Byggahus.se

Koppla in frysbox i ojordat uttag - hur farligt är det?

3k läst  42 svar

 1. H
  Medlem Nivå 2
  Hej! Har införskaffat en ny frysbox. Den gamla står på övervåningen i en kattvind. Opraktiskt, tycker jag och tänkte jag skulle ställa den i kökskammaren istället, lätt åtkomligt från köket. Men så kom jag på att där finns ju inget jordat uttag. Och det står ju i bruksanvisningen att den ska kopplas jordat.
  Om en elektriker ska komma och göra om alla uttag i rummet till jordade, blir det väl dyrt antar jag. Kan man klara sig med att sätta en lös jordfelsbrytare i uttaget? Eller finns det någon annan lösning på detta?
   
 2. E
  Medlem · Nivå 18
  Farligt blir det om det uppstår något fel på frysboxen och metallhöljet blir strömförande. Utan jord får du inget skydd mot detta felfall.
  Du får själv värdera risken för att ett sådant fel ska uppstå.

  Låter som du har en gammal och föråldrad elanläggning.
   
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Om kökskammaren kan anses vara ett torrt rum och enbart har ojordade uttag, och om du inte samtidigt når mellan frysen och skyddsjordade delar i köket så är det helt i sin ordning - du behöver inte göra nånting. Om inte så krävs skyddsjordade uttag. En JFB i det ojordade uttaget till frysen mildrar skadorna om ett fel trots allt skulle uppstå.

  Sedan kan det vara så att tillverkaren av frysen vill att den skyddsjordas för att inte störa omgivningen, men det är rent funktionellt.
   
  • Laddar…
 4. H
  Medlem Nivå 2
  Tack för era svar. Elen är från renoveringen på 70-talet.
  Ja torrt är det ju, det finns inget vatten där, och det finns bara ojordade uttag. Och in i köket når man inte. Det jag funderar lite på är elementen. Det sitter fast monterade elelement under fönstren (också från 70-talet), åtminstone det ena når man ju från frysboxen där den skulle stå, är det en fara på något sätt?
   
 5. S
  Medlem · Nivå 12
  Du skriver där inte finns vatten, menar du att det är elelement?
   
 6. H
  Medlem Nivå 2
  Ja just det, elelement.
   
 7. S
  Medlem · Nivå 12
  Då behöver du bara försäkra dig om att man inte anslutit dessa till jord, mät eller titta.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem Nivå 2
 9. D
  Medlem · Nivå 18
  Ja, det är jordat.
   
 10. Martin Berggren
  Verktygstokig · Nivå 4
  Ja det är jordat
   
 11. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Det ser ut att vara skyddsjordat, men skyddsjordsledaren behöver inte vara inkopplad i elcentralen för den ska inte vara inkopplad om detta är ett gammal isolerat och torrt rum. Det behöver resistansmätas mot något annan känt apparat som ska vara skyddsjordad. Om du själv mäter och kommer fram till att det inte är skyddsjordat gäller det att lita på att du mäter korrekt, t.ex genom att kontrollmäta mot två kända punkter. Men skulle elementet visa vara skyddsjordat så antar jag att du är en god bit utanför din komfortzon och behöver ta in hjälp då jag inte kan råda till att koppla bort någon skyddsjord på distans.
   
  • Laddar…
 12. H
  Medlem · Nivå 11
  Låter konstigt om inte element inte jordat..
   
 13. S
  Medlem · Nivå 12
  Nejdå, högst normalt, ojordade elelement i ojordad miljö och jorden till vattenburna är oåtkomliga bakom ett lager färg så tryggheten är total.
   
 14. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Varför är det konstigt med ett jordat element? :thinking:
   
 15. D
  Medlem · Nivå 18
  Ojordade jordledningar är definitivt fel.