Koppla "förbi" en strömbrytare

1k läst  24 svar

 1. Lovestar
  Medlem Nivå 3
  Hej
  Jag är nyinflyttad i ett 70tals hus och ska koppla in en PAXfläkt i badrummet.
  Min pappa är elektriker men det är en himla röra på alla färger på kablarna i kopplingsdosan och vi får inte till det så att fläkten går på ström hela tiden utan bara när någon av badrumslamporna är igång.
  Kan någon vänlig och klipsk själ hjälpa till att kolla på min teckning av kopplingsdosan och se om ni blir klok på hur sjuttsingen de har dragit sladdar i detta gamla hus.

  Bifogar en bild som föreställer hur sladdarna går just nu. Färgerna visar vilka färger kablarna har. Den grå kabeln ska föreställa vit kabel men av uppenbarliga skäl kunde jag inte måla dem vita på vitt papper. De runda märkta med siffror är skarvar där man kopplat ihop kablarna. Den gröna från strömbrytaren är en mörkgrön kabel (dyker upp sådana här och var hemma hos oss).
  Strömbrytaren har två knappar som går till två olika lampor i badrummet.

  PAX fläkten har ju en brun fas och en blå nolla som säg bör. Inkommande borde ju vara blå nolla och vit fas om färgerna skulle stämma men det ser inte ut som så är fallet på grund av hur det är kopplat.
  När Paxfläktens blå nolla kopplades till skarv nr 3 och paxfläktens bruna fas till nr 1 så går endast fläkten ifall strömbrytaren till lampan över spegeln är påslagen.
   
 2. E
  Medlem · Nivå 17
  Utifrån din skiss så ska fläkten kopplas på klämma eller punkt 1 och 3.
  Har ni inte tillgång till något mätinstrument för kontroll?
   
 3. elmontören
  Medlem Nivå 1
  Det blir lättare för din pappa att koppla om han använder sig av sitt mätinstrument (y)
   
  • Laddar…
 4. Lovestar
  Medlem Nivå 3
  Hej
  Som jag skrivit i inlägget så har vi just nu kopplat på 1 och 3 men då går fläkten bara om spegellampan är tänd. Han har självklart använt sitt mätinstrument.
   
  • Laddar…
 5. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Det är inte utan att man undrar vilken sorts elektriker han är. Hur hade han gjort på jobbet om han stött på det här problemet?
   
 6. A
  Medlem · Nivå 18
  Något i skissen stämmer inte med vad du skriver. Kan du ta en bild i dosan? Finns det ingen inkommande jord? Det är inte så att du blandat ihop rören och inkommande är det som är markerat taklampa eller lampa över spegel?
   
 7. elmontören
  Medlem Nivå 1
  Släck lamporna i badrummet och mät igen. Mät fram en fast fas och använd den istället för en styrd fas/tändtråd. Vad är det för modell på pax-fläkt förresten?
   
 8. nisse123
  Medlem · Nivå 8
  Det verkar som att din "ritning" inte stämmer med verkligheten.
  Är du säker på att Blå/Grå är inkommande?
   
 9. Bästa svaret

  A
  Medlem · Nivå 18
  Är taklampan nyare än lampan över spegeln? Jag spekulerar nu så dra inga stora slutsatser av vad jag skriver. Det skulle kunna vara enligt följande:

  Inkommande till höger. Vit nolla gulgrön jord och svart fas.
  Strömbrytare nedåt. Svart fas, blå och grön tändtråd.
  Lampa över spegel uppåt. Vit nolla och blå tändtråd.
  Taklampa åt vänster. Den är av nyare datum och har därmed färgerna blå nolla, gulgrön jord och brun tändtråd.

  Om gissningen stämmer så skall fläkten kopplas mellan 1 och 4. Men verifiera detta innan du provar.
   
 10. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Ta bilder istället för att rita, det är bättre. Helst i alla anslutningspunkter. Skissen måste rimligen vara fel med tanke på saknad inkommande skyddsjord. Var kopplas fläkten in? Den är inte med på skissen.

  Om din pappa är elektriker borde han enkelt kunna förstå hur detta är kopplat.
   
 11. Lovestar
  Medlem Nivå 3
  Taklampan är vi säkra på för den kabeln syns tydligt att den går in i taklampan men att vi blandat ihop de andra skulle förklara varför vi får resultatet vi får.
  Dock stämmer färgerna med de färgerna som syns i spegellampan och därvid var vi säkra på att vi hittat rören till lampan.
  Svårt att ta en bild i dosan då det är så mycket kablar huller och buller så tänkte att teckningen syntes tydligare.

  Jag tycker jag har tänt och släkt allt möjligt medan han felsökt och mätt med instrument men jag ska kolla med honom att ingenting missats. Paxen är en Calima.

  Vet tyvärr inte hur gamla de är eftersom jag är nyinflyttad men tack för bra svar nu vet jag hur jag ska gå vidare med felsökningarna. Vi ska mäta och verifiera den teorin så återkommer jag när jag vet.
   
 12. GK100
  Medlem · Nivå 20
  Då hade han strikt följt EKP vilket det hos verket registrerade elinstallationsföretaget han jobbar under och som med benäget bistånd av knuten auktoriserad elinstallatör för regelefterlevnad tagit fram. I fall av tvivel då som synes även möjligt ställa hoppet till BH-forum.
   
 13. 5
  Husspekulant · Nivå 8
  Du kanske ska be din pappa rita upp ett schema för hur det ser ut, och sedan posta en bild här :)
   
 14. Lovestar
  Medlem Nivå 3
  Ja nu är det ju jag som skriver här dock och inte på uppdrag av någon. Det stod i forumreglerna att man fick fråga vad man ville här så att man som amatör skulle ha lite kött på benen och veta vad som händer i ens eget hem.

  "Diskussionerna kring el sker för att förbereda konsumenten inför mötet med en behörig elinstallatör, för att kunna bli en bättre beställare. Därför kan alla typer av frågor ställas, även de som rör elarbeten som bara en behörig elektriker får utföra."
   
 15. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Kan man skriva i EKP att "vid tveksamhet, fråga BH" ... ? :crysmile:
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: