Hej!
Vi ska göra badrum ca 2m*2m med isolerat värmegolv i källaren i en liten 50-talsvilla med platta på mark, södra Sverige. Vi försöker göra en plan men är osäkra på helheten, och hoppas det finns någon erfaren byggare som vill svara!

Badrummets golv och yttervägg ska göras diffusionsöppna eftersom markfukten ska få passera som tidigare. Duschen placeras i ett hörn mellan två befintliga murade innerväggar, färg på väggarna slipas bort. Plattsättaren ska sätta en ångöppen vattenspärr på väggar och golv precis i duschen. Ytskikt mosaik.

Golven runt omkring ska som idag vara oisolerade, keramiska och diffusionsöppna. Källaren är inte fuktig, golv och väggar är fria från fasta skåp etc, fukt kan anas här och där då de flesta ytor är målade med traditionell färg men inte så det är något problem. Dränera runt kåken tänkte vi skjuta på så länge.

Finns det risker med att göra en utgrävning intill yttervägg? Man ska väl inte gräva djupare än sulan, och får se under rivningsarbetet vad det innebär? Golv och yttervägg tar väl upp marktrycket tillsammans, är det någon risk att låta hålet stå öppet länge, t ex några månader eller så?

Övriga frågor gäller hur golvet ska konstrueras för att fortsätta andas:
I botten på gropen tänker vi oss ett kapillärbrytande skikt, makadam el dyl, min 5 cm, hellre 10 cm? Om det bara är pinnmo där el dyl, så är det väl ändå vettigt att byta till makadam? Kanske återfyller man med det som grävts upp, vad är lämplig stenstorlek? Lägger man markduk under eller över detta lager?

Ovanpå läggs isolering, min 10 cm, helst 20 cm? Diffusionsöppen isolering, vad finns, vad är lämpligt? Funkar skivor med cellplastkulor, typ isodrän? Finns det något som är bättre?
Avloppsrör läggs delvis ner i isoleringen?

Sedan gjuts en platta av betong. Grovbetong, eller vad? Behövs dubbar runt om för att fästa betongen, om underlaget sjunker ihop med tiden? Behövs armering i form av rutnät? Minitjocklek 70 mm, eller räcker 50 mm? Skapar man fall redan här? Ska gjutningen putsas, glättas el dyl innan det härdar? Härdning tar en dag per cm, kan man fortsätta jobbet tidigare, eller ska man vänta längre?

Ovanpå kommer värmegolvet, dvs vattenrör eller elkabel, som fästs noga i ett tunnare rutnät? Därefter är det väl plattsättaren, som flyter golvet med 10-20 mm flytspackel och skapar lämpligt fall?

Kan någon erfaren person i forumet klargöra vad vi missat eller inte förstått, gärna ev bekräfta det som verkar vettigt också.

En som aldrig frågat förr...
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.