Byggahus.se

Kontraktsöverlåtelse med STORA problem?!

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Vi har tecknat köpeavtal och entreprenadsavtal med en hustillverkare. Inflyttning är ca ett år framåt i tiden. Nu har vi ångrat oss och söker boende på annan ort. Vi informerade säljaren som inte ville erbjuda huset inom sin intressentkö utan uppmanade oss att själva sälja huset. Att sälja det går inte eftersom vi inte äger det förrän efter slutbetalning om ca ett år. Vi har däremot själva funnit en ny köpare som är beredd att träda in som kontraktspart i vårt ställe och utan förändringar i val osv - bara nya namn på kontraktet. Säljaren vet vem vår köpare är och har inget emot honom, de vill tvärt om själva sälja framtida hus till honom.

  Enligt våra kontrakt är överlåtelse - sk partsskifte möjligt men kräver säljarens godkännande. Nu vägrar säljaren, ett stort byggbolag, gå med på detta. De vill att vi - som inte längre vill köpa huset - står kvar som kontraktspart resan ut. Och då säljer det. Förutom att det hindrar oss från andra husaffärer under tiden, innebär det avsevärt högre kostnader för oss, och att vår köpare inte är intresserad, vilket säljaren känner till.

  Kan de verkligen göra så? Utan fullgod motivering? Varför står möjligheten att överlåta kontrakten inskrivna i, när de kategoriskt vägrar låta oss nyttja den trots att vi gjort allt förarbete själva?

  Någon som vet eller har tips om vad jag kan göra?
   
 2. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Står det i avtalet att säljaren skall godkänna en överlåtelse är det svårt att komma runt det.

  Rent spontant så skall du kanske börja titta på möjligheten att häva avtalet istället för att försöka överlåta det. Om det är ett år till inflyttning lär väl inte alltför mycket vara gjort med huset, och de kostnader ni behöver ersätta hustillverkaren med borde vara relativt sett låga. Det kan vara en god idé att konsultera en advokat som tar en titt på avtalet och ger er det juridiska läget.

  Det ekonomiska läget är ju sådant att hustillverkarna nästa år räknar med att leverera ungefär hälften så många hus som i år, och ur det perspektivet är deras agerande egentligen inte oväntat. Och då återstår egentligen bara att läsa avtalet och använda juridik och förhandling för att nå en lösning. Måhända går det att övertala dem till en överlåtelse mot en viss "expeditionsavgift" eller så?
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Eftersom vårt hus fortfarande är eftertraktat, 700 intressenter på 16 hus (etapp 1) förvisso i somras, var vi först inne på hävning. Vi hade en dialog med byggbolaget som konstaterade att det inte borde vara svårt att hitta nya köpare. De bad oss säga upp kontraktet skriftligt (vilket inte kontraktet ger något stöd för utom vid konkurs). Vi gjorde det, skulle få svar inom en vecka, ringde, ringde, ringde och efter fem veckor kom ett brev där de skrev att kontraktet saknade stöd för hävning (no shit) och om vi gick vidare med det kunde vi bli ersättningsskyldiga för alla merkostnader de fick - utan tak. Och med deras sega agerande vågar jag inte lämna något i deras händer, så den drog vi tillbaka.

  Surt när de uppmanar oss att själva hitta en ny köpare, vi levererar en fullgod intressent på silverbricka och har erbjudit oss att stå för merkostnaderna (ca två timmar kontrakts-möte) och de ändå tokvägrar en gång till. De vill tydligen hellre ha en iskall relation med oss under kommande tolv månader.
   
 4. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Det är helt klart ett jobbigt läge. Är det väldigt angeläget så kan det ju vara en idé att konsultera en advokat som får läsa avtalet och era skriftväxlingar för att se om det finns någon vettig öppning.

  Förmodligen blir den enda lösningen att sätta sig och förhandla med dem vad det kostar att bryta/överlåta avtalet, och ställa det i relation med vad det är värt med er att komma ur detta avtal.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  En "angreppsväg" kan ju vara att ni har ett muntligt avtal (som är lika giltigt som skriftligt) om att ni skall ordna fram en köpare till ert "kontrakt". Om nu husföretaget "stjäl" genom att vilja sälja direkt till kunden så menar jag att de gjort sig skyldiga till avtalsbrott gentemot er.

  Det som kan vara en hake är om kunden ifråga redan varit i kontakt med husföretaget innan ni pratade med kunden om att de skulle ta över ert kontrkat. I så fall är det nu snarare ni som "stulit" husföretagets kund.
   
 6. P
  Medlem Nivå 1

  Ärendet löst

  Vi argumenterade vår sak för fler inom företaget och de köpte våra argument. Eller så kände de att vi annars skulle fortsätta argumentera med dem tolv månader till... Hur som helst, vår överlåtelse är godkänd nu.

  :D :D :D