Byggahus.se

Kostnad för FTX-system?

 1. Consensus
  Medlem · 1 797 inlägg
  Det låter jobbigt med astma, men de enda hus jag hört talas om med övertryck i ventilationen är mögelhusen.

  Vem är det som projekterat den lösning ni har installerat? Det skulle vara jätteintressant att se hur man förhindrat att inomhusluften trycker ut i väggar och vind. Så fort den gör det så kondenserar det vid det djup där daggpunkten finns. Där blir det fukt och efter en tid mögel.
   
  • Laddar…
 2. E
  Medlem · jämtland · 20 281 inlägg

  elmont

  Medlem
  Ja problemen med damm och pollen är inget mot vad all fukt som kommer att samlas i huset kommer att medföra. Luftföroreningar kan man komma tillrätta med ganska bra om man har ett ballanserat ventsystem med både till och frånluft och naturligtvis filtrerad tilluft.
  ALLA hus med övertryck kommer förr eller senare att mögla/ruttna en mycket skarp varning alltså.
   
 3. S
  Medlem · Östergötland · 8 inlägg

  sussex71

  Medlem

  Bostadanspassning

  Hallåj!

  Jag vet faktiskt inte om jag äör helt fel ute och de som hjälpt oss heller, men systemet äör det samma som du har på sjukhus och i de ny heltäta energi husen, och så vitt jag vet har de inte heller mögel problem. Mögel borde ju uppstå där en diffusionsspärr finns, och i vårt hus finns ingen sådan, luften kan således tryckas ut rakt igenom väggen utom i dusch och badrum där luften måste passera genom ventilen, annars borde ju överskotlsluften passera genom ventilationen.
  Pollen för vår del medför medvetslöshet inom 3-10 minuter/syrebrist, så det är att välja pollen eller dö, så valet är inte så svårt. Vid undertryck får du upp luften från källaren, det var det vi hade förrut, då det största flödet in i ett hus oftast är vi krypgrund eller källare, och där med var risken stor att man fick in mögel från förruttnande materia utanför huset, juli augusti är värst för då är halten cladisporium extrem utomhus. I de flesta varuhus skapar du övertryck vid ytterdörrar, du kan ju ha ett högre tryck just vid entreer om du ställer in don och mekanik rätt, för det har vi, utsuget har vi som störst i sovrum och flödet från bottenvåningen är styrt så att luften inte går uppåt. Inomhusluften är extremtorr, så torr att det retar slemhinnorna, men det är mindre farligt än de allergiska reaktionerna och fukten i träet i väggarna är lägre än den du får ha vid nybyggnation, så jag tror att de vet vad de pysslar med.
  Byggnationen är en bostadsanpassning med till- och frånluftsdon i samtliga rum (utom bad som bara har från) vilken kommunen har bekostat efter konsultation med ventilationsfirma, vilken jag faktiskt inte har namnet på då jag inte stått för kostnaden själv. Jag skulle tro att risken för problem med undertryck är lika stor som vid övertryck, trots att jag bara är lekman. Vi undertryck sugs alltså kall fuktig luft in i huset och kondensation sker där denna möter varm torr inomhusluft, i innerväggen eller i alla springor i ev diffusions spärr vilken ofta blir vid isoleringen dessutom får du ett sug in av källar- och vinds luft och har du då mögel i källaren och svamp på vinden så får du in detta i huset. Vid övertryck borde en kondensation ske där kall fuktig luft möter varm torr luft, vilket borde bli i panelen, ett mindre problem och rätt lätt att byta om så skulle behövas och dessutom kommer ju inte luften i i huset? Frågan är om du inte alltid har ett övertryck i ett hus vintertid eftersom varmluft expanderar och vandrar utåt, så då borde detta problem vara allmänt i alla hus i Sverige under vintern, men som sagt jag är inte specialist på något sätt utan försöker bara tänak logiskt och lösningen är den vi fått rekommenderad av de som arbetat med sjukahus och löst problematiken för männiakor som har svårt för allergier från materia och som man löser det på sjukhus, men de har haft fel förr och lär väl kunna ha det igen! ;)
   
 4. T
  Medlem · Huskvarna · 1 578 inlägg

  Tjoa

  Medlem
  Det kan ju faktiskt vara så eftersom detta verkar vara ett special bygge. Att man på något vis har byggt in någon form av backventil i huset, så man slipper fukt o skit i väggarna.
  Det lilla övertryck man har passerar ut genom en ventil i väggen.
   
 5. E
  Medlem · jämtland · 20 281 inlägg

  elmont

  Medlem
  Har man övertryck i ett hus trycks varm fuktig luft ut genom väggar och tak där diffusionsspärrar (plast) saknas eller är skadad.
  När den fuktiga luften nått nog långt ut i väggen blir temperaturen så låg att fukten i luften kondenseras och avsätts på omgivningen och utgör en utmärkt grogrund för möggel. Är det nog kallt kommer fukten att frysa till is, och eftersom is är ett mycket dåligt isoleringsmaterial kommer nollpunken att förskjutas in i väggen och kondenseringen kommer att ske närmare väggens insida. Det får till följd att sakta men säkert flyttas nollpunkten inåt, fukten fryser i väggen och i värsta fall blir nästan hela väggen en iskaka. Mellan innerväggen och iskakan kommer fukt att kondenseras och väggens material kommer att vara konstant fuktigt.
  All ventilation i moderna byggnader har en balanserad ventilation med ett visst undertryck i husen, dock kan man vid speciella delar ha lokala övertryck.
  Att kall luft skulle vara fuktig är helt fel det är varm luft som kan bära fuktighet och ju kallare luft dess mindre fuktighet kan den bära.
  Man kan dock med val av material (som binder fukten) till viss del undvika fuktproblemen , men det förutsätter att varmluftsvandringen inte blir för stor.
   
 6. L
  Medlem · Östergötland · 2 171 inlägg

  largab

  Medlem
  Men luften omsätts ju hela tiden. Man drar in kall torr luft och blåser ut varm torr luft. Visst lite fukt tillförs inne i huset från de som bor där men det torde vara relativt lite jmf m luftomsättningen. Bara för luften är varm så innebär det ju inte att den är fuktig ?!, bara att den KAN bära mera fukt. Den fuktiga luften i badrum och kök sugs ju ut till 100% genom ventilationen. Sussex71 skriver ju att luften är extremt torr....
  Så jag tror den konstruktion kan fungera utan (fukt o mögel) problem.
  Men generellt så är det ju enklare för vanliga hus att ha ett svagt undertryck pga nämnda fukt problematik.
   
 7. E
  Medlem · jämtland · 20 281 inlägg

  elmont

  Medlem
  Tyvärr så avger vi människor rätt mycket fukt, stänger man ventilationen i ett tätt hus där det vistas folk tar det inte lång stund innan man har kondens på fönstren. Så när den uppvärmda luften kyls av mot den kalla ytterväggen kommer det att bli kondens. Däremot fungerar en balanserad ventilation bra, nästan lika mycket till som från och ev fukt avsätts i värmeväxlaren. Har man plattVVX kommer vattnet att rinna till avloppet och har man en roterande kommer vattnet som kondenseras att återföras med tilluften. Dessutom finns det filter som kan avskilja alla föroreningar i tilluften.
   
 8. M
  Medlem · uppland · 196 inlägg

  monsterbyggare

  Medlem
  Har en fundering kring sk "Täta hus" man pratar om täta hus med minimalt läckage utifrån etc. Fönster ska väl vara sk "slutet fönster" utan luftventil i ett bra fungerande system med FTX.

  Har en fråga som jag inte fått något svar på gällande nybyggnation av Villor med FTX system. Ska man ha väggarna med ångspårr/plastfolie i ett hus med ett FTX system?

  Tack
   
 9. J
  Medlem · Trångsund · 861 inlägg

  jerk

  Medlem
  Ja det är lika viktigt oavsett vad du har för ventilation. Den varma luften kan bära mer fukt än kall luft. Det som händer om huset inte är tätt är att luften sipprar ut någonstans och när den möter nollpunkten så kondenseras den och den uppstår fuktskador. Har du plast så stannar den fuktiga luften innanför det varma delen av huskonstruktionen och luftväxlingen kontrolleras av FTX aggregatet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.