konstig Faktura från Lantmäteriet

19k läst  84 svar

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej hej,
  Vi har lust att stycka upp vår sommarstugetomt och har diskuterat det med lantmäteriet. I startfasen talade de om på telefonen att det skulle kosta ca 90 000 kr totalt och att faktura skulle komma efter att de hade arbetat upp 15 000 kr.

  Ok,tänkte vi, 90 000 kr låter lite dyrt för att stycka upp en 3900 m2 tomt men det är väl inte så mycket att göra med det. Vår hantläggare ringde oss några gånger och ställde lite frågor om var vi ville ha utfart och lite andra småsaker. Efter några veckor ringde hon igen och talade om att det var oklarheter mellan vår tomt och en grannes så det skulle bli en del dyrare.. hon frågade om vi ville fortsätta eller avsluta saken, vi sa att vi skulle tänka på det här.

  Sedan ramlade det ner en faktura på 65 000 kr i brevlådan och ungefär samtidigt så fick vi brev om att en ny hantläggare hade tagit över saken. Vi ringde han och frågade om fakturan och han skulle se på det, det gjorde han och slog av 10 000 kr med förklaringen att det hade arbetats en del med den här osäkerheten runt grannens tomt men nu hade dom kommit fram till att det inte var nåt problem i alla fall.

  Slutpriset skulle fortfarande bli runt 90 000 kr.

  Vi frågade om fakturan och varför vi inte hade fått faktura efter 15 000 kr men det förklarade han med att det hade arbetats väldigt intensivt under kort tid.
  på fakturan står det bara "beredning" 37 000 och "beräkning" 10 000 kr. Plus några tusenlappar för kundkontakt osv.

  Vi frågade om man kunde få en ny faktura och att vi ville ha den lite mer specificerad men då fick vi bara svaret att det är den fakturan som gäller..

  är det normalt att dom bara kan skriva "beredning" på en faktura som är så här pass stor?
  Vad ska man göra? bara betala den här fakturan och hoppas på att det går bra?
  Lantmäteriet har så klart skrivit sådana saker som "..i dagsläget ser det ut som att prisen kommer att vara 90 000 kr.." och liknande meningar som jag tolkar som att det kan komma att kosta i princip hur mycket som helst..

  Väldigt tacksam för hjälp och inspel på det här om det är nån som har varit i en liknande situation..
   
 2. Marcus_L
  Allvetare Nivå 4
 3. hsd
  Medlem · Nivå 11
  När jag köpte till ett stycke mark så fick jag två alternativ av lantmätaren -antingen ett fast pris eller timdebitering och han upplyste om att det var fördelaktigt med det fasta priset
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 18
  Man har alltså lagt ner två veckors heltidsarbete (65000:-/800:- per timme) hittills? Hur är det möjligt att det kan behövas en sån enorm arbetsinsats för att stycka av en tomt?
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · Nivå 15
  800kr/h får du ingen lantmätare för...

  Från LM sida:
  • Beredande lantmätare: 1 150 kr/timme
  • Beslutande lantmätare: 1 450 kr/timme
  • Specialist lantmätare: 1 625 kr/timme
  • Senior Lantmätare: 1 825 kr/timme
  Vi har fått ett fastpris om 45k och det verkar tyvärr rimligt.
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 18
  Ok. Oavsett så känns det som att det borde gå att effektivisera arbetet rejält. Det verkar otroligt att en lantmätare ska ha suttit med ert ärende på heltid 08:00-17:00 en hel vecka i sträck. Det kan inte hinnas med många avstyckningar per år med den takten...
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Vet iofs. väldigt lite om hur lantmäteriförrättningar går till.

  Men jag tror att de måste gå in och titta på alla gamla avstyckningshandlingar som berör området, även om det kanske är från 1500 talet. Det kan ex. finnas en skrivning någonstans att fastighet X har rätt att ta väg över fastighet Y. Sådana rättigheter behöver bevaras även förbi nya avstyckningar.
   
  • Laddar…
 8. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Har sökt jobb på Länsstyrelsens IT-avdelning, jag borde kanske söka till Lantmäteriet istället? :geek:
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 18
  Nej, det finns nog inga jobb där eftersom dom inte verkar ha några IT-stödsystem.
   
 10. Martin_B
  Medlem · Nivå 13
  Jag kan ju säga som så, att hade LM blåsts upp på förstasidorna i pressen, TV och övrig media, med rubriken att "LM har under många års tid lurat kunder med ordentligt saltade fakturor", så hade jag inte blivit det MINSTA förvånad!
  ...det hade snarare gjort det hela mer "logiskt" enligt både mina egna erfarenheter, och vad jag har hört från andra.
   
 11. Martin_B
  Medlem · Nivå 13
  Men är det inte bara om omständigheterna föranleder till det?
  Om du har en fastighet där det finns digital koordinatdata och där inte finns några belastande servitut, så är det ju bara att köra på. Det är väl först om där saknas digitala gränspunkter och heller inte finns fysiska gränsmarkeringsrör som de måste börja på sitt detektivarbete?
  "Oklarheter kring grannes tomt" behöver inte automatiskt betyda att de måste gå in och börja gräva bland handlingar från 1500-talet...
   
 12. R
  Medlem · Nivå 15
  I mitt fall var faktiskt 2 killar från LM ute på plats och letade rätt länge efter fixpunkter och stolpar. De var säkert ute i 3h och med resor blir det min 10h. På det vet jag att de fått reda ut samfälligheter, servitut, panter, ta fram kartmateriel, reda ut varför fixpunkterna inte stämmer med GPS, stämma av mot detaljplan mm. Så i mitt fall tror jag säkert de kommer att bränna närmare 1v jobb.

  Men man blir väldigt skeptisk till hur lång tid allt de skall göra tar...
   
 13. Martin_B
  Medlem · Nivå 13
  Problem, har jag märkt, brukar uppstå först med debiteringar för deras "administrativa" arbeten, dvs. sådant som sker på kontoret, utom synhåll för beställaren.
  Tiden ute på fält verkar de, i de fall jag har hört, debitera hyfsat rättvist och enligt verklighet. Medan det "arbete" de utför på kontoret verkar i många fall vara saltat. Jag har också fått det bekräftat personligen när jag hade med de att göra.
  Inte nog med att vi pratar om merkostnader på 15-20 tusen kronor enligt vad om borde vara skäligt, eller t.o.m över 25.000 kr mer än offererat muntligt, så fick jag efter legala påtryckningar lättat fakturan med flera tusen kronor, över 4.000 kr sammanlagt, eller om det var snarare närmare 4.500 kr, fördelat på 2 personer, så drygt 2.200 kr per pers ca.).
  Sedan gick vi p.g.a olika anledningar inte vidare till högre instans, men jag tror nog vi hade kunnat skala av åtskilliga tusen kronor mer ändå, med lite tur.

  Nu blev ju arbetet lite mer omfattande än vad som hade diskuterats vid den muntliga offerten, men inte så mycket mer omfattande att det skulle resultera i de summor vi pratar om.

  Jag krävde att få detaljerad faktura, vilket jag till slut fick. Och där var en hel del tveksamheter kan jag säga! Och bara det att man fick pengar tillbaka först efter en överklagan? Vilket jävla sätt alltså? Det är som om man som näringsidkare skulle salta sina fakturor och priser, och rättade till de först efter man blev stämd? :D
   
 14. M
  Medlem Nivå 2
  Hej hej, tack för alla svar.

  Jag har också bett om att få detaljerad faktura men svaret jag fick då var bara att fakturan gäller. Hur gjorde du för att få till det? Nu är förfaller den här fakturan idag faktiskt, jag är osäker på om jag bara ska betala den.. Helst så vill jag inte.. Jag vill helst att dom ska specificera vad dom har gjort innan jag betalar.. Men jag vill inte hamna hos kronofogden heller..

  för övrigt så kan jag nämna att tre av sidorna på tomten gränsar mot en väg som nyligen har blivit breddad i samband med den här detaljplanen som nyss är färdig. Det borde alltså inte vara några större osäkerheter kring någon av dessa tre sidor.. Och det finns inget förbud mot utfart nånstans längs den vägen.. Det finns inga servituter eller nånting sådant på tomten.
  Och avlopp, vatten och el borde väl också vara ganska så enkelt att reda ut i och med att det är en del av detaljplanen..

  Den fjärden sidan gränsar mot den här grannen och där kan det säkert vara osäkerheter men det har ju LM nu sagt att dom inte längre bryr sig om.. Det var därför han drog av 10 000 kr från fakturan.. Vad har dom egentligen gjort för 50 000 kr? Det är det som jag så väldigt gärna skulle vilja veta.. :confused:
   
  • Laddar…
 15. R
  Medlem · Nivå 15
  Har du bestridit fakturan? Gör du det kan de inte skicka den till indrivning.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: