Byggahus.se

Koppla skymningsrelä/rörelsevakt/timer för att styra utomhusbelysning

 1. amatör-Kalle
  Medlem · Stockholm · 31 inlägg

  amatör-Kalle

  Medlem
  Vi hade nyligen inbrott i huset medan vi var hemma så vi är lite nojjiga för tillfället. Larm och kameraövervakning är redan ordnat, men jag vill också förbättra utomhusbelysningen.

  Vi har riktigt gott om belysning på huset (och lite sämre vid garaget), men det stora problemet nu är styrningen av belysningen:

  1) Vi har en slinga med all belysning i trädgården och på garageuppfarten, inklusive lamporna vid dörrarna till huset. Totalt 10 st halogenlampor á 35W styck. Styrs idag via enkel timer i el-/säkringsskåper inne i huset (nr 38 i bilden längst ner). Det här är huvudbelysningen, den viktigaste delen.

  2) På ovanvåningen på husets baksida - längs med balkongen (som man kan ta sig till markvägen utan stege) - har jag en annan slinga med likadana utomhusarmaturer som vid dörrarna i punkt 1) ovan. Totalt 5 st. halogenlampor á 35W styck. Styrs idag med vanlig strömbrytare på insidan av huset.

  3) På nedervåningen på husets baksida har jag en motsvarande slinga med likadana utomhusarmaturer som i punkt 2) ovan. Totalt 5 st halogenlampor á 35W. Styrs med vanlig strömbrytare från insidan av huset.

  4) På ovanvåningen har jag en utomhusarmatur på husets kortsida - 1 halogenlampa á 35W. Styrs med vanlig strömbrytare från insidan av huset.

  5) På garaget har jag en utomhusarmatur som lyser upp garageuppfarten (mer mys-pys-belysning än äkta upplysning) - 1 halogenlampa á 50W. Styrs via timer som sitter i husets centrala elcentral/proppskåp (som sitter monterat i garaget).

  6) Inne i carporten (som sitter ihop med garaget) har jag en enkel rörelseaktiverad lampa i taket. Inte stark nog för att skrämma bort några tjuvar (vet jag vis av tidigare erfarenhet tyvärr...).


  Det jag allra helst skulle vilja göra är att använda befintlig belysning men förbättra styrningen, och även anpassa den för ett liv med tjuvnojja. Helst skulle jag vilja koppla samman (eller i vart fall centralt kunna styra) slingorna 1), 2), 3), 4) och 5) ovan. Då kan jag centralt tända upp allt vad jag har i termer av vanlig utomhusbelysning. Jag tänker att jag har skymningsrelä för att kunna tända upp när det blir mörkt (idag är det ett evigt skruvande på timers i takt med de olika årstiderna....). Behöver också timer för att kunna släcka ner under natten. I tillägg vill jag ha flera rörelsevakter utplacerade runt huset. Detekterar någon av dessa rörelse - samtidigt som lamporna är nedsläckta - ska all belysning tändas. Även om vi snackar mys-pys-belysning snarare än starka strålkastare kan det förhoppningsvis skrämma bort en eller annan ovälkommen besökare.

  Carporten och garageuppfarten är (möjligen) en separat historia. Där behöver jag inget skymningsrelä eftersom lamporna normalt sett inte ska vara tända. Jag tänker en kombination av rörelsevakt och timer (bara aktiva 24:00 - 05:00 eller så) kopplat mot en eller flera starka strålkastare som lyser upp båda inne i carporten och ut över garageuppfarten. Här är det ett rent avskräckande syfte som avses.

  Hur går jag tillväga för att koppla samman detta på ett vettigt sätt? Det hade ju varit smutt om man kunde koppla ihop det från insidan av huset (el-/särkingsskåpet i bilden?) och använda en central timer och skymningsrelä kombinerat med en central slinga av rörelsedetektorer. Men jag vet inte om det över huvud taget är möjligt? Vad är i så fall alternativet?

  Vad med trådlösa sensorer (typ Nexa som Clas Ohlson säljer)? Är det bara skräp eller kan de användas till något? I ett sådant scenario skulle man ju kunna tänka sig att man faktiskt INTE kopplar ihop de olika slingorna utan istället låter dem fortsätta manövereras individuellt. Men att man kopplar en central sensor (rörelsevakt, timer, skymningsrelä) mot flera mottagare (respektive nuvarande styrdon), trådlöst? Eller tänker jag helt fel här?

  Tankar och idéer mottages tacksamt.

  Vi har 16A draget i huset.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  elskåp.png
   
  Redigerat 26 jun 2017 13:49
 2. E
  Medlem · Skåne · 10 194 inlägg
  Börja med att byta ut din timer till ett astrour, då kommer timer att själv justera tändning efter solens förändrade nedgångstid.
  En rejäl installation skulle kunna vara att du använder en eller flera IR-detektorer gjorda för larmsystem och utomhusbruk.
  Dessa monteras på strategiska platser. Detektorerna styr sedan ett eller flera relä i din elcentral och tänder upp belysningen.

  Trådlösa prylar kan fungera, men kräver ofta lite trixande och justerande för att fungera bra.

  Exakt hur det ska kopplas kan nog först bestämmas efter kontroll på plats, men skulle säga att allt är möjligt när det gäller ljusstyrning, det är bara en fråga om hur mycket man vill betala.
   
 3. amatör-Kalle
  Medlem · Stockholm · 31 inlägg

  amatör-Kalle

  Medlem
  Tips på detektorer som kommunicerar (trådlöst eller trådbundet?) med ett centralt relä?
   
 4. E
  Medlem · Skåne · 10 194 inlägg
 5. A
  Medlem · Stockholm · 1 308 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Se i denna tråd:
  https://www.byggahus.se/forum/threads/skymningsrelae-eller-beraeknad-solnedgang.290843/

  Där nämns litet det du är intresserad av.

  Vi har ett skymningsrelä som tänder utomhusbelysningen vid skymningen och ett tidrelä som släcker den vid valfri tidpunkt efter skymningen. Man vill ju inte att den står och lyser precis hela natten och stör grannarna.

  Ett astro-ur monteras på din-skenan i centralen och är bra på så vis att ingen ljussensor behöver monteras utomhus. Förenklar installationen. Men man ska programmera och pilla med det.
   
  Redigerat 26 jun 2017 20:17
 6. Mikael_L
  Medlem · 42 203 inlägg
  Själv skulle jag bli mest nojig över elräkningen.

  23x35W = 1kr / timme då belysningen går.
  ca tusen spänn om året.

  Det är faktiskt 1/6 av vår totala elräkning där uppvärmning och varmvatten ingår.
   
 7. E
  Medlem · Skåne · 10 194 inlägg
  Kanske enklare att sätta upp några LED-strålkastare med rörelsesensor på strategiska platser och uppgradera tiduret till en astro-variant.
   
 8. Mikael_L
  Medlem · 42 203 inlägg
 9. P
  Medlem · Östergötland · 253 inlägg

  Patrik Lidstedt

  Medlem
  Jag kör med ett trådlöst skymningsrelä från Nexa och deras mottagare monterad nära centralen, fungerar kanon!

  Skymningsreläet som i detta fall är sändare kan då släcka flera mottagare.

  Sen måste jag hålla med om att halogen lampornas tid är förbi!
  LED på ca 4-5w ger samma ljus och håller mycket bättre. Men det vet du säkert redan:p
   
 10. J
  Medlem · Blekinge · 246 inlägg

  Jonas L 84

  Medlem
  Nexa kan, om förutsättningarna är rätt, fungera hjälpligt. Men har du dåliga förutsättningar så kan du räkna med: 5 m räckvidd utan hinder, spöktriggar ibland, ljuset förblir ofta tänt för att det aldrig kommer någon släcksignal, batteribyten ofta.

  Oavsett vad du väljer så se till att du kan se vilken av sensorerna som har reagerat, annars blir det ogörligt att hitta vilken buske det är som rör sig i vinden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.