Byggahus.se

Kontrakt köp/gåva

 1. S
  Medlem · 21 inlägg

  Sahlin

  Medlem
  Skulle behöva hjälp av er kunniga människor!

  Det är så att vi skall köpa föräldrars hus till ett pris under taxeringsvärdet. Då räknas detta "köp" som en gåva enligt skattemyndigheten.

  Nu till min egentliga fråga:

  När vi skall skriva kontrakt framöver, hur går då detta till? Vi har köpt köpekontrakt, köpebrev och gåvobrev i bokhandeln, men vilket/vilka skall användas? Skall man bara använda sig av gåvobrevet eller skall även köpekontrakt skrivas, och vad är det som egentligen skall skrivas på de olika pappren.

  Hoppas ni förstår vad jag är ute efter och att någon kan hjälpa till så fort som möjligt!

  Häpp
   
 2. R
  Medlem · Simrishamn · 149 inlägg

  rolsie

  Medlem

  Re: Kontrakt köp/gåva

  Köpekontrakt skriver man när man har gjort avtalet om affären. Köpebrevet skrivs när man fullföljt affären och det är detta som är underlaget till inskrivningsnämnden för att registera lagfart (det är inte längre tingsrätten som sköter detta) Enklast är om du tar hjälp av lånehandläggarn på banken om du har en sådan inblandad. De har ett eget intresse pga lånen att man som köpare får lagfart och därigenom kan ta över pantbreven.
  Gåvobrev innebär i regel en överlåtelse, ingen affär = inga pengar inblandade. Det finns säkert något undantag, som tex att gåvomottagaren står för eventuella administrationskostnader.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.