Byggahus.se

Koppar tak - bandtäckt eller skivtäckt

 1. S
  Medlem · 940 inlägg
  Jag har scannat igenom forumet och konstaterat att ett vanligt bandfalsat plåttak kostar cirkus 500 kr kvm. Min fråga är vad kan det måhända kosta med kopparplåt i samma utförande? 1000 kr / kvm eller? Finns det nån generell prisskillnad på bandtäckt eller skivtäckt plåttak?
   
 2. K
  Medlem · 102 inlägg

  knoster

  Medlem

  Re: Koppar tak - bandtäckt eller skivtäckt

  Det är nog betydligt dyrare med skivtäckning eftersom det är klart mycket mer jobb med att stå och slå ihop skivor än att bara köra ut långa band
   
 3. S
  Medlem · 940 inlägg

  Re: Koppar tak - bandtäckt eller skivtäckt

  Tillåt med svara mig själv... Jag pratade med en plåtis som sa att vanlig bandplåt nog kostar omkring 500 kr/kvm. Skivtäckt minst det dubbla i så fall. Koppar kostar minst minst 1000, dock så är det tveksamt att lägga koppar i band pga längdutvidgningen på den mjuka kopparplåten. Därmed återstår skivtäckt koppar vilket torde landa på det facila priset 2000 kr/kvm... Å andra sidan verkar det som en omläggning med betong (usch!!!) - eller tegelpannor kan kosta mer än 800 kr/kvm.
   
 4. O
  Medlem · 61 inlägg

  OddJ

  Medlem

  Re: Koppar tak - bandtäckt eller skivtäckt

  Tänk på att ni måste ha ett bra tak, det vill säga jämnt och fint råspåntsunderlag om ni skall lägga traditionell plåttäckning. Med andra ord går många äldre hus bort eftersom taken ofta är lite hit och dit vilket kompenseras med underlägg under tegelläkten här och var.

  Tänk också på att koppar är en giftig tungmetall som urlakas ur taken och så småningom via vatten och småfisk anrikas i våra rovfåglar. Här i Stockholms Stad får man av den anledningen inte bygglov för ett koppartak. På Lidingö däremot är det, vad jag hört, inga problem. Hör med ditt samvete och din kommun alltså.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.