Byggahus.se

Koppla in ett elverk

9k läst  17 svar

 1. C
  Medlem Nivå 4
  Hej

  jag har en liten frågan gällande inkopplig av elverk och den lyder såhär:

  från stolpen ute på gatan med huvudsäkringarna går det en 3x6+pen in i källaren och sedan upp till proppskåpet

  får man

  1:kapa den kablen eller måste den gå hel fram till skåpet? (enligt elektriken här på byggden så var det ok att kapa)

  2: kan man göra så att man kapar kablen i källaren och sätter delen som går till huset i en vägg monterad 3-fas hanske (32amp) för att när strömen går kunna gå ut och stänga av huvudbrytaren i stolpen och plocka ur propparna och sedan gå ner i källaren och dra ur hansken från stolpen och i stället sätta i hansken från elverket?

  så när man ser att grannarna har ström gör man tvärt om (stänger ner elverket och dra ur hansken för att sätta i hansken från stolpen och sedan i med propparna och på med huvudbrytaren.

  elverket är ett 5kva (max 5,5)
  våran huvudsäkring i stolpen är 16amp och största säkringarna i skåpet inne är 10amp.

  ps:ursäkta ev stavfel

  /chali
   
 2. E
  Medlem · Nivå 21
  För att köra "reservkraft" måste man ha en reservkraftsomkopplare monterad på inkommande ledning (efter mätaren), det är en "brytare" som gör att strömmen tvingas den ena eller den andra vägen
  man göra som du föreslår (och tex. glömma att ta ur säkringarna) skulle man kunna köra ett elverk och spänningsätta det inkommande nätet och det får på inga villkor kunna hända. Nån kanske har brutet spänningen för att arbeta med "linjen".
  Kabeln som går ut efter mätaren är din och den gör du "vad du vill" med kabeln före mätaren får du inte"röra".
   
 3. M
  Medlem Nivå 6
  Med rätt uppsättnign honor och hanar i 3-fashandskarna i källaren blir det ju omöjligt att spänningssätta inkommande ledning, även om man låter brytaren och säkringarna i stolpen vara kvar. Man får ett väldigt synligt brytställe mellan reservkraften och inkommande ledning. Om det sen är lagligt vete tusan. Men om elmont verkligen är elmontör är det nog som han skriver.
  Däremot är ju en reserkraftsomkopplare en smidigare lösninig att hantera.

  Sen begriper jag inte varför man både ska bryta huvudströmbrytaren och ta ur säkringarna? Räcker väl att bryta en gång?
  Och ska man klippa inkommande kabel i källaren sätter man en brytare där, så slipper man springa ut i vinterstormen och rota i elskåpet blöt och eländig. Från den nya brytaren i källaren kan man dra en gummikabel med handske på till handsken för huset. För jag anar att den kabeln som går idag inte är speciellt medgörlig att sätta en handske på som ska hanteras.

  MVH
  En som inte är elektriker men sett mycket industriella elinstallationer på nära håll.
   
 4. Y
  Medlem Nivå 1
  Enligt gällande regler råder det anmälningsplikt för reservelverk. Det innebär att en behörig elinstallatör måste underrätta nätägaren via förfarandet med för-och färdiganmälan. Det krävs, som skrivits ovan, en reservkraftsomkopplare. Vidare krävs enl. SS4364000 att reservelverket samt det nät det försörjer, kan fungera på ett säkert sätt utan ett matande elnät. Vilket kräver att ett eget jordtag upprättas, som skall uppmätas.
   
 5. P
  Medlem Nivå 8
  Jag tror inte man får koppla PEN-ledare via kontaktdon. Vidare måste man ha en tillförlitlig jord även i reservelfallet.

  Reservkraft är inga enkla saker. Det är lätt att man missar någon liten detalj och bygger en anläggning som är livsfarlig under vissa omständigheter. Lär dig gärna mycket så du kan dubbelkolla konstruktörens / elektrikerns förslag, men se till att anlita någon som förstår alla fallen.
   
 6. G
  Medlem Nivå 2
  Det är som petersv säger du får under inga omständigheter kapa PEN-ledaren, den måste gå hel från mätaren in till huvudcentralen. Om PEN-ledaren lossnar eller det blir fel på den kommer du att spänningsätta alla jordade apparater i ditt hus.
   
 7. C
  Medlem Nivå 4
  Hej igen

  i dag var elektriken hemma för att kolla på lösningen med hanskar i stället för skåp och svaret var följande.

  Jag man får göra som jag skrev i trådstarten om el levrantören kodkänner det, (olika från levrantör till levrantör) han skulle tala med levrantören i morgon men enligt honom så skulle det inte vara några bekymmer på grund av att det inte finns någon risk att strömen skulle leta sig ut på det fasta nätet.

  Att kapa en pen ledning är tydligen även det ok och att det hadde mer med vilken typ av koppling man skulle använda sig av där man kapar den.

  ps/ursäkta ev stavfel

  /chali
   
 8. E
  Medlem · Nivå 21
  Jag tror att du ska fråga flera behöriga elinstallatörer innan du sätter dit projekt i sjön.
   
 9. pefo
  Medlem Nivå 10
  Jag förstår inte varför det alltid ska hålla på och pulas med en massa tvivelaktiga och direkt farliga lösningar när det finns godkända och riskfria. En riktig och av elleverantörerna godkänd reservkraftsomkopplare kostar ca 10.000:-. Att manuellt behöva koppla om PEN-ledaren (vilket kräver verktyg) är helt klart en källa till 'ooops, glömde visst det' med otrevliga följder.
   
 10. M
  Medlem Nivå 9
 11. P
  Medlem Nivå 10
  Undrar varför dessa prylar är så dyra 7000 verkar ju inte klokt egentligen....Kan inte vara någon volymprodukt direkt....

  Hittade en för 5000:(Inkl moms)
  http://www.drift-underhall.se/#showProduct.php?id=1279


  Själva brytaren finns för DIN-skenemontage, och funktionen kan nog byggas in i en normcentral
  till betydligt lägre kostnad för materielen (Dock tillkommer en hel del elektrikertid....)

  Här är några till med schema,
  http://www.krausnaimer.com/saleshp/swe/files/reservkraft.pdf

  Notera att den finns i variant som bryter nolla till nätet och annan variant som ständigt förbinder nollan på
  reservkraft och nät...

  Samt litet regeltext:


  För att säkerställa att man inte kopplar in elverket ut mot inkommande nät, krävs det att man använder en godkänd frånskiljare. Denna skall säkerställa att nätkraften bryts innan elverket kopplas in, samtidigt som den skall säkerställa att det inte går att mata ut el från elverket ut på inkommande elnät.
  Ett jordtag skall anordnas enligt Starkströmsföreskrifternas krav, detta för att säkerställa jordning vid avbrott på inkommande PEN- ledare. Jordtaget kan göras på några olika sätt, allt beroende på jordmån och yttre förutsättningar.
  Krav ställs på fasföljd, dimensionering, utlösningsvillkor, märkning, över- och underspänningsskydd samt indikeringsutrustning, mm.
   
 12. P
  Medlem Nivå 8
  Tänk på att en korrekt jordning är viktig. Man måste även kontrollera att utlösningsvilkoret är uppfyllt. Din generator är förmodligen mycket svagare än elnätet.

  Reservkraft utan isolationstransformator kan skapa alternativa strömvägar för returströmmen vilket ger upphov till vagabonderande jordströmmar. Hurvida de blir ett problem eller inte varierar från fall till fall.
   
 13. M
  Medlem Nivå 6
  Det är väl en grov förenkling. I så fall skulle ju alla elektriska apparater bli spänningssatta när man drar ur sladden, eller??? :D
   
 14. M
  Medlem Nivå 9
  det GP säger gäller givetvis när det finns fasspänning från elbolaget. Pga av risken för dålig kontakt i kontaktdon, lossad skruv etc så får man inte ansluta via kontaktdon
   
 15. P
  Medlem Nivå 8
  Och som Gp sade gäller det för PEN-ledaren. Normala apparater är inte anslutna med en PEN-ledare utan en PE och en N-ledare eller bara en PE-ledare. Om en PEN-ledare bryts kommer systemet nerströms att ha en N och PE som antar upp till 230V relativt jord.