Koppla LED-belysning och vägguttag från bef. takdosa.

3k läst  3 svar

 1. M
  Medlem Nivå 6
  Hej,

  jag planerar att sänka taket i badrummet och fälla in led-spottar.
  I samband med att det sätts upp nya strömbrytare och dimmers vill jag även få ett vägguttag i samma kombi-ram. Funderar nu bara på hur jag ska förbereda med rördragning för elen.

  Idag sitter belysning och tvättmaskin (grön cikrel på bilden) i badrummet på samma säkring som belysning i sovrummet och arbetsrummet samt ett vägguttag i köket som matar kylskåp och diskmaskin. (vilket gör att proppen går om man råkar tvätta och diska samtidigt och då slocknar även halva lägenheten.)

  I elcentralen har jag haft en propp jag inte vetat vad den gått till för inget har hänt när den togs ur. Idag hittade jag att den går till en infälld dosa i badrumstaket med utanpåliggande kapsling (röd cirkel).
  Vore det inte vettigt att koppla all badrumsel på den dosan istället för som det är nu?

  Då undrar jag bara hur jag ska dra rören?
  Ska regla ner taket och dra fram rör dit spottarna ska vara. Men hur gör jag bäst för rören som ska in i väggen och ner till strömbrytare? Sätta in kopplingsdosor i väggen och sätta rörböj så rören kommer ut i undertaket eller finns andra varianter? Och hur kommer man åt befintlig takdosa när taket har sänkts och gips är på plats? Sätta en ny dosa i nya undertaket så det skarvas till den?

  Ska ha strömbrytare+uttag vid dörren på väggen på bilden (blå cirkel) och en dimmer på motsatt vägg vid dörren där.

  P1020566.JPG
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  Först och främst kan det vara värt att syna elinstallationen lite närmare. Ingen vettig människa låter TM, DM, kyl och belysning dela samma säkring. Uttagen har kanske inte haft denna användning från början. Även dosan i taket är besynnerlig.

  Finns det plats i centralen borde TM få sin egen säkring. Det går uppenbarligen ett rör från TM-dosan till centralen. Kanske går ett rör vidare från denna dosa till köket? Då kan du i så fall göra en tvåfasgrupp, försatt att lägenheten matas med tre faser.

  Belysning och uttag i badrummet kan du ta från dosan i taket, vad den nu har haft för syfte. Du kan sätta en ROT-dosa utanpå, eller förhöjningsringar, så att den går att nå även efter det nya taket på plats. Den får inte byggas in.

  Till strömbrytare och uttag vid dörren kan du t.ex använda en kabellist, eller kabelkanal, kanske t.o.m en sådan som är godkänd för lösa FK om det underlättar. Det hela ska vara omdragbart, så det kan behövas en dosa i taket rakt ovanför.

  Om du använder kabel kan du bara låta ett rör mynna ut ur taket ovanför strömbrytarna, som gör att kabeln delvis går i rör i taket till den befintliga dosan. Det går då att byta den kabeln i efterhand.
   
 3. M
  Medlem Nivå 6
  Tack för svar.
  Lite felinfo från mig, TM, DM och kyl delar säkring, övrig belysning och uttag som jag skrev delar en.
  Kan inte svara på varför väggdosan i badrummet delar säkring med uttaget i köket då rummen inte ligger nära varann. Lägenheten har bara en fas, men jag tyckte det såg ut som att tre faser kommer in och är skarvade i min central men bara en fas tas ut genom elmätaren.

  Dosan i taket har en egen säkring. Därför tänkte jag att det kanske är smart att lägga hela badrummet på den säkringen.
  Nya taket kommer ca 75 mm lägre än dagens. Kommer man verkligen åt den gamla dosan då?
  Vill helst dra rör i vägg så att jag kan använda infällda strömbrytare och uttag då jag är less på mina gamla utanpåliggande där kablarna var dragna innanför plast-dörrfodret som nu tagits bort då jag ska byta karmar och dörrar.
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  Kan du fräsa in rör i väggen så är ju det ok. Då kan du lägga rör hela vägen.

  +75 mm blir kanske en lite väl djup dosa, även om det inte är omöjligt. Då skulle du flytta ut den. Det går på olika sätt beroende på hur det ser ut, material i taket etc, t.ex hugga loss den gamla och skarva på slang på rören. Det är ingenting omöjligt.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: