Byggahus.se

Kostnad för bygglovs- och konstruktionsritningar (tillbyggnad)

 1. Belombre
  Medlem · 22 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Hej, Vi har köpt ett hus (från förra sekelskiftet) på ca. 150 kvm som vi vill bygga ut med ytterligare 120-150 kvm i gammal stil och har börjat ta in offerter från arkitekter. Vad är ett rimligt pris för bygglovsritningar respektive konstruktionsritningar? Tillbyggnaden inkluderar glasveranda, torn och tak i olika vinklar så det är lite komplicerat. Vi har egna amatörmässiga skisser och planlösningar som arkitekten kan utgå ifrån. Fastigheten ligger utanför detaljplanerat område så det är svårt att veta vad vi får lov att göra, men det finns liknande hus i området. Bifogar en inspirationsbild som jag har ritat.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  tempImages5z9bs.jpg
   
  • Laddar…
 2. splinter
  Byggveteran · Västkusten · 161 inlägg

  splinter

  Byggveteran
  Det beror på hur omfattande hjälp ni vill ha. Vill ni verkligen bara ha hjälp med att ta fram de mest grundläggande ritningarna för bygglovsansökan? Eller vill ni även ha råd kring rumsplanering, material- och kulörval, stöd i bygglovsprocessen och uppföljning under byggets gång etc?

  Eftersom det är en bred fråga du ställer så blir svaret något trubbigt: räkna med mellan 1-10 % av budgeten. Om det verkligen bara är bygglovsritningar ni vill ha och er skisser redan är så bra att de uppfyller alla tillgänglighetsregler (till exempel) så kanske kalaset landar på 20 000-25 000 kr.
   
 3. Belombre
  Medlem · 22 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Tack för svaret. Vi har fått offerter på runt 100 000 kr exkl. moms för bygglovsritningar. Och sen tillkommer konstruktionsritningar vilket vi inte fått något prisförslag på. Vi behöver inte råd kring material-, kulörval, köks- och badrumsplanering, men däremot stöd i bygglovsprocessen och även om vi försökt ta hänsyn till tillgänglighetsreglerna kan detta nog behöva ses över av en expert.
   
  • Laddar…
 4. Hemmakatten
  Medlem · 12 075 inlägg
  Låter inte alls orimligt.
   
 5. E
  Medlem · 15 inlägg

  Erik JL

  Medlem
  Orimligt dyrt! Har
  Jag har just fått nya bygglovsritningar utförda av arkitekt; strax under 30,000:-. Konstruktionsritningar tillkommer: lika mycket skulle jag tro?

  Arkitektfirma Stockholms innerstad, väletablerad - ta in ett par offerter till. Googla ”Hej arkitekt”.

  Lycka till, fint hus!
   
 6. Belombre
  Medlem · 22 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Tack för svaret! 30,000 kr för bygglovsritningar låter bättre :) Får jag fråga hur stort du bygger? Vi hade ju tänkt oss en utbyggnad på ca 150 kvm, men inser att det blir för dyrt och kommer antagligen att nöja oss med runt 70 kvm.
   
  • Laddar…
 7. Hemmakatten
  Medlem · 12 075 inlägg
  TS bör notera att i det medlemmen som skrev att det kostade 30tkr för bygglovsritningar är just det - enbart bygglovsritningar. Och 30tkr för en arkitekt i Sthlms innerstad måste innebära oerhört snabbt ritade ritningar och inte mycket tankearbete.

  Det är mycket att tänka på och bearbeta. Husets placering på tomten, möjliga utbyggnadshåll, utsikt, markförhållanden, höjder, detaljplan, anslutning och anpassning till ursprungliga huskroppar, placering av badrum, sovrum mm, fasadutformning. Och säkert en hel massa saker.

  Till detta belopp kommer el, ventilation, vatten och avloppsritningar, brandsäkring, konstruktionsritningar osv.

  Så slutsumman blir nog 100tkr ändå.
   
 8. Belombre
  Medlem · 22 inlägg

  Belombre

  Medlem
  Offerten är exklusiva konstruktionsritningar och vi har bestämt vilken riktning tillbyggnaden ska ligga och gett förslag till planlösning. Står inget i offerten om att el och VVS ritningar är inkluderade men det kanske är en del av bygglovshandlingar och då ska det nog ingå. (För övrigt är det inga badrum/kök i tillbyggnaden.)
   
 9. E
  Medlem · 15 inlägg

  Erik JL

  Medlem
  Hej!

  Jag bygger två hus, 100 + 54 kvm.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.