personstarthumb-up

Konstruktion bjälklag på plintgrund

42k läst  29 svar

 1. P
  Medlem Nivå 12
  Du menar utefter kortsidorna där det inte finns golvreglar 60cc som stödjer upp. Kan hålla med i viss mån, men har faktiskt aldrig varit med om hus med denna typ av syll, har alldrig satt dubbla stående reglar på en torparrund även om syllen varit 120 eller 145. Är mycket intresserad av hur man gör större bjälklag på plitntar då jag skall göra det själv om ett tag. Hållfasthetsmässigt är det inga problem att väggreglar som endast nedåt vilar på 45mm (enkel stående). 120mm stående är mer för isoleringen än för hållfastheten.
   
 2. estwing
  Medlem Nivå 12
  där skall man kortla på 60c/c.

  bra att ha dubbla då tyngden ligger där.
  annars kortla som jag sa på 60 c/c

  mvh
  snickar estwing
   
 3. P
  Medlem Nivå 12
  En fundering då det ligger på plintar, skall ramen vara i tryckt?. Den är ju mer exponerad från undersidan. Förr målade man dessa med cuprinol (grön). Men det finns kanske inte att få tag i.
   
 4. estwing
  Medlem Nivå 12
  nej det behövs inte.
  du makadam iserar gö under.
  sen drar du dit en 1"4" i tryckt under varje golvregel så du kan lägga asfaboarden på...

  mvh
  snickar estwing
   
 5. F
  Medlem Nivå 6
  Tack för alla svar!

  Nu har jag gjort en Sketchup på hela bjälklaget. Ska jag kortla även inne i bjälklaget? Hur mycket i så fall? c/c 600? Asymmetriskt?

  Har jag uppfattat det rätt att jag sätter en 22*95 under golvbjälkarna att lägga i skivor av asfaboard i och sedan 195 isolering? Jag tänkte lägga plankgolv direkt på golvbalkarna. Behöver jag någon typ av vindpapp på ovansidan också? Hur lägger jag den om jag inte har något under golvet?

  Hur gör jag med asfaboarden där det är plintar? Den borde väl inte ligga direkt på plint (fukt?)?

  Eller ska jag spika på någon slags läkt en bit upp på golbalkarna att lägga asfan på?
   
  Redigerat 2 aug 2009 14:47
 6. estwing
  Medlem Nivå 12
  ja du lägger asfa rakt på plinten helt oki.
  bra att du gjorde som jag sa angående kortlingarna på gavlarna, helt korrekt.
  ja du måste kryssa bjälklaget.
  gör 2 rader i ditt fall c/c mellan plint å plint..

  mvh
  snickar estwing
   
 7. estwing
  Medlem Nivå 12
  du får gärna hjälpa mig hur man använder sketchup...
  data e mitt sämsta kunnande....
   
 8. F
  Medlem Nivå 6
  Inga problem. Bara PM:a...:)
   
 9. P
  Medlem Nivå 12
  En lära en gång var att välja något tjockare isolering än bjälklaget, alternativt spika läkten för asfaboarden på insidan av reglarna. Tror det var men giltligt för äldre isolering som kunde sjunka ihop med tiden, men tror inte det gäller dagens produktion. Men ett alternativ till asfaboard är oljeimpregnerade masonitskivor (6mm?). Dessa är betydligt styvare och bågnar inte efter en tid lika mycket som asfaboard. Dessa är dyrare men enklare att hantera då de är färdigkapade för trossbotten. Jag skulle nog kört dessa vid ett nybygge idag. Får intrycket att asfaboard bångnar efter ett tag nedåt.
   
 10. estwing
  Medlem Nivå 12
  asfaboarden har ett annat syfte med.
  mössen, dom käkar inte i tjäran...
  den kommer ej att bågna heller...

  mvh
  snickar estwing
   
 11. F
  Medlem Nivå 6
  Hej! Nu har huset växt lite och långa spännvidden är 4 m, jag ska INTE använda skruvlimmat golvspån. Enligt tabell från träguiden är spännvidden inte OK. Jag fulräknade lite på nedböjningen vid punktlast 100 kg och den skulle bli 4.8 mm, rekommenderat är 1.5 mm.

  Är det någon som har 4 m spännvidd 45x220 med plankgolv? Hur mycket gungar det? Kan man leva med det i en sommarstuga? Tveksamt?

  Finns det något sätt att förstyva bjälklaget så det funkar ändå? Jag har läst lite om att man kan skruvlimma strimlor av k-plyfa längs bjälkarna för att styva upp? Eller ska jag bara bita i det sura äpplet och göra en plintrad till?
   
 12. estwing
  Medlem Nivå 12
  hej.
  kul att du vart igång... när kan *läraren* visa mig hur man jobbar med sketchup? hahaha
  mvh
  estwing
   
 13. estwing
  Medlem Nivå 12
  krysskortlade du 2 rader?
   
 14. M
  Medlem Nivå 6
  Hur blev det till slut?
  Kryssade du med kottlingar som estwing tyckte?
  Hur gjorde du med trossbotten, isolering och själva bärlisterna för trossbotten?

  Vad tycker ni övriga... är detta ett "rätt" sätt att bygga ett bjälklag till en sommarstuga på 35m2 med väggar av 120 och ryggåstak av 220?

  Behövs inte bärlinor? Skulle helst slippa att ha så låga plintar då bärlinorna då kommer komma under marknivå. Huset måste ner så lågt som möjligt och nära mark.

  Vid läggning av plankgolv, typ furu 25x120. Bör man under skruvlimma 22mm golvspån under?
   
 15. F
  Medlem Nivå 6
  Oj! Jag har inte varit inloggad på två år. Du har säkert byggt färdigt men jag svarar ändå... :)

  Jag byggde infällda golvreglar med balkskor, det verkar (än så länge) ha fungerat ypperligt. Plintarna kan vara ganska höga och inget trä kommer nära mark. Däremot är det ju ganska dyrt med balkskor, fast det spelar ju ingen roll på ett litet hus.

  Jag krysskortlade inte utan satte 55,5 cm regelstumpar som kortlingar. Kortlingarna styvar säkert upp golvet lite, men det var inte därför jag satte dom utan snarare för att få lagom "fack" för trossbotten. Min spv är fyra meter, vilket egentligen är för mycket för plankgolv. Det svajar yttepyttelite, jag ser inte detta som något problem – snarare tvärtom – det känns mjukt och fint...

  Under alla golvreglar (45*220) spikade jag ytterpanelbrädor (22*12) av fin kvalité som bärlister. På så sätt kunde jag uppifrån lägga i skivor av asfaboard som blindbotten. Asfaboarden spikades med långa (35 mm) pappspik (tips: pappspikpistol, så blir det lätt att komma åt).

  Angående plankgolvet så beror det på vilken spännvidd du har. Vill du vara säker på att det blir stumt, lägg golvspån under. Jag har dock överskridit spännvidden med plankgolv och ser inga problem med det. Jag körde slätspont 28*120 skruvat rätt i reglarna.

  Angående (underliggande) bärlinans vara eller icke vara vid ryggåstak så har jag inte en aning om hur det funkar med laster. Jag byggde pulpettak, så alla laster går rätt ner i plintarna via väggarna och de dubbla 45*220 som ligger som "ram" (det kanske också heter bärlina?) för de infällda golvreglarna.

  Med risk för både fakta- och nomenklaturfel...

  Vänligen,

  //f
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: