100 m2. De skulle ha ca 75-85000 kr, men då ska vi bygga med torpargrund. De tog runt 100000 kr för motsvarande grund om man byggde med platta. Den måste ju förstärkas mer så att inte plattan knäcks.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1

  Re: kostnad pålning

  Jag har varit i kontakt med Vägverket och de tar 180 kr per meter + 250 kr för bergsko och topplatta. Etableringskostnaden är 4000 kr.

  Samtliga priser + moms.

  Jag har fått pris på 27000 kr + moms från ett företag i Kungälv avseende 12 pålar med en snittlängd av 8 meter. Då är pålarna 76 mm med en godstjocklek på 6,3 mm, fyllda med betong.

  Ett rektangulärt hus kräver färre pålar än ett vinkelhus på motsvarande storlek.

  Sen gäller det bara att få någon att konstruera grunden och pålningsplanen....

  Mikael
   
 4. C
  Medlem Nivå 6

  Re: kostnad pålning

  Vägverket? Pålar dom?
   
 5. M
  Medlem Nivå 1

  Re: kostnad pålning

  Ja, det heter väl egentligen Vägverket Produktion. Sök på Gula Sidorna på "Pålning" och t.ex Göteborg, sedan är det bara att ringa.

  Mikael
   
 6. I
  Medlem Nivå 1
  Jag har samma fråga, men undrar om folk har något sånär uppdaterad information om kostnader för grund med full förstärkning alternativt pålning.

  Jag har en platta som är rektangulär 131,5 kvm. Det har gjorts en geoteknisk undersökning och de hittade inget berg, de borrade ca 20 meter. Men det är ju ej heller nödvändigt för pålning.

  Enligt hustillverkaren krävs för pålning ca 12-14 pålar.
  Extra VA och eltele schakt. Extra krossmaterial för infart. Konstruktion av grund. Anpassning av betongplatta. Teleskop och svep i betongplatta. Pålning. Täta genomföringar i platta mot radon.
  Köparen bör avsätta 320.000:- för uppskattning alt. pålning


  Vid kompensationsfyllning krävs c:a 700mm cellplast under hus och 3m utdraget runtom huskroppen, förstärkt dubbelarmerad platta. Dessutom måste över 200m³ jord transporteras.

  Extra VA och eltele schakt. Extra krossmaterial för infart. Konstruktion av grund. Anpassning av betongplatta. Transport av överskottsmassor. Kompensationsfyllning med cellplast. Täta genomföringar i platta mot radon.

  Köparen bör avsätta 400.000:- för uppskattning alt. Kompensation  Vore tacksam om någon kunde ge lite information om detta. Har talat med grannar i området som byggt, och närmaste grannen som iofs. har ett mindre hus har enligt egen utsago betalat ca 170 000kr för sin kompensationsgrund. Detta var för ca 1,5 år sedan.
   
 7. A
  Medlem Nivå 9
  Numera heter de SVEVIA
   
 8. I
  Bannad Nivå 1
  Priset på en villapåle 76,1*6,3 är i dagens läge 240:- per löpmeter och 265:- per st. (bergdubb och topplatta)
  Sen tillkommer det en etableringskostnad lite beroende var i landet det ska pålas.
  Ha de gott
   
  Redigerat av moderator 4 jan 2010 18:34
 9. G
  Medlem Nivå 1
  Alltså så här är det!

  Ta först reda på vilken last din kåk har och vilka markförhållande som gäller.
  I vissa fall räcker det med att skotta undan någon meter för att klara skjuvhållfastigheten i marken.
  Det finns olika storlekar på pålar som tar olika mycket last och det kan löna sig att armera upp en vot där man förlägger några grövre pålar.

  Slanka slagna stålpålar med en betongfyllning som korrsionsskydd finns i 60mm 75mm 90mm 115mm 140mm osv dessutom med olika tjocklekar, 6,3mm 8mm 10mm etc.

  Låt en konstruktör eller husbyggare titta på det, det finns dessutom flertalet duktiga inom pålbraschen som både utför samt beräknar påldimensioner ex Pålab, Pålplintar, kran&pålning, berg&grundsäkring m.fl
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: