Byggahus.se

Konstruktionshjälp lösvirkeshus

 1. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Det är värmemotståndet för en specifik volym dvs skiktets tjocklek som betyder något i praktiken. Egenskapen för det enskilda materialet är helt ointressant.

  "Värmemotstånd är en egenskap som beskriver ett materialskikts isoleringsförmåga. Det beräknas genom att materialets värmekonduktivitet inverteras och multipliceras med tjockleken på skiktet. Det inverterade värdet används också och kallas värmegenomgångskoefficient eller U-värde. Det mäter hur god isolering en hel byggnadsdel har. U-värdet betecknades tidigare K-värde.

  Värmemotståndet betecknas R och har enheten m²·K/W (kvadratmeter och kelvin per watt). U-värdet betecknas U och har enheten W/(m2·K) (watt per kvadratmeter och kelvin)"
  --

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Värmemotstånd
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Värmeledningsförmåga
   
  Redigerat 4 dec 2019 21:53
 2. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Används med fördel i både väggar och vind.
   
 3. useless
  Lök. · 18 247 inlägg
  Vart står det volym eller kubikmeter?
   
 4. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Vad då volym och kubikmeter? :thinking: Beskrivningen är ju väldigt tydlig om materialskikts totalt isoleringsförmåga. Är det något som saknas eller är otydligt?

  Oavsett beteckning har cellulosaisolering minst dubbel så bra isolerförmåga än glas- eller stenull inom samma volym i vägg eller på vind.
   
  Redigerat 4 dec 2019 22:27
  • Laddar…
 5. useless
  Lök. · 18 247 inlägg
  Har du någon källa på det?
   
 6. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Finns att hitta på flesta producenters hemsida och div trådar på detta forum. Egentligen inga konstigheter då man packar betydligt tätare per volymenhet. Du kan uppnå samma effekt med hårt packad sten/glasull men blir då svårhanterad (hård).

  I bla USA blötsprutar man ofta cellulosa för högre packningstäthet och slippa sättningar. Finns säkert nackdelar jag inte känner till eftersom det inte förekommer i Sverige.
   
  Redigerat 4 dec 2019 22:53
 7. useless
  Lök. · 18 247 inlägg
  På vilket sätt minskar värmeledningsförmågan av att man packar isoleringen hårdare?

  Visa en källa som styrker dina påståenden att ett hus isolerat med cellulosa har mindre än halva energiförbrukningen jämfört med ett hus isolerat med motsvarande mängd mineralull.
   
 8. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Du är helt ute och cyklar. Man mäter inte isolering per volym. De är deklarerade till samma isolationsförmåga. I vissa lägen extrema lägen kan konvektion göra glasull sämre, men dina siffror har du inga belägg för. När jag med flera googlar på din uppmaning så hittar vi bara siffror som är lika för alternativen.
   
 9. V
  Snickerinörd · 6 198 inlägg
  @Boilerplate4U du verkar blanda ihop isoleringsförmåga med specifik värmekapacitet.

  Jag är beredd att hålla med @Daniel 109 här: Du är helt ute och cyklar!
   
 10. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Föreslår att du börjar med sätta dig in i relationen mellan täthet och värmeledningsförmåga för porösa icke konduktiva material (dvs material som saknar värmeledningsförmåga) av typen glasull mm.

  Om vi leker med tanken att vi har två likadana hus där ett är isolerat med Armaflex och det andra är isolerad med tex Cellulosa. Vilken påverkan har packningstätheten och hur mycket skiljer värmeledningsförmågan mellan dessa hus tror du?
   
 11. useless
  Lök. · 18 247 inlägg
  Först säger du att cellulosa har minst dubbelt så bra isoleringsförmåga som mineralull och nu påstår du att glasull saknar värmeledningsförmåga!
  Cellulosa har alltså mindre än hälften av mineralullens värmeledningsförmåga. Hur går det ihop? Hälften av 0 är 0...

  Följ länkarna till wikipedia i ditt tidigare inlägg och läs på lite mer.


  https://www.energihandbok.se/konstanter/varmeledningsformaga-och-u-varden-for-olika-material
   
 12. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Ett materials isoleringsförmåga beror på tre faktorer, lufttäthet, värmekapacitet och konvektion. Cellulosaisolering med sin högre densitet i kombination med hög tröghet isolerar betydligt bättre än tex glasull. Lufttätheten gör även att materialet har en hög värmekapacitet. Punkt för den här gången och godnatt!
   
 13. useless
  Lök. · 18 247 inlägg
  Då borde alltså stål isolera bättre än glasull?

  Jag väntar fortfarande på att du ska visa någon källa som styrker att ett hus isolerat med cellulosa drar hälften så mycket energi som ett hus med motsvarande mängd mineralullsisolering.
   
 14. Boilerplate4U
  Medlem · 506 inlägg
  Stål är konduktivt och platsar inte in som isolermaterial. Känns som detta börjar ta en obstinat riktning där argumenten vrids på lite hur som helst men återigen en sista gång:

  Isoleringens förmåga beror på tre faktorer, lufttäthet, värmekapacitet och konvektion. Cellulosaisolering med sin högre densitet i kombination med hög tröghet isolerar betydligt bättre än tex glasull. Lufttätheten gör även att materialet har en hög värmekapacitet men det är värmemotståndet för en specifik volym dvs skiktets tjocklek som betyder något i praktiken.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Värmemotstånd
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Värmeledningsförmåga

  Kom gärna med övertygande argument som talar för användning av glas/stenull framför cellulosaisolering.

  Godnatt en gång till och nu menar jag det! :-D
   
  Redigerat 4 dec 2019 23:47
 15. D
  Besserwisser · 14 434 inlägg
  Vad pratar du om?

  Lufttätheten har man fuktspärr och vindduk för att lösa, det är ingen funktion som ligger på isoleringen.

  Värmekapacitet begriper jag inte vad du menar med. De flesta skulle nog gissa att du menar specifik värmekapacitet. Men det tycks inte alls passa in i dina resonemang. Så jag gissar att du menar något annat.

  Konvektion är en faktor som påverkar. Speciellt när det börjar bli extrema isoleringstjocklekar. Men det är normalt sett inte en viktig faktor.

  Densiteten är inte en parameter i isoleringshänseende.

  Tröghet förstår jag inte heller vad du menar med.

  När man pratar om isolering så handlar det om hur mycket effekt det åtgår för att hålla en temperaturskillnad öven en yta med en isoleringstjocklek. Enheten är W/Km, watt per kelvin meter. En kelvin är lika mycket som en grad celsius. Meter kan skrivas om som meter per kvadratmeter. Beskrivet i ord blir det hur mycket effekt som åtgår för att hålla en temperaturskillnad på en grad celsius över en yta på en kvadratmeter med tjockleken en meter.